Марио Бионди: „Вярвам, че духът на музиката ме води към реализацията на сърцето“

Марио Бионди: „Вярвам, че духът на музиката ме води към реализацията на сърцето“

Добре дошли в съвременния град – жив, вълнуващ, многообразен и модерен. Град на възможности за реализация и на простор да го насищаш с красота. А изкуството е неговата тъкан: „Музиката е средата, в която всеки може да изрази истинската си същност.“ – посочва чудодейната й сила Марио Бионди.

Малки в космополитния метрополис, изглежда, че ще се изгубим без да оставим следа, но всъщност имаме необикновена сила. „Можем да поправим много в света около нас.“ – убеден е музикантът, докато наблюдава с тъга как скриваме красотата зад планини от отпадъци, а замърсяваме и душите си. „Ще ми се хората да работим заедно за един чист свят. Свят не само без отпадъци и пластмаса, но и без лоши мисли.“ Скоро след това си припомняме, че музиката споделя и сбъдва мечти, затова и й възлагаме толкова надежди.

„Вярвам, че духът на музиката ме води към реализацията на сърцето.“ – описва извора на изкуството си Марио Бионди и очаква момента на новата среща с българската публика. Отново щастливи ще бъдем на 18 октомври в Зала 1 на НДК. Това ще бъде вторият му концерт в България, след като преди няколко години той ни плени завинаги от клубната сцена. Гостуването сега е по покана на НДК и фондация „Аполония“, а Джаз ФМ е медиен партньор.

Интервюто на Светослав Николов с Марио Бионди можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“, както и да го прочетете по-долу. В оригинал то е публикувано на англоезичната версия на сайта ни.

Обичам Вашата музика и бях безкрайно щастлив на първия Ви концерт в България!
Благодаря, радвам се да го чуя!

Много се вълнувам от музиката, която ни предстои да слушаме на живо – тя улавя същността на съвременния град – той е вълнуващ, изтъкан от разнообразие, ритъмът е на живот, който никога не спира. Как виждате модерния град и как се чувствате като жител на такъв космополитен център, с усещанията за който насищате своята музика?
Живеем във време, в което всеки е звезда, всеки води своя начин на живот. Музиката е средата, в която всеки може да изрази истинската си същност.

Това Вие правите с изключителна дълбочина. Харесва ми начинът, по който използвате гласа си – той идва от дълбоко вътре във Вас. Как го осъзнавате като средство за изразяване?
Гласът е може би най-важната част от мен. Той е огледало на душата ми, той е характерът ми и начинът ми на живот.

Продължавайки казаното от Вас, душата Ви е много красива. Има толкова много неща обаче, които не харесваме в света около нас.
Определено е така.

Какво правим с тях? Как продължаваме напред по-силни заради нещата, които не ни харесват, тревожат ни и бихме искали да видим променени?
Всеки от нас е малко създание в огромния свят – ние сме като мравки в него. Но ние сме способни да извършим големи дела. Можем да поправим много в света около нас, можем да го изчистим. Един от най-големите ни проблеми е, че сме се затрупали с пластмаса – има я и в морето, навсякъде около себе си сме разхвърляли боклук. В Италия имаме много красиви градове, пълни с боклуци. Жалко. Толкова е странно, че модерният човек, човешкото същество на нашето съвремие, приема да живее в мръсотия. Ще ми се хората да работим заедно за един чист свят. Свят не само без отпадъци и пластмаса, но и без лоши мисли.

Живот, наситен с повече любов, в който повече ценим красотата. А в това отношение музиката може много да ни помогне.
Напълно сте прав.

Сигурен съм, че милион пъти са Ви питали за удивителната прилика с гласа и начина на изразяване на Бари Уайт. Как чувствате тази близост?
Когато ме питат какво мисля за Бари Уайт, винаги отговарям: „Той бе един от най-красивите гласове на света. Аз съм като Бари Уайт, но много, много бял.“ (Смее се.)

Вие имате ярък музикален характер. Истинският живот много силно присъства в музиката Ви, но този живот, който е красив, пълен с танц и светлина, с добри вибрации.
Да, звучи като мечта понякога.

Музиката превръща тази Ваша мечта в наша.
И дори я сбъдва. Благодарение на музиката можем да заживеем в друг свят.

Точно преди няколко минути слушах по радиото песента Sophia и се замислих как тя ни понася на крилете си. Как успявате всеки път да сътворявате такова красиво създание?
Може би това не е продукт на сърцето, на душата, на ума ми. Вярвам, че духът на музиката ме води към реализацията на сърцето. Когато слушам старите си песни, не мога да си обясня как съм ги написал и аранжирал. И когато се слушам, все едно чувам друг човек. Много е необичайно.

Работили сте с такива фантастични музиканти като Ал Жеро, Джеймс Тейлър, Шака Кан, „Инкогнито“...
„Ърт, уинд енд файър“.

Тил Брьонер.
Лион Уеър... Толкова съм щастлив! Голям късметлия! Дори не бих могъл да си представя, че Бърт Бакарак ще ми подари своя нова песен. Всеки път го чувствам като чест да бъда част не от музикалния бизнес, а от музиката, благодарение на тези прекрасни хора.

Миналия път в София бяхте на сцената на клуб, а сега ще сте на една от най-големите в една от най-просторните ни музикални зали. Чувствате ли се по различен начин, когато сте на различни сцени?
Много се вълнувам. Да съм пред публиката е изключително красиво преживяване и съм дълбоко благодарен на българските слушатели – нямам търпение отново да се срещна с тях, с вас. Обещавам да дам всичко от себе си и се надявам да имам енергията, силата и опората за един хубав концерт. На сцената с мен са изключително добри музиканти, които на първо място са добри хора. Федерико Маламан е един от най-известните басисти в Европа в момента. Дейвид Флорио е фантастичен китарист и перкусионист и също така пее много хубаво. На сцената свирим като едно цяло. А в малкото моменти, когато сме там сами, всеки от нас носи в себе си силата на цялата група. Защото на първо място се обичаме.

А песните?
Какво бихте искали да чуете?

Всичко! В един безкраен концерт.
Ще ви представим специален аранжимент на Sunny Days. Направихме й концертна версия с блус оттенък.

Прекрасно! Съвсем накрая – за какво сте благодарен?
Благодарен съм за любовта, която получавам всеки ден, много често от хора, които не познавам лично. Радвам се, че съм здрав, че имам осем деца, които обичам. И съм щастлив, че в момента съм на брега на едно от най-красивите морета в родния ми град в Сицилия.

Билети за концерта на Марио Бионди в Зала 1 на НДК на 18 октомври се продават във физическия и в електронния Билетен център на НДК, както и в мрежата на Eventim.