Новият солов албум на Живко Петров After 4 – ефирна, въздействаща музика, която извира от сърцето

Новият солов албум на Живко Петров After 4 – ефирна, въздействаща музика, която извира от сърцето

Живко Петров издаде първия си соло пиано албум с класическа музика, който се нарича After 4. Заглавието не е избрано случайно, а в цифрата „4“ има символика: „4 десетилетия работа, 4 месеца творческо вдъхновение, дошло от 4-те най-важни неща за мен – свободата, любовта, равновесието и мисълта.“ – обяснява Живко Петров. Той ще представи проекта си на 4 април от 21 ч. в Black Label, а това е датата, на която дъщерята на Живко – Петра, има рожден ден.

After 4 включва 10 оригинални композиции. Всъщност Живко създава общо 15 пиеси, но избира само 10 от тях, защото е искал албума да се слуша на един дъх. Той постига тази цел с лекота - After 4 пленява слушателя с красивото си и поетично звучене, което на моменти въздейства изключително кинематографично. „Това беше идеята – звученето да бъде ефирно, да е с много цвят, да е концентрирано, да въздейства и да искаш да слушаш албума отново и отново.“ – казва пианистът в интервю за Джаз ФМ радио.

Новият албум на Живко Петров е създаден за кратък период от време, но зад реализирането на подобен многопластов проект се крият различни влияния и сериозен музикален опит. „Просто настъпи времето.“ – така Живко обяснява потребността да остане сам с пианото. „Аз, разбира се, отдавна бях замислил такъв проект, но човек трябва да се изгради като музикант и тогава да предприеме подобна крачка. Когато е готов един артист, на него сама му щраква главата и сърцето най-вече и нещата потръгват.“ – добавя Живко. За усещането да свири сам той казва: „Чувствам се много спокоен, когато съм сам. Всъщност разчитам на себе си. Тогава съм най-спокоен и концентриран. Мисля, че тогава съм най-убедителен. Всъщност свиря вече 40 години, което е малко стряскащо, но не е достатъчно.“

По елегантен начин с After 4 Живко Петров прави връзка между класическата музика и джаза. Проектът започва с пиесата Passion (прелюдия в сол минор), нещата се разгръщат и към края по-отчетливо се усеща джазовото влияние. „За мен така, като върна историята назад, най-големите импровизатори всъщност са били класиците – Шопен, Лист и т.н. Те са били такива перфектни импровизатори, след това някак си се е скъсала лентата, такова впечатление имам. Идеята е да се доближим поне малко до тези велики музиканти. Всъщност джазът е съвременната класика, защото тук е свободата. Аз принципно не разделям музиката на стилове. За мен е важна музиката, която излиза от сърцето. И когато вълнува един артист, тя просто е истинска музика.“ – казва Живко Петров.

Той записва албума си After 4 в Залата на НМУ „Любомир Пипков“ с подкрепата на директорката Милка Митева, в смесването и мастерирането на проекта се включват Христо Карагьозов, Димитър Ганчев и Дани Трингов. Дъщерята на Живко измисля повечето от заглавията на композициите и прави подарък на баща си, създавайки обложката на албума.

След промоцията в събота в Black Label Живко Петров планира да представи новия си солов албум After 4 на национално турне през май, което ще включва между 7 и 10 града. След няколко дни JP3 заминават на турне в Канада, където ще свирят в клубове и ще вземат участие в Българския арт фестивал. На 5 май във Варна триото на Живко Петров заедно с щрайх квартет ще представят новия си албум, който записват в момента, Between The Worlds.

Цялото интервю на Таня Иванова с Живко Петров можете да чуете чрез бутона „Аудио“, а по-долу публикуваме видеоклипа към една от композициите, включена в албума After 4 - Passion (прелюдия в сол минор).