Музиката им носи радост и събира хората – френската брас група Fanfare des Kadors гостува в студиото на Джаз ФМ и свири на живо за нашите слушатели

Музиката им носи радост и събира хората – френската брас група Fanfare des Kadors гостува в студиото на Джаз ФМ и свири на живо за нашите слушатели

Тяхната музика носи радост. Вече 20 години френската брас група Fanfare des Kadors е популярна в цяла Европа със своите жизнени интерпретации на обичани песни от различни жанрове и епохи. Тяхната празнична и свежа музика оглася и софийските улици – музикантите са тук, за да свирят на прием в посолството на Франция за националния празник – Деня на бастилията, но сърцата им, от които струи музика, не се сдържат – те огласят с изпълненията си метростанции, паркове и улици на столицата, като предстои от 15-ти до 17-ти юли да свирят в Созопол, а след това – до 19-ти – във Велико Търново.

„Искаме чрез нашата музика да съберем хората и да им дадем радост, защото живеем в труден свят. Опитваме се да пренесем щастието в живота на хората“, каза в интервю за Джаз ФМ Филип Ангусту от Fanfare des Kadors.

Формацията е преди всичко група приятели. Докато Филип дава интервюто в студиото на радиото, останалите членове подготвят инструментите си, за да свирят на живо в нашето студио. Когато са готови, махат през стъклената врата, усмихват се, правят снимки.

Музикантите от Fanfare des Kadors гостуват в България на деня на националния празник на своята родина. С какво особено силно можем да свържем днес символиката на Деня на Бастилията? Филип Ангусту отговаря така: „С музика изразяваме надеждата си за мир по света. Тя е в състояние да обедини различните народи“. И тъй като музиката им винаги създава усещането за празник, творецът обобщава: „Идеята е празниците да събират хората“.

След това всички многобройни членове на Fanfare des Kadors влизат в студиото на Джаз ФМ, за да изсвирят две изпълнени с енергия пиеси. Интервюто на Светослав Николов с превод на Блага Делчева от културния отдел на Френския институт, както и изпълнението на живо на музикантите в ефира ни, можете да чуете чрез бутона „Аудио“ върху снимката към публикацията.