Никола Конте: „Изкуството е много силно средство за обединяване на хората.“

Никола Конте: „Изкуството е много силно средство за обединяване на хората.“

На 9 март Конте гостува в клуб La Maison. Мястото е с адрес ул. „Индустриална“ 7 в София, а началото е в 22:30 ч.

Предстои вълнуваща година за известния италиански китарист, композитор, продуцент, DJ и бендлидер Никола Конте. Това разбираме от самия него в интервю за Jazz FM радио, дадено преди поредното му гостуване в България. Този път срещата с него е в събота в столичния клуб La Maison, където Конте ще представи своята Spiritual & Tribal Rhythm вечер с музика от богатата си лична колекция с плочи. Целия разговор на Таня Иванова с Никола Конте може да чуете чрез плейъра под основната снимка, а споделеното от музиканта може да прочетете по-долу.

Преди години след Ваш концерт един мой приятел ми каза нещо, което никога няма да забравя. Той твърдеше, че на Вашите изяви идват най-елегантните хора. Опитвате ли се да създавате общност чрез музиката си?
Опитвам се да изграждам връзка с хората. Музиката има емоционална, а също така и интелектуална страна и мисля, че в нея има определен вид естетика, така че поради това е възможно хората да споделят общи интереси и да се събират заедно. Мисля, че изкуството като цяло е много силно средство за обединяване на хората. Особено в днешно време, в което се разпространяват толкова много идеи, които те отвеждат към празни пространства и те подтикват към празен начин на живот, така че, струва ми се, изкуството става все по-важно. Ако погледна на въпроса ви от този ъгъл, бих казал: „Да, права сте.“

Кои са най-интересните места, на които ви е отвеждала музиката през годините и нямам предвид само в географски смисъл, а в умствен, емоционален, културен план...
Винаги съм бил привлечен от места с история и по-специално такива свързани с културната история. За мен е предизвикателство да посещавам нови места и да правя открития. Не съм особено запален по дефинициите, защото всичко опира до хората. Мисля, че има толкова много интересни хора във всеки край на света, така че от мен зависи да намеря начините, по които да правя откритията си и да осъществявам връзка с другите. Например, първият път, когато дойдох в София, беше откритие за мен. Бяхме поканени да свирим в залата на една стара сграда – мисля, че се казваше Военен клуб. И това, което беше любопитно, е, че попадайки на подобни места, чрез атмосферата ти усещаш духа им. И след това усещаш енергията, която идва от хората. И веднага почувствах, че хората както в София, така и на други места по света, са специални. За мен това беше голямо откритие. Бих могъл да ви кажа, че Япония е много специално място за мен. Но не е само то. Моето развитие като човешко същество е силно свързано с редовните ми пътувания до Лондон, което е основно място, допринесло за израстването ми. Посещението ми в Сантяго де Чили беше друго фантастично откритие, както и пребиваването ми в Южна Африка. Не мога да предпочета едното място за сметка на другото. Житейският опит е този, който реално има значение. Просто има места, където откриваш някого или намираш група от приятели и тези хора правят всичко много по-дълбоко и ти веднага се усещаш свързан с тях. И ако си късметлия както повечето артисти, където и да отидеш ще бъдеш добре дошъл и ще гледаш от много различна перспектива, а не просто като турист. Навлизаш много по-дълбоко в ситуацията и ако си отворен да слушаш и да възприемаш, може да натрупаш познания за себе си. Мисля, че в това отношение съм късметлия.

Накъде ще ни отведете с партито в събота тук в София?
В голяма степен то ще бъде подчинено на примитивния елемент, който ме вълнува през последните години и който е свързан с трайбъл звученето на музиката. То се разклонява в различни посоки – в джаз, в африканска музика, в нова съвременна електронна музика, която е повлияна от толкова много различни неща. Но музиката, която ще представя, носи в себе си усещането за повдигане на духа и има много общо с афроамериканския соул. Ще звучи основно подобен тип музика, но всеки път за мен е истинска импровизация. Не съм точно от тези артисти, които са шоумени и които обичат да угаждат на публиката. Аз поемам на своето собствено музикално пътешествие и се опитвам да заинтригувам хората с това, което правя, като в същото време съм въвлечен в тези ритми. Ще има много парчета, които не са обичайни, някои вероятно са съвсем непознати, други – по-популярни. В някаква степен става дума за открития, но преди всичко нещата са много искрени. Преживяването прилича на концерт, но е пригодено за дансинга.

Бихте ли ни разказали повече за колекцията си от плочи? Как добавяте нови заглавия и кои са звукозаписите, които изграждат основата на тази колекция?
Постоянно търся нова музика, винаги се оглеждам за по-непознати неща. Това е ежедневно търсене. Мога да ви кажа кои са последните попълнения в колекцията ми. Това е един албум на Макс Роуч, който е перкусионен проект със заглавие M’Boom. Става дума за музика, която е от 70-те години. Друга моя придобивка е албум на френския саксофонист Барни Уилен, наречен Moshi – той прилича повече на психоделичен африкански спиричуъл джаз. Тази сутрин получих новия дългосвирещ албум на Рон Трент, който е фантастичен и ще пускам музика за първи път от него точно в София. Това е накратко.

И в края на нашия разговор – задават ли се нови проекти, нови албуми?
Да, предстои нещо голямо за мен, което ще се появи през месец юни и е свързано с последния ми албум Umoja, който беше издаден миналия юни за лейбъла Far Out Recordings. Помолих Джо Клосел да направи нещо по-нестандартно, а именно - нови версии на повечето от траковете в албума. Ще бъде нещо като Джо Клосел интерпретира Umoja на Никола Конте. Това, което той постигна, звучи фантастично. Преди около седмица получихме готовите тракове и това ще стане голяма новина. Другото нещо, по което работя, е насочено повече към дансинга, но продължава да носи в себе си същите елементи като на албум, записан с концертна група, но е с електронен саунд и е по-клубно ориентиран. Този проект всъщност е все още в процес на работа. Пред завършване е, но нямам представа кога точно ще бъде издаден. През септември по случай 20 г. от появата на Other Directions албумът ще бъде преиздаден с някои тракове, които не са намерили място досега в него и също така проектът ми от 2011 г. Love and Revolution ще се появи за първи път на винил с нова обложка. Това са някои от предстоящите неща.

Ключови думи: