Мирослава Кацарова за Plovdiv Jazz Fest: „Пробивът на духа в момента е изключително важен.“

Мирослава Кацарова за Plovdiv Jazz Fest: „Пробивът на духа в момента е изключително важен.“

Във време, в което животът ни изправя пред неочаквани предизвикателства и постоянно ни напомня колко е непредсказуем, изпитанията се превръщат в неизбежна част от пътя. На прага на шестото издание на Plovdiv Jazz Fest в ефира на Джаз ФМ разговаряхме с организатора на фестивала – Мирослава Кацарова, която представи промените в програмата, наложили се след въвеждането на най-новите мерки, свързани с опитите за овладяване на кризата с пандемията. „До този момент прескочихме няколко доста сложни ситуации, с които, струва ми се, се справихме достойно. Това калява и духа, а и физиката някак, защото човек се тонизира и се въоръжава с невъобразима сила.“ – казва Мира в нашия ефир.

Милен Кукошаров

Решенията, които се е наложило да бъдат взети, не са били никак лесни за екипа, но въпреки промените фестивалът ще се проведе. Събитието посреща своята публика в две концертни вечери (на 6 и 7 ноември) и с интересна съпътстваща програма, обединяваща различни изкуства. „В крайна сметка ситуацията е такава, че ние си казахме, че ще работим така, както бихме работили в нормални условия, а пък накрая ще стане онова, което ще стане.“ – споделя Мирослава Кацарова, допълвайки: „Нашето здраве е приоритетно. Животът е най-голямата ценност. Но пък той не може да спира и не можем да се самозалъгваме, че бихме могли да се скрием и да забравим за всичко. Точно обратното – аз много дълбоко съм убедена, че музиката, литературата, театърът, изобщо всичките проявления на изкуството ни повдигат духа в подобни ситуации, когато сме много уплашени и податливи на най-различни сугестии, на паника, когато страховете взимат превес на моменти.“

Антони Дончев

Едната промяна в програмата на Plovdiv Jazz Fest е преместването на първата фестивална вечер за по-нататък. Соловата изява на Живко Петров и концертът на Веселин Койчев с The Teachers ще се проведат в първия възможен момент, като организаторите се надяват това да се случи до края на настоящата година.

Джаз и класическа импровизация в Wind Harmonium на Милен Кукошаров: слушаме проекта премиерно на Plovdiv Jazz Fest

Началото на Plovdiv Jazz Fest ще бъде поставено на 6 ноември с премиерата на новата програма на Милен Кукошаров Wind Harmonuim. За нея талантливият пианист и композитор казва, че се приближава като звук до камерната музика, като в нея е заложен моментът на импровизацията. Вторият концерт за вечерта е на голямата българска джаз формация „Акустична версия“. Антони Дончев и Христо Йоцов трябваше да свирят със световноизвестния камерунски басист Ричард Бона, но поради усложнената ситуация с коронавируса музикантът няма да успее да дойде у нас и това е другата промяна в програмата на фестивала. Вместо с Бона на сцената на Plovdiv Jazz Fest „Акустична версия“ ще излeзе с Борис Таслев - един от най-изявените български басисти в момента. Според Христо Йоцов това е добра новина, защото по този начин „Акустична версия“ ще представи своята музика в пълния ѝ блясък. По време на Plovdiv Jazz Fest Антони Дончев и Христо Йоцов ще бъдат отличени с Голямата награда на фестивала за своя принос към джаза.

