Мирослава Кацарова изпълнява някои от най-красивите песни на изминалото столетие заедно с джаз комбо и Опера Пловдив

Мирослава Кацарова изпълнява някои от най-красивите песни на изминалото столетие заедно с джаз комбо и Опера Пловдив

Начало на музикалните си изяви за 2019 г. Мирослава Кацарова поставя с концерта Imagine, който тя ще представи на 25 януари заедно с джаз комбо и Оркестъра на Опера Пловдив с диригент Константин Добройков. През декември миналата година вокалистката получава покана от Опера Пловдив за осъществяването на този съвместен проект. „От една страна, винаги ме е вълнувало това богатство и плътност на звучността на джазовия квинтет и, от друга страна, на голям симфоничен оркестър, какъвто е този на Пловдивската опера. Веднага, когато получих покана от г-жа Нина Найденова, ми се стори, че това е прекрасно начало на годината.“ – казва Мира в интервю за Джаз ФМ радио. Тя ще се срещне със своята публика в петък в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Събитието е част от Колекция „Европа – континентът култура“, с която се отбелязва стартът на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

„За мен концертите никога не са били точно работа, а някаква врата към други пространства.“ – споделя вокалистката, която заедно със своите колеги ще ни представи някои от най-обичаните песни на изминалото столетие. „Това е хем романтично пътешествие из музиката на XX век, хем пътешествие напред във времето за нас като хора, които търсим нова, различна изказност и опит да преобразим онова, което до този момент ни се е случвало на сцената.“ – обяснява Мира. Тя прави подбора на песните заедно с пианиста Мирослав Турийски и барабаниста Младен Димитров. Останалите музиканти в джаз групата са басистът Александър Леков, китаристът Николай Карагеоргиев и перкусионистът Емил Пехливанов. Мирослав Турийски е автор на всички аранжименти и оркестрацията за целия концерт.

За избора на репертоар Мирослава разказва: „Ето, че се спряхме на 15 песни, които ще звучат радикално, различно, защото Мирослав втъкна в симфоничната музика джаз хармонии, нещо, което превръща присъствието на симфоничния оркестър не просто в украса и допълнителен колорит към музиката, а му дава много важен живот. Цялата среда с джаз комбото и симфоничния оркестър имат съвсем друга звучност.“ В селекцията попадат песни на Едит Пиаф, Жак Брел, Стинг, Каетано Велосо, Джон Ленън, Жоао Жилберто, Бебел Жилберто, Били Холидей, както и някои композиции от последния албум на Мира с филмова музика - My Cinеma. Някои от песните ще бъдат свързани в диптих с мощни интермедии. „Идеята на Миро е да превърне този концерт в сюита от няколко части, защото един от музикалните мотиви, който силно бележи мелодията на Imagine, се повтаря на няколко места като лайтмотив.“ –казва още Мирослава Кацарова.

Неслучайно тя избира да нарече този концерт като вечната класика на Джон Ленън. „Imagine е песента, която даде име на проекта. Може би защото тя съдържа в себе си толкова много различни послания, че всеки път, когато я изпълнявам, аз виждам нови интерпретации на думите на Ленън.” – споделя Мира и допълва: „Давам си сметка, че всички такива гениални произведения, поставени в различен контекст, звучат по различен начин. На мен сега тази песен наистина ми звучи точно като въпроси, като скептичен монолог. Харесва ми това, за което пее Ленън, за тези вътрешни утопии, към които се стремим и в които вярваме, и които понякога ни превръщат в деца, в наивни хора, въпреки че дълбоко в себе си сме скептици. Тези противоречия в една такава песен са много светли в крайна сметка.“

И докато изборът за име на проекта е съвсем съзнателен, то провеждането на концерта на 25 януари, когато е рожденият ден на големия бразилски композитор Антонио Карлос Жобим, е чиста случайност, която не е останала незабелязана от Мирослава Кацарова. „ Жобим е главно действащо лице в предаването ми по Джаз ФМ - Desafinado, така че няма как да не ми направи впечатление това огромно съвпадение. Разбира се, една от любимите ми песни е Waters of March, която неизбежно ще направим.“ – казва вокалистката.

На 25 януари ще я чуем да пее на 5 езика - български, английски, испански, френски и португалски. „Всеки един език си има своята фонетика, своята лична музикалност и когато се свързва със самата музика, с мелодията, ритъма, хармонията, много интересно си взаимодействат двете различни музикалности. На мен ми е много любопитно да наблюдавам как певческата ми фраза се променя според езика.“ – твърди Мира.

Тя гледа към предстоящото събитие с вярата, че ще се получи един много хубав концерт. „На практика не мога да кажа, че аз имам една самостоятелна и автономна отговорност за него, защото всички сме заедно. Един от най-важните уроци, които и друг път съм споделяла, е, че когато човек се качва на сцената, трябва да забрави за егото си. Всички заедно сме отговорни този концерт да звучи както трябва.“ Планирано е събитието да бъде заснето и записано, а Мира обещава да сподели крайния резултат със слушателите на Джаз ФМ радио.

Концертът Imagine на Мирослава Кацарова, както и организираният от нея „Пловдив джаз фест“ са част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Мира говори с много любов за своя роден град, казвайки: „За мен Пловдив винаги е бил център на духовност.“ Певицата споделя, че сякаш познава всичките му гънки и приема позитивно осъществяването на инициативата „Европейска столица на културата“ именно в Пловдив, защото „би било хубаво и другите да се докоснат до тази атмосфера.“ За слушателите на Джаз ФМ тя разкри, че за участие в „Пловдив джаз фест“ работят по договарянето с мечтани и любими артисти. Тази година събитието ще се проведе от 31 октомври до 2 ноември. Другият основен приоритет на Мирослава Кацарова е новата й концертна програма, в която този път си дават среща електронната и акустична музика. Заедно с Младен Димитров и Мирослав Турийски певицата създава оригинална музика, обединена от работното заглавие „Електронни архетипи“. За тази чисто нова програма Мира обещава да ни разкаже повече през пролетта.

Цялото интервю на Таня Иванова с Мирослава Кацарова от петък миналата седмица може да чуете чрез бутона „Аудио“.