Марк де Клайв-Лоу: „Изкуството и културата са голяма част от решението на социалните проблеми. Музиката ни сближава и в нея има огромна доза любов”

Марк де Клайв-Лоу: „Изкуството и културата са голяма част от решението на социалните проблеми. Музиката ни сближава и в нея има огромна доза любов”

Да обичаме, да сме верни на себе си, да бъдем смели и да се чувстваме част от една общност с хората около нас и в хармония с природата, да държим сетивата си и своя свят чисти – с тези важни за живота послания, изразени с притегателна музика идва новият албум на Марк де Клайв-Лоу Church („Храм”). Проектът му е сред финалистите за наградата „Грами” тази година в категорията за джаз албуми. Днес Марк де Клайв-Лоу е в България за среща и уъркшоп от Red Bull Music Academy от 18 ч. и за диджей сет с участието на Рут Колева и барабаниста Васил Вутев от 22 ч. при свободен вход в клуб „Терминал 1”.

Новият албум на родения в Нова Зеландия и работещ в Лос Анджелис Марк де Клайв-Лоу Church е за чистотата, за божественото, за хармонията в нас, помежду ни и като част от вселената. В песента The Mission, която открива албума, вокалистът Джон Робинсън пее: „Дарявайте любов, музиката е живот” (Spread love, music is life) на фона на танцувална музика, която събира джаз, соул, фънк и хип-хоп ведно. „Албумът празнува живота чрез джаз и соул музиката, чрез танца. За мен е много важно да предам това послание и младите хора да го разберат чрез езика на хип-хоп и клубната музика. Защото те не познават джаз интонациите, но интуитивно ги харесват веднага щом ги чуят. Това е начин да ги приобщя”  – казва Марк де Клайв-Лоу в интервю на Светослав Николов по Джаз ФМ. И продължава: „Много музиканти често се опитват да направят така, че джазът днес да звучи като джаза в миналото. А джазът е импровизация с културни и социални препратки към живота в конкретния момент. Би било много положително да върнем този елемент от неговата същност.” Той посочва за пример големите в джаза: „Такъв разговор бихте провели с Чарли Паркър, Чарли Мингъс, Джон Колтрейн, Майлс Дейвис, Хърби Хенкок – те не се вторачват в миналото, защото вярват, че смисълът на джаза е в импровизацията, в изразяването на собствения жизнен опит, а не на преживяванията на прадедите си.”

За този аспект на своята смелост Марк де Клайв-Лоу казва: „Изкуство без смелост, не е изкуство, а е търговия. Творците сме длъжни да сме смели.” Смелост се изисква и да вникнем в най-важните въпроси на личността и на обществото ни днес и да действаме за решаването им. В Church той ги изразява така – понякога отсъствието на хармония в усещането ни като част от природата, градския живот, който ни откъсва от самите нас със своя шум, вярата в нас, която понякога ни липсва, шумовете, които ни разсейват... За да каже в края на албума си чрез думите, изпети от Ния Андрюз: „Никога не е късно да променим нещата.” Както обобщава музикантът пред Джаз ФМ: „Изкуството и културата са голяма част от решението на социалните проблеми. Музиката ни сближава и в нея има огромна доза любов.”

Наричат Марк де Клайв-Лоу „Куинси Джоунс на новото поколение” заради богатото му музикално въображение и точен усет за съчетаване на различни звуци в създаването на новаторска музика. Неговото обяснение за успеха на крайния резултат – защото вярва в това, което прави. Точно тази увереност ще вдъхне той на уъркшопа днес с български музиканти, за да ги насърчи да създават ярка, отличаваща се и въздействаща върху слушателите музика: „За малкото време, с което ще разполагам, искам да ги вдъхновя с моя живот и моя опит; да им дам идеи, като разкажа за начина, по който създавам музика. Ще споделя важността на историята на развитието на музиката и така да дам на младите хора нужното знание, за да усетят смисъла от присъствието на музиката в живота си. ”

След това, от 22 ч., Марк де Клайв-Лоу ще бъде на сцената на клуб „Терминал 1”, за да представи своята музика заедно с Рут Колева и барабаниста Васил Вутев. „Едно от нещата, които обичам, е да си сътруднича с музиканти и хора на изкуството по целия свят. Затова така се вълнувам да работим съвместно и да видим какво ще направим заедно” – казва той в интервюто по Джаз ФМ. Иначе Марк вече познава задочно Рут Колева, защото прави клубна версия на една от песните от албума й Ruth за албума с ремикси, който певицата ще ни предложи напролет. За личните си пристрастия към музиката на Рут Колева казва: „Харесаха ми хармоничните нюанси и това, че в тях има много сърце. Хармонията се ражда от сърцето. Хареса ми посланието на музиката, а също и мелодията, която обвързва хармонията с посланието.”

Интервюто на Светослав Николов с Марк де Клайв-Лоу можете да чуете чрез бутона „Аудио” върху основната снимка към публикацията.