Мирослава Кацарова за Electronic Dreams: „Въпреки електрониката тази програма е за самия човек.“

Мирослава Кацарова за Electronic Dreams: „Въпреки електрониката тази програма е за самия човек.“

По традиция през последните няколко години всяка пролет Мирослава Кацарова представя по една нова концертна програма. Този път ще имаме удоволствието да чуем Electronic Dreams, в която среща си дават електронната и акустична музика. „Заиграли сме се с тази хибридна изказност, която е някакъв вид симбиоза между акустични инструменти и електронни изразни средства.“ – казва Мира в интервю за Джаз ФМ радио. Премиерите на Electronic Dreams са на 17 април в „София лайв клуб“ и на 18 април в „Бибоп кафе“ в Пловдив. На сцената с вокалистката ще бъдат Мирослав Турийски (аранжименти, кийборди, пиано), Александър Леков (басет и бас китара) и Младен Димитров (ударни и програминг). Младен е добре познат на аудиторията на Джаз ФМ като DJ Mr. Moon, автор на предаването Jazztronica. Визията на концерта е поверена на фотографа-концептуалист Павел Червенков.

Electronic Dreams е седмата поредна концертна програма на Мирослава Кацарова. В изминалите години вокалистката представи Singin’n’Swingin’, CINEMA, Blue Moon: Songs of Billie Holiday, Desafinado LIVE, The New Standards и April in Paris, а от програмата с филмова музика се роди елегантният албум My Cinema. С всяка следваща музикална посока и идея е неизменно един артист да претърпи развитие, промени и дори метаморфози. „Всеки един концерт ме променя. Това отношение между темите, които избирам и мен самата, е двупосочно. Мисля, че самата аз съм отражение на тези програми и тези програми са отражение на мен самата.“ – споделя Мирослава, която не се страхува да поема рискове. Вокалистката твърди, че се изисква доза дързост за всеки един от проектите и обяснява, че „това е музика на ефимерното“, защото след няколко месеца сменя посоката и заедно със своите музиканти започва да работи по нова програма. Обединяващо е търсенето на автентизъм и искреното признание: „Аз много дълбоко вярвам, че не мога да се разделя на две личности – едната да е човекът, който да е на сцената, а другата да е човекът от личния му живот.“ Вероятно това е и причината да свързваме музиката на Мирослава Кацарова с дълбочина, искреност и откритост, а така също и с едно непрекъснато развитие и движение. „За мен движението е много важно. Аз не вярвам в утъпканите пътища, защото смятам, че те рано или късно превръщат един артист в занаятчия. “ – казва Мира.

Напоследък й прави впечатление, че електрониката се оказва своеобразна тенденция. Тя дава пример със съвместния албум на пианиста Брад Мелдау и Марк Джулиана Mehliana: Taming the Dragon (2014), говори за новия проект на саксофониста Крис Потър Circuits (издаден в края на февруари) и ни припомня великолепния концерт на Дони Маккаслин на фестивала „Пловдив джаз фест“ през 2017 г.

Като репертоар Electronic Dreams обединява две нови песни, по-стари оригинални композиции и теми от класическата песенна колекция на XX век. В селекцията попадат произведения на „Бийтълс“, Ленард Коен, Луис Бонфа, Есбьорн Свенсон и др. Мирослава ще представи нов прочит на добре познати свои песни, записвани през изминалите години, като „Иронично“, „Парфюми“, „Музика, мартини и дим“, „Път към безкрайното лято“... „Хубаво е човек от време на време да си причинява дистанция от подобен тип.“ – казва Мира за завръщането към теми от по-стария си репертоар. Двете нови песни, които ще чуем в Electronic Dreams - „Пробуждане“ и „Теменужена“, са по музика на Мирослав Турийски, а текстовете са на самата Мирослава и са на български език. Тя казва, че тези песни не са в класическата версия на песенното изкуство. „Това е съвременна музика – мелодична, но и същевременно сложна.“ – споделя вокалистката и шеговито допълва: „Миро е направил всичко възможно да ме затрудни с тези песни, което на мен ми дава чувството, че имам още много накъде да се развивам и да уча.“

Мирослава Кацарова определя звученето на Electronic Dreams като „шарено“ и казва, че всичко това има връзка с песните, които са избрали - всяка една от тях говори сама по себе си. Чрез откриването на връзки между отделните теми артистите се опитват да създадат свой музикален свят. В него нещата се случват естествено, макар да създават съноподобни, сюрреалистични усещаня, следващи своя собствена логика, но в крайна сметка това е нещо характерно и за музикалното изкуство като цяло. След като двете нови песни улегнат по време на концертите, през месец май музикантите ще влязат в студио, за да ги запишат. Мира не изключва възможността това да е началото на нов албум и казва, че Мирослав Турийски има и други идеи, а самата тя има „купища мелодии и текстове в главата си“.

Мирослава избира да нарече новата си концертна програма Electronic Dreams, тъй като думата dream от английски означава както „мечта“, така и „сън“. Работното заглавие на програмата беше „Електронни архетипи“. Въпреки промяната в наименованието основната идея, заложена като философия, остава. Музиката в Electronic Dreams е вдъхновена от човечността и всичко, свързано с изначалната ни същност. В основата на Electronic Dreams е „онова състояние, което ни връща към един по-стар живот, който сме водили.“ – казва Мира и обяснява: „Този, който е откъснат от електрониката, т. нар. аналогов живот. Този, в който се държим старомодно и се срещаме очи в очи. Въпреки електрониката тази програма е за самия човек. Това според мен е някакъв опит да се пее за най-човешките неща – за нашите страхове, за любовите ни, за разделите ни, за новите срещи, за кризите ни, за възходите ни, за личните ни открития, за възхитата ни, за бездните ни, за всички онези важни събития, които ни превръщат в хора и ни отдалечават от измамата, която много често ни поглъща през електрониката, през пикселите. Светът на пикселите е някак лъжовен. Там нещата много често и неведнъж са били манипулирани, а на мен някак ми се иска хем да е електроника, хем да съдържа живота в себе си, т.е. това на пръв поглед противоречие дори не е противоречие, то е толкова естествено.“

Цялото интервю на Таня Иванова с Мирослава Кацарова може да чуете чрез бутона „Аудио“.

Фотография: Диляна Флорентин