Лура разказва за живота и любовта: „В Кабо Верде обичаме да сме щастливи. Обичаме музиката, обичаме живота!“

Лура разказва за живота и любовта: „В Кабо Верде обичаме да сме щастливи. Обичаме музиката, обичаме живота!“

Хората в Кабо Верде обичат да са щастливи, обичат страната си – и тези красиви усещания чувстваме с нежната музика на Лура. Родена в Португалия, но с кабовердийски корени, тя избира да живее в младата островна държава и я възпява от 1996 г. насам. Когато слушаме нейната музика, виждаме надалеч и можем да погледнем дълбоко навътре в себе си. Това, което е пред погледа й, докато пее, са гледките от Кабо Верде с нейните щастливи жители. „Щастливи сме, защото искаме да сме щастливи. Дори понякога да имаме малко като материални неща, винаги имаме надежда. Ние сме хора, които носим надеждата в сърцата си. Обичаме живота! Обичаме да танцуваме, обичаме музиката!“ – описва хората на Кабо Верде Лура, за чиито житейски истории и мечти тя разказва в своите песни. И добавя: „Всеки ден грее слънце – и това е една добра причина да сме усмихнати!“

Своята музика Лура основава на кабовердийската традиция, в която добавя нюанси от музикалната култура на родината си Португалия, както и етно влияния от Африка, а след това полира с характерното за Западния свят аренби звучене. От 1996 г. досега Лура има издадени шест албума, последният от които излезе през миналата година. Озаглавен Herança („Наследство“), той е за музикалната съкровищница на Кабо Верде – кът на радост и на тиха тъга – „содад“, но при всички случаи – място на красота. В новия си албум тя има трима специални гости – Ричард Бона, който е поредният влюбил се в Кабо Верде и неговите хора, бразилският етно музикант Нана Вашконселос и младата кабовердийска звезда Елида Алмейда. Преди това изкуството я среща със Сезария Евора, към която храни дълбока почит, с Карлос Саура, в чийто филм „Фадо“ тя пее, както и с винаги готовия да разкаже забавна история Тито Париз.

Новите си песни и новата си група Лура ще представи в София на 23 януари от 21 ч. в „София лайв клуб“, когато певицата за първи път ще гостува в страната ни. Тя е поканена от Sofia Music Enterprises за участие в програмата „Клуб Music Jam“, в която на 12 февруари гостува Джеймисън Рос, а на 7 март – Крисчън Макбрайд. Билети за концертите се продават в Билетния център на НДК, онлайн – на Ticketpro.bg, както и на касите на „Тикетпро България“ и неговите партньори. Джаз ФМ е изключителен медиен партньор.

  • Интервюто на Светослав Николов с Лура можете да чуете чрез бутона „Аудио“. В оригинал то е публикувано на англоезичната версия на сайта ни тук. С песните от новия албум на Лура сме от днес в нашата програма, а музика от Herança и от предишни нейни албуми ще изгради цялостния образ на емоционалната изпълнителка в предаването ни за латино музика Deasfinado

Когато слушаме музиката Ви, виждаме надалеч и можем да погледнем дълбоко навътре в себе си. Затова толкова обичаме Вашите песни. Каква е картината пред погледа Ви, когато пеете?

Пейзажите на Кабо Верде. Обикновено виждам и си представям това, което пея – и това са просторите на Кабо Верде.

Не знаем езика, на който пеете, но знаем, че пеете за нещо красиво и за изпълнен с щастие живот. За какво пеете в песни си?

Песните ми са за ежедневието на хората в Кабо Верде, за техните истории. За нашата история. Ние сме млада държава, обединила 10 острова, имаме много влияния от различни части на света – предимно от Африка и Европа. Не вали често, затова и много хора емигрират – така че има много кабовердийци зад граница. Има толкова много истории, които мога да разкажа... Да споделя как чувстваме „содад“, когато сме по света. Това е усещането да ти липсва някой – любимият човек, синът, съпругът, съпругата, които са в чужбина. Разказвам за това, разказвам за Кабо Верде, за мечтите на кабовердийците... Разказвам за живота, за любовта.

Музиката на Кабо Верде просто се носи и носи... Тя е лека и увличаща... Как тече животът в Кабо Верде? Какво прави хората там щастливи?

Щастливи сме, защото искаме да сме щастливи. Дори понякога да имаме малко като материални неща, винаги имаме надежда. Ние сме хора, които носим надеждата в сърцата си. Искаме да сме щастливи! Дори да нямаме конкретен повод за веселба, пак се събираме с приятели – даже можем да направим парти за куклите си. Така че хората в Кабо Верде сме оптимисти.

Обичате живота.

Да, да, обичаме живота! Обичаме да танцуваме, обичаме музиката! Всеки ден грее слънце – и това е една добра причина да сме усмихнати!

Сезария Евора, Тито Париз и Карлос Саура са три от легендите, с които сте работили през годините. Какво Ви остана като най-ценно от тези срещи?

Уча се от тях – това е най-важното. Винаги мога да се съпоставя, когато слея своя свят на въображението, на музиката, с техния. От Сезария, Тито Париз и Карлос Саура научих различни неща – те ме вдъхновиха и много ги уважавам!

Ако опишете връзката си с тях с една дума или с едно изречение...

За Сезария това е „уважение“. За Тито Париз – „забавен“. Когато сме с него, той винаги разказва смешни случки. За Карлос Саура – фламенкото е красота. За мен бе чест да работя с него, да бъда поканена да стана част от този много интересен филм – „Фадо“. Той представя изразени с музика силните емоции на хората от различни страни – Кабо Верде, Португалия, Испания... Така осмисляме общото между нас.

За трима забележителни гости в новия си албум разказвате на своя сайт. Нека да чуем повече за тях.

Първият – Ричард Бона – много съм щастлива! Никога не съм си представяла, че ще пея в дует с него. Винаги съм смятала, че той е много далеч от мен и от моята музика. Но миналия април той бе в Кабо Верде – много обикновен човек, на когото много му хареса страната ни. И даже си смени билета за самолета, за да остане с хората тук още няколко дни. Беше невероятно! Ричард Бона прояви голям интерес към нашата култура. Станахме приятели и се появи чувството, че искаме да работим заедно. Тъкмо подготвях албума си – и съвсем естествено записахме една песен – Barco di Papel – заедно. Много съм щастлива, че той се включи в албума ми!

Бразилският перкусионист Нана Вашконселос ме покани преди три години да сподели с мен своя ритъм – маракату – ритъма на Ресифе, столицата на бразилския щат Пернамбуко. Той предложи да го съчетаем с ритъма на Кабо Верде – и така събрахме ведно маракату от Бразилия и фунана батуку от Кабо Верде. Той ме покани на фестивала Back to Black в Рио де Жанейро. Беше голям успех – на всички много им хареса концертът – беше прекрасен! На последния карнавал бях в Ресифе, имах тази красива песен – Herança („Наследство“) – опитахме се да направим нещо с нея – и се получи добре!

Третият гост е Елида Алмeйда – младата нова певица от Кабо Верде. На неин концерт тук я видях за първи път – имаше много различни певци, но когато тя излезе на сцената – гласът и беше .... Прекрасен! И всички бяха възхитени от гласа й и не можеха да повярват! Веднага се влюбих в нея, а тя ми каза, че се вдъхновява от мен... Така че любовта бе взаимна. И съм много щастлива, че тя се включи в албума ми, за да изпеем тази песен, обяснение в любов към един от островите на страната ни. Пеем за остров Сантяго, който и двете обичаме. Разликата е, че тя е родена тук, а аз – в чужбина. Интересното е, че и двете споделяме общи чувства към Сантяго.

Ще сме много щастливи да почувстваме Кабо Верде на Вашия концерт в София. Разкажете ни за програмата, която ще представите.

Ще ви запозная с новия си албум. Ще изпея няколко песни и от предишните си албуми, но акцент ще бъде новият. Новият албум, новите песни и няколко стари. Ще представя новата си група: Тиери Фанфан – бас, Валентино – ударни, Иван Мадина – китара. Музикалният директор обаче е същият – Тои Виейра е с мен от 10 год. насам. Другите са нови членове на състава ми. Така че – ще се радвам да представя новата си група и новите си песни.

  • Интервюто на Светослав Николов с Лура излъчваме днес в „Джаз ден“. Можете да го чуете чрез бутона „Аудио“.