Христо Йоцов

„Акустична версия“ и басистите: истории от миналото на групата и поглед към предстоящия концерт на Plovdiv Jazz Fest

Втората фестивална вечер – на 7 ноември, ще ни срещне с израелския басист, певец и композитор Авишай Коен. Той ще изнесе два поредни концерта, част от неговото турне в 50 града по случай 50-тия му юбилей. Заради заповедта на Министерство на здравеопазването от 27 октомври за запълване на едва 30% от общия капацитет на местата при провеждането на културни събития, продажбата на билети за концертите на Авишай Коен е преустановена, тъй като въпросните 30% от местата вече са запълнени. Подробна информация за промените и реорганизацията на Plovdiv Jazz Fest ще откриете в официалната фейсбук страница на феста. И двете фестивални вечери са с начален час 19:30 ч., а вторите концерти започват в 21 ч. Мястото на провеждане на събитията от основната програма е Дом на културата „Борис Христов“. В четвъртък от 20:30 ч. и в петък и събота след основните концерти ще се проведат джемсешъни в Bee Bop Café, водени от Мирослав Турийски.

Авишай Коен

По традиция Plovdiv Jazz Fest се открива с изложба и тази година не е изключение. В петък от 18 ч. във фоайето на „Борис Христов“ ще бъде открита фотоизложба на Стефан Джамбазов, посветена на Андрей Даниел. „Ще проследим детайли и акценти от последните изложби на художника и непринудените срещи покрай неговото изкуство.“ – казва Мирослава Кацарова и разкрива, че Стефан Джамбазов е успял да улови тези моменти „хем по един документален, хем по един поетичен начин“. Другото съпътстващо събитие е лекция за норвежката джаз певица с български корени Радка Тонеф. Лекторията, която ще се проведе на 7 ноември от 14 ч. в Bee Bop Café, е с участието на Мирослава Кацарова и програмния директор и водещ на Джаз ФМ Светослав Николов. По време на събитието ще бъде показано специално видео, в което един от най-големите европейски басисти - Арилд Андерсен, разказва за Радка Тонеф и работата си с нея. Ден след това на същото място, отново от 14 ч. е представянето на книгата на Мила Иванова „Хартиена лодка в открито море“. Тя съдържа 65 текста, в които се преплитат надежди, страхове, носталгия, страст, красота, лудост, благодарност и любов.

„Без да се оплаквам, тази година усилията, които полага целият екип, са многогократно по-големи от усилията, които полагаме, за да организираме този фестивал в нормални условия и съм изключително благодарна на всички, които ни помагат.“ - казва Мирослава Кацарова. Тя изказва специални благодарности както на конкретни институции и хора, така и на публиката. Организаторите на фестивала разчитат на разбиране от нейна страна и обещават да се погрижат за спазването на всички противоепидемични мерки: „Ще се спазват всички правила съобразно Covid-19. Цялата зала и фоайетата ще претърпят радикална дезинфекция. Разбира се, всички останали правила са в сила – като носенето на маска и спазването на дистанция от метър и половина.“

„И преди ни е било трудно – не е лесно да се прави подобен фестивал, но и преди, и сега сякаш основният ни мотив са нашите идеали, а те са тъждествени с всичко, което е свързано с изкуство и с музика. Пробивът на духа в момента е изключително важен. Той ни дава някакъв вид утешение за травмите, които всеки един от нас преживява.“ - споделя Мирослава Кацарова в ефира на Джаз ФМ и продължава: „Музиката е моят утешител, фундаментален и грандиозен, който ме свързва с трансцедентното. Една от идеите, която най-силно ми е повлияла за формиране на възприятието ми за подобна ситуация, е тази на Карл Ясперс, който най-общо твърди, че в гранична ситуация, в каквато се намираме в момента, човек става боготърсач. Човек се уповава на духовното, на трансцедентното изключително много. Нашите сетива в момента са толкова изострени към духа и толкова жадни за него, че сега повече от всякога искаме този фестивал да се случи.“

  • Цялото интервю на Таня Иванова с Мирослава Кацарова може да чуете чрез бутона „Аудио“.

Мирослава Кацарова организира Plovdiv Jazz Fest чрез своята компания Blue M. Фестивалът се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2020 г. Събитието се осъществява с партньорството на Министерство на културата. Джаз ФМ е медиен партньор.