Мая Нова: „Трябва да се развивам постоянно. Това е нещото, което ме води в живота. Това е моят път.“

Мая Нова: „Трябва да се развивам постоянно. Това е нещото, което ме води в живота. Това е моят път.“

В разгара на зимното си турне певицата Мая Нова беше гост в ефира на Джаз ФМ радио. От години тя живее в чужбина и поредицата от концерти у нас са възможност да представи музиката си пред българската публика и междувременно да се срещне със свои приятели, които не е виждала отдавна.

Като парти по случай рождения си ден Мая определя следващата си изява. Концертът е на 5 януари в софийския Jazz Bar в квартет с Любо Цанев (пиано), Михаил Иванов (контрабас) и Стефан Горанов (барабани). По време на събитието певицата ще наблегне основно на своя авторска музика. Следващата седмица на 9 януари Мая Нова ще гостува в Tea House заедно с Петър Момчев, а по покана на Венцислав Благоев ще можем да я чуем на 11 януари в Monroe Acoustic Cafe.

В нашия разговор Мая Нова казва, че навлиза в новата година с много добра нагласа, давайки си сметка, че за първи път от дълго време насам ще празнува рождения си ден в България заедно с най-близките си хора. „Енергията около нагласата ми е свързана със семейството, заобиколена съм с толкова обич и стари приятели. Много ми е хубаво.“ – споделя вокалистката.

Тя се установява в Сингапур през 2002 г. и дълго време го нарича свой втори дом. За десетте години, които прекарва там, Мая успява да изгради успешна кариера, създава си приятелски кръг и същевременно пътува по работа до Малайзия, Индия и Китай. В интервюто за Джаз ФМ радио Нова разказва, че в продължение на 7-8 г. от престоя си в Сингапур е била на сцената всяка вечер, независимо дали става дума за участия в големи концерти, клубни гигове или корпоративни събития.

През 2009 г. певицата е избрана като полуфиналист на Shure Montreux Jazz Voice Competition в Швейцария. В конкурса участват 9 души от цял свят и въпреки че Мая не е сред финалистите това е важен момент в нейното музикално развитие, защото той й дава възможност да се срещне със свои колеги, получили образованието си в учебни заведения в Ню Йорк и в Музикалния колеж „Бъркли“ в Бостън. „Тогава видях разликата в нивата. Дотогава не бях имала системно джаз образование.“ – откровена е Мая Нова. След Мотнтрьо тя е искала да създаде някакъв продукт като артист и така през 2010 г. записва дебютния си албум Open, в който интерпретира джаз стандарти.

Основното нещо, което я движи напред, вокалистката обобщава с думите: „Аз трябва да се развивам постоянно. Това е нещото, което ме води в живота ми. Това е моят път.“ Желанието й да израства и да учи нови неща я отвежда в Ню Йорк през 2012 г. Начинът, по който се чувства там, Мая описва така: „Изключително стимулирана и ми е много трудно, защото животът на артиста не е лесен, колкото и да е стимулиращо. Първата ми идея, когато се преместих, е, че аз искам да отида и да уча от извора. Затова през 2012 г. записах магистратура в „Куинс колидж“. Това бяха две интензивни години до 2014 г.“

Атмосферата и динамиката на мегаполиса оказват влияние върху развитието й като артист. „Откакто съм в Ню Йорк изцяло промених техниката си на пеене, започнах да пиша музика, изобщо – беше голяма трансформация.“ – разказва певицата, която през 2015 г. издава втория си албум – Days. Той е записан с квартет от първокласни музиканти, включващ: Джон ДиМартино (пиано), Петър Славов (контрабас) и Александър Каутц (барабани). За Days, който съдържа основно оригинална музика, Мая споделя: „Този албум е много мой. Когато пиша пиеси – и текстовете, и музиката представляват някакви части от живота ми, мои лични преживявания. Затова чувствам този проект много близък.“

В момента Мая Нова прави докторантура по джаз науки в университета „Стоуни Брук“ в Ню Йорк под менторството на проф. Рей Андерсън. Докторантурата й е специализирана в сценичните изяви и по програма Мая трябва да представи общо 6 рецитала. Тези ангажименти я провокират да обещае на себе си да пише нова музика за всеки един от концертите. „Вече имам много материал за следващ албум. Да си призная все още не зная как трябва да се съберат нещата, за да достигна до трети продукт.“

В разговора за Джаз ФМ радио Мая Нова разказва, че изследвания, които прави като част от докторантурата, й помагат да види как са се учили най-големите. „Най-важно е слушането на музика. Колкото и да учим, колкото и да учим теория на музиката, в крайна сметка джазът е изкуство, основано на feel („усещане“, „чувство“). Има едно такова усещане, което е толкова вътрешно и това няма как да го поемеш само от гледане на щима с ноти. Трябва наистина да го чуеш.“ – казва певицата. Цялото интервю на Таня Иванова с нея може да чуете чрез бутона „Аудио“.