Мирослава Кацарова за концерта си, посветен на Били Холидей: „Този проект е следващата ми стъпка, част от моя път, част от разнообразието в живота ми“

Мирослава Кацарова за концерта си, посветен на Били Холидей: „Този проект е следващата ми стъпка, част от моя път, част от разнообразието в живота ми“

На 7 април, когато светът отбелязва 100 години от рождението на Били Холидей, Мирослава Кацарова ще представи в „София лайв клуб“ от 20 ч. новата си концертна програма Blue Moon: Songs Of Billie Holiday. На сцената заедно с Мира ще бъдат музикантите, с които тя работи през последните няколко години – Мирослав Турийски (пиано), Веселин Веселинов-Еко (бас) и Христо Йоцов (барабани). В концерта ще се включат още двама млади и талантливи артисти - Денис Попстоев (саксофон) и Божидар Василев (тромбон), а специален гост ще бъде виртуозният китарист Николай Карагеоргиев. Веднага след концерта във вторник DJ Mr Moon ще направи специален тематичен сет. Входът за събитието е свободен.

„Осъзнах, че искам да събера всички тези хора на едно място. Те се съгласиха, радват се, вълнуват се, репетираме, мислим, общуваме си. Това е един много приятен музикален процес, който изцяло ме изпълни през последните два месеца.“ – казва Мирослава Кацарова, за която този трибют е сбъдната мечта. Програмата включва песни като Don't Explain, What A Little Moonlight Can Do, God Bless The Child и др., като изборът е много личен.

Подготовката за концерта е свързана основно с работа. „Това е подготовката, защото аз считам, че моята връзка с Били Холидей е ирационална. Тя няма нужда да бъде провокирана отново или заради това, че тази година се чества 100-годишния юбилей от рождението й.“ – твърди Мира и споделя още: „Слушам Били Холидей от 30 г. в различни периоди, в различни състояния. Аз имам такива моменти, в които тотално прекъсвам връзката си с реалността и със света и се затварям някъде и изчезвам. Това са ситуации, в които често съм си пускала Били Холидей. Не защото съм била в някакви екзистенциални кризи, не защото съм се чувствала тъжна, а защото тя ме топли. Тази цялата болка, която тя излъчва, всъщност я прави един много благ, много великодушен човек. Аз имам достъп до нейното благородство. Това е нейната музика.“

Мирослава Кацарова открива очарованието на Били Холидей, когато е 14-годишна. Ето какво си спомня Мира: „Тогава прочетох биографията й „Лейди пее блус“ и, ако ме питате как я открих, ще кажа „Случайно.“ Разхождах се в една малка книжарница в Пловдив през 80-те г. и попаднах на книга със заглавие „Лейди пее блус“. Дори не знаех коя е Лейди, дори не знаех какво е блус. Купих си я, започнах да я чета и осъзнах, че това е свят, съвършено нов и привлекателен за мен. Така открих и музиката на Били Холидей. Завинаги останах запленена от тази провлачена меланхолична фраза, която ме караше да се чувствам по особен начин.“ – спомня си Мира.

Според Мирослава Кацарова легендарната певица е отвъд жанровите определения и за нея казва: „Тя е първата за мен. Затова Били Холидей е архетип. Тя е архетип, натоварен с емоцията на меланхолията.“ Според Мира едно от най-специалните неща при Били Холидей е нейното пеене. „Това е един магнетичен глас, който е съвършено самобитен. Няма друг такъв. Аз съм категорична в това, че тя е неподражаема. Няма певица, която да иска да я имитира поради факта, че тя не може да бъде имитирана. Били Холидей е един много интересен артист на различни нива. Едно от най-притегателните качества на Били като личност, като музикант са темите, за които тя пее. Безспорно две са темите, които са най-силни, най-ярки, най-разтърсващи. Едната е любовта, за която Били не е спирала да пее. Другата е болката. Умението на Били Холидей да страда и да бъде Лейди Дей едновременно с това. Този невероятно силен контрастен парадокс и в същото време умението й да превръща болката в музика. Това за мен са най-големите уроци от Били Холидей.“ – заключава Мирослава.

Интервюто на Таня Иванова с Мирослава Кацарова можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

След концерта в „София лайв клуб“ във вторник Мирослава Кацарова ще представи новата си концертна програма в Пловдив. Това ще се случи на 9 април в Beebop Café от 21 ч. В следващите месеци предстоят изяви във Велико Търново, Бургас и Варна. Мирослава Кацарова завърши записите за новия си студиен албум My Cinema. Ще го представим в ефира на Джаз ФМ през месец май.