Little Alien на китариста Мирослав Иванов – поглед към нови, интригуващи музикални хоризонти и вселени

Little Alien на китариста Мирослав Иванов – поглед към нови, интригуващи музикални хоризонти и вселени

След дебюта си Directions (2013) и последвалия го компактдиск Circus (2016) китаристът Мирослав Иванов представя новия си самостоятелен проект Little Alien. „И трите албума са достатъчно еклектични, за да може да се каже, че нямат определен стил. Това си личи и по имената им. Винаги съм търсил име, което да означава много неща, а да не е с точно определено значение.“ – така китаристът откроява общото между трите си албума в интервю за Джаз ФМ радио. При по-задълбочено слушане прави впечатление, че обединяващи и за трите заглавия са интересните и смели идеи; музикантските детайли, които превръщат изпълненията в удоволствие; усещането за освободеност и открояващият се личен почерк в създаването на музика. „Мисля, че въображението е водещият стимул във всичките тези албуми. Несъобразяването със стилове.“ – казва още той.

Мирослав Иванов е добре познат на публиката от участието си в различни формации, сред които „Обичайните заподозрени“, Saint Electrics, Metaformozza, Funkallero, концертната група на Графа и др. И въпреки че е толкова ангажиран, той успява да се фокусира и върху соловите си албуми. На въпроса кога усеща, че е време да направи нещо свое, китаристът отговаря: „Моята музика просто си назрява в душата и мозъка ми и в един момент трябва да я извадя. Иначе ако ти стои някаква мелодия в главата, понякога не можеш да спиш. Трябва да я осъществиш, за да освободиш място за новите идеи. По този начин си почивам и се чувствам себе си. Много често имам нужда от това нещо.“ Своя подход към музиката Миро обобщава така: „Имам някакви въжделения – например албумът да е малко по-електронен, да е малко по-рок, но чак концепция при мен няма. При мен всяко парче е отделна музикална хрумка, която има нужда от собствени дрехи и затова парчетата са много различни едно от друго като стил.“

Новият си албум Little Alien Мирослав Иванов създава заедно с басиста Евден Димитров и барабаниста Стефан Горанов. Тримата са имали дълъг репетиционен период, направили са около 40 репетиции, по време на които са обсъждали различни идеи. „Техният коректив беше много важен.“ – твърди Миро и посочва: „Евден има доста авторски хрумки и идеи