„Музикалните Оскари“ пресъздадоха филмови сюжети, приобщиха към звука на симфоничния оркестър

Една музикална тема, която разказва целия филм, която пресъздава неговото обаяние... В концерта „Музикалните Оскари“ на Оркестъра на Класик ФМ и диригента Ричард Кауфман – от десетилетия свързан с Холивуд, от сцената на зала „България“ прозвучаха обичани и по-малко познати филмови мелодии – за да върнат спомените или пък да събудят любопитството. Защото Кауфман вярва, че когато чуеш хубавата музика от един филм, ще ти се прииска да го гледаш, а когато си бил под въздействието на красивия звук на симфоничния оркестър, ще търсиш всяка възможност той отново и отново да изпълва жизнената ти среда.

Ричард Кауфман разказва истории, Светослав Николов от Джаз ФМ помага в преводаРичард Кауфман разказва истории, Светослав Николов от Джаз ФМ помага в превода

„Когато хората чуят пиесите, съм сигурен, че ще им се прииска заради музиката да гледат филма. (…) Надявам се публиката, която дойде да слуша филмова музика, да остане очарована от звука на оркестъра, да е впечатлена от начина, по който изглежда оркестърът, и да се иска да се върне, независимо каква е музиката, за да се потопи отново в същата атмосфера.“ – каза Ричард Кауфман в интервю по Джаз ФМ в навечерието на концерта.

Носителят на „Грами“ Ричард Кауфман цени концертите с филмови пиеси: удоволствие за публиката, което я сближава с киното и с класическата музика

Носителят на наградата „Грами“ Ричард Кауфман е прочут като композитор, диригент и цигулар. Той е свирил в саундтрака на „Челюсти“ и „Близки срещи от третия вид“, дирижирал е най-прочутите световни оркестри в изпълнението на филмови пиеси, ръководил е състави за концерти на джаз звезди като Пати Остин, Даяна Крол, Артуро Сандовал и Крис Боти. Кауфман е известен и с участието си във филмовата сцена от „Вещиците от Истуик“, когато вдъхновено удря по клавишите на пианото вместо Джак Никълсън, а от струните на виолончелото на героинята на Сюзън Сарандън в този момент започва да излиза дим.

Дългогодишен ръководител в музикалния отдел на филмовото студио „Метро Голдуин Мейър“, Ричард Кауфман добре познава занаята, а също така – и легендите. От сцената на зала „България“ той разказа за две песни – шедьоври на музиката, които за малко да не излязат на екран и от там да влязат в историята. След тестовите прожекции за ръководителите на филмовото студио и подбрана публика, шефове са настоявали за премахването на Over the Rainbow от „Магьосникът от Оз“ и Moon River от „Закуска в Тифани“. В последния случай Одри Хепбърн се изправя и казва: „Само през трупа ми.“ И двете песни – на Харълд Арлън и Хенри Манчини, в изпълнения на Джуди Гарланд и Одри Хепбърн, впоследствие печелят наградата „Оскар“.

Концертът „Музикалните Оскари“ бе от цикъла „Музиката на Америка“ на „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. Чухме музика от филми от Златната епоха на Холивуд, както и съвременни заглавия, като например премиерно за България – пиесата от най-новия епизод на сагата „Междузвездни войни“ – „Силата се пробужда“. Един от аранжиментите – на тема от „Доктор Дулитъл“, бе на носителката на „Грами“ Нан Шуорц, която по-рано тази година бе в България и гостува в студиото ни.

Първата композиторка в Холивуд и авторка на аранжименти за велики джаз музиканти, носителката на „Грами“ Нан Шуорц слуша сърцето си: „Пиша музиката, която бих искала да слушам“

Тя придружаваше съпруга си – холивудската легенда Конрад Поуп, който също дирижира Оркестъра на Класик ФМ в концерт от цикъла „Музиката на Америка“.

Оркестърът на Класик ФМ пресъздаде кино шедьоври под диригентството на музикалния гений на Холивуд Конрад Поуп. „Не можете да затворите сърцето си за филмовата музика.“ – каза той в София

В следващата среща от „Музиката на Америка“ на 30 януари от 19:30 ч. в зала „България“ ще чуем виртуозния цигулар Гил Шахам, който с Оркестъра на Класик ФМ под диригентството на Максим Ешкенази ще изпълни Концерта за цигулка на Бетовен. В залата ще прозвучи и Симфония №6 „Пасторална“. На 17 май Биг бендът и Оркестърът на Класик ФМ под диригентството на Ангел Заберски ще съпровождат Пати Остин в изпълнението на песни на Ела Фицджералд. Със събитието от 19:30 ч. в Зала 1 на НДК ще отбележим 100 години от рождението на Първата дама на песента.

Публика и критика посрещат с възторг концертите на Пати Остин в САЩ. Носителката на „Грами“ догодина ще пее в България с Биг бенда и Оркестъра на Класик ФМ

Когато казах на Ричард Кауфман, че Пати Остин също ще гостува у нас, той възкликна: „Пати Остин! Обичам я! Работил съм с нея много пъти. На първо място тя е един от най-добрите хора, които познавам. Тя е и изключителен творец, а програмата й с музиката на Ела Фицджералд е обаятелна, фантастична! По време на концертите не само изпълнява песните на Ела, но и разказва за нея. Влизате в залата – и все едно Ела е там. Слушал съм Ела на живо и съм дирижирал оркестъра за концерти на Пати. Не мога да опиша с думи колко е прекрасна! Само да я чуете! Ще бъде запомнящ се концерт!“ И Пати Остин, и Гил Шахам са носители на наградата „Грами“.

Срещата с филмовата музика в концерта „Музикалните Оскари“ завърши с изпълнение на още една пиеса от Джон Уилямс и с неговите специални поздрави за българските музиканти и за почитателите му у нас, които той предаде чрез Ричард Кауфман.

  • Селекция от изпълнения от концерта „Музикалните Оскари“ очаквайте довечера в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“.


Оркестърът на Класик ФМ под диригентството на Ричард Кауфман изпълнява темата от „Великолепната седморка“

Снимки: Янко Димитров