Музиката е в кръвта им – внуците на Панчо Владигеров и Марин Големинов свирят джаз довечера в София

Музиката е в кръвта им – внуците на Панчо Владигеров и Марин Големинов свирят джаз довечера в София

Внуците на двама колоси в музикалната ни класика – Панчо Владигеров и Марин Големинов, ще представят своята джаз музика, както и авторските си интерпретации на творби на своите дядовци тази вечер от 19 ч. в Концертната зала на Музикалното училище в София. Косьо и Сашо Владигерови и Христо Големинов свирят заедно със Стоян Янкулов – Стунджи в тази програма, представена за първи път на „Мартенски музикални дни“ в Русе и гостуваща сега в София.

„Цялата тази идея да свирим заедно и със Стунджи беше на Пепа Бадева. От много време мислехме да направим нещо заедно. Те знаеха, че Христо Големинов свири саксофон, аз знам, че двамата Владигерови са страхотни джазови музиканти, но никога не се бяхме запознавали. Те си живеят във Виена, а аз – в Порто, Португалия. През декември се видяхме за два дни във Виена, малко порепетирахме, говорихме за програмата, защото вече бе организиран първият ни концерт на „Мартенски музикални дни“ в Русе... Събрахме се, запознахме се и много лесно стана всичко. В проекта влезе и Стунджи, защото всеки знае какъв е той – изумителен!“ – разказа Христо Големинов в студиото на Джаз ФМ.

Младият музикант свири от 7-годишен – първо класически репертоар, а от няколко години – джаз. За рецитала през 2015 г., с който завършва обучението си, казва, че е последният му с класическа музика. Защото, когато е бил на 11 години, е започнал да слуша „важни джаз записи“. После се записал на уроци и така пренесъл своите импровизации от класическата в джаз музиката.

На концерта тази вечер ще чуем добре познати и по-нови композиции на Братя Владигерови, както и една пиеса на Христо Големинов, създадена специално за проекта. „Пробвам да пиша по слух – пиесата е това, което чувам в главата си. Може би има нещо общо с португалския джаз и с европейския джаз… Който я чуе, по-добре от мен ще я разбере.“ – обясни той за своята композиция в програмата. В концерта ще прозвучи и по една пиеса на великите техни прародители – Панчо Владигеров и Марин Големинов.

За наследството, на което е продължител, Христо Големинов каза: „Аз съм много млад още – на 19 години, и не ми се мисли прекалено много да се сравнявам с големите титани в музиката. Започвам сега своята малка кариера и се старая. Ще видим какво ще стане… Много ми е приятно, че съм Големинов, и със сигурност и Братя Владигерови много се гордеят, че са Владигерови. Мисля, че само с добро това се случва.“ Присъствието на духа на големия Марин Големинов в живота на семейството си сега той описа с думите: „Усещането е много хубаво. Имаме вкъщи, разбира се, много албуми с негова музика, познаваме я... И баща ми разказваше много малки истории – какво е ставало навремето. Много, много е приятно…“

От дядо си Христо Големинов особено много цени неговата концентрация: „Той е бил човек, който се е изразявал с много малко думи, много кратка музика е създавал. Много добре и много кратко се е изразявал, което много ми харесва.“

  • Интервюто на Светослав Николов с Христо Големинов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Косьо и Сашо Владигерови, Христо Големинов и Стоян Янкулов – Стунджи свирят тази вечер от 19 ч. в Концертната зала на Музикалното училище. Входът е свободен.

Братя Владигерови заедно със Стунджи ще имат и друг концерт – утре вечер от 18 ч. в 205-а аудитория на Физическия факултет. Събитието е организирано от къща-музей „Панчо Владигеров”, а билетът за вход е на цена от 10 лв.