Матеуш Смочински от струнен квартет „Атом“: „Потенциалът на група, която е различна от всички останали, е огромен“

Матеуш Смочински от струнен квартет „Атом“: „Потенциалът на група, която е различна от всички останали, е огромен“

Полският струнен квартет „Атом“ е един от само няколкото в света, които свирят импровизирана музика. Нейните основи са в джаз, класическата и традиционната музика и, както посочва цигуларят Матеуш Смочински, тези стилове са само базата, на която формацията изгражда своя уникален звук. „Критерият във всички тези стилови форми на изразяване е високото качество.“ – заявява той. Групата има десетки сътрудничества с музиканти от цял свят, като свири на една сцена с артисти като Боби Макферин и Ларс Даниелсон, Паоло Фрезу, Ага Зарян, Гжех Пьотровски, Лешек Можджер.

За първи път на живо с музиката на прочутия струнен квартет „Атом“ ще бъдем в неделя от 19:30 ч. в Софийската градска художествена галерия. Това е третият и последен концерт в първото издание на фестивала „Камералия“ с артистичен директор Людмил Ангелов. В навечерието на събитието разговаряхме с цигуларя Матеуш Смочински.

  • Интервюто можете да чуете чрез бутона „Аудио“ или да прочетете по-долу.

Какво изисква музиката ви от вас като артисти и от нас като слушатели?
Ние сме струнен квартет, който свири импровизирана музика. Така че от нас се изисква да сме гъвкави и да умеем да импровизираме. От публиката не се изисква нищо, освен да ни слуша и съм сигурен, че нашата музика ще ви разчувства.

Абсолютно съм убеден в това, тъй като звукът ви е много характерен, а вашите струнни са просто възхитителни! Слушайки музиката ви, на човек му става кристално ясно, че познавате изключително добре класическата и джаз музиката и тяхната традиция. Как бихте описали основите на изкуството си?
Взимаме максимално много от всякакви жанрове – и джаз, и класика, но също така и фолклор, особено полски, но не само. Имаме съвместни проекти с поп и рок артисти, така че не се страхуваме да взимаме от други жанрове. Дори можете да ни чуете да свирим метъл, като критерият във всички тези стилови форми на изразяване е високото качество. Така че взимаме максимално много от всеки жанр, който харесваме.

Как изграждате звученето си?
Всеки от групата ни е изявен като личност и има конкретни музикални идеи. Същевременно постоянно се оглеждаме за нови вдъхновения в различни жанрове. Всеки от нас си има своите вдъхновения, вижда музиката ни различно. Но общото в начина, по който разглеждаме изкуството си, е да бъдем неповторими и направеното от нас да не е съществувало преди. Може би има още една-две други такива формации в света, които импровизират и свирят не просто класическа музика във формат струнен квартет – като например Turtle Island, които са оказали голямо въздействие върху нас. Търсим вдъхновения от други артисти и изграждаме собствения си облик.

Каква е нужно да бъде връзката между вас, за да създавате такава музика?
Познаваме се вече повече от 10 години и си имаме изключително доверие. Всеки от нас знае кои са най-силните страни на останалите. Нашите ноти са само мелодията и акордите, така че ги четем като джаз музиканти. Доверяваме се един на друг и знаем в коя посока можем да поемем.

Как станахте известни и изненада ли ви световният ви успех?
И да, и не. Бях сигурен, че идеята за струнен квартет, който свири джаз и импровизирана музика е най-брилянтната за нас. Но челистът ни Кшищов Ленчовски в самото начало каза: „Не знам къде ще можем да свирим. Някои ще ни искат в джаз клуб, тъй като сме струнен квартет, но никой няма да ни допусне в голямата концертна зала, защото не свирим класическа музика.“ Така че той в началото бе много скептично настроен, но това се промени. Всички вече виждаме, а аз отдавна прозрях това, че потенциалът на група, която е различна от всички останали, е огромен. Затова и имаме толкова много съвместни проекти с други музиканти – до момента са поне 50 – 60. Хората ни разпознават като гъвкава група, която може да изпълнява много различни стилове. Ние имаме класическо музикално образование, така че можем да свирим класика и джаз, да импровизираме, да свирим груув. Това ни определя като група и на това поле конкуренцията изобщо не е голяма. Така че не се изненадвам на възхода на кариерата ни година след година.

Ако трябва да назовете три големи постижения, които са белязали вашия път като група, кои са те?
Първата такава голяма стъпка е нашето сътрудничество с Влади Сендецки. Той е пианист от Бигбенда на Северногерманското радио и телевизия. Той ни отвори погледа за непознатото. Неговата идея бе да свирим и да създаваме хармонии, без да знаем какво ще свири другият, ориентирайки се само по интуиция и без да ни интересуват акордите, защото те не са предварително зададени, а ние ги създаваме специално в момента на свиренето. Така, свирейки само по интуиция, можем да сътворим нещо напълно уникално. Така че сътрудничеството с Влади Сендецки бе първата от тези стъпки.

Другата такава значима стъпка в развитието ни е съвместната ни работа с Наталия Кукулска. Тя е полякиня, пее поп и ни покани да свирим в неин албум, като ние трябваше със струнните си да възпроизведем звука на електронни инструменти, като например синтезатори.

И третата, последна стъпка, я направихме съвсем наскоро – записахме музика от Кшищов Пендерецки. Нашата идея бе да започнем да изграждаме по-големи форми. Следващият ни албум ще бъде повече класически, но пълен с импровизации, какъвто е проектът ни с музиката на Кшищов Пендерецки.

Албумът „Струнен квартет „Атом“ свири Пенедерецки“ е записан миналия септември на живо в минна галерия на фестивала, носещ името на бележития съвременен полски композитор.

Какво ви дава стимул на родната и на световната музикална сцена?
Толкова много неща! И тъй като сме четири самостоятелни личности, ни насърчават различни неща, което в мащаба на групата се изразява в споделяне и приобщаване на разнообразни влияния. Наскоро голямо въздействие лично на мен ми оказа американският композитор Джон Адамс – той е минималист, но максимален минималист. Неотдавна започнах да пиша пиеса, повлияна от неговата стилистика. Изкуството му със сигурност остави огромен отпечатък върху мен.

Що се отнася до музикалната сцена в Полша, разбира се, ще посоча личността на цигуларя Збигнев Зайферт, чиято следа в музиката ще остане завинаги.

Разкажете ни за вашия концерт в София – как ще чуем вашата музика и какво сте подготвили в програмата?
Със сигурност ще свирим музика от нашия албум с пиеси на Збигнев Зайферт. Той бе виртуозен цигулар и прочута личност в края на 70-те. Зайферт емигрира в Съединените щати, където работи с най-добрите сред най-добрите джазмени като Джон Скофийлд, Джак ДеЖонет, Еди Гомес, Брекър брадърс. Крем дьо ла крем! Решихме да изсвирим негов квартет.

Следващата част от програмата ни е изградена около нашите композиции с тези влияния, за които ви разказах преди малко – джаз, класическа и традиционна музика. Всички тези стилове ще присъстват. Всъщност, казвайки това, трябва да отбележа, че на тази основа нашата формация създаде свой собствен стил. Така че ще чуете стила на струнен квартет „Атом“, повлиян от джаз, класическа и традиционна музцика.

И за финал ще изсвирим няколко произведения на великия проф. Кшищов Пендерецки.

Фестивалът „Камералия“ се провежда с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“. Артистите идват у нас с помощта на Полския институт в София. Проектът за гостуването на струнен квартет „Атом“ е съфинансиран от Министерството на културата и националното наследство на Република Полша от Фондовете за популяризиране на културата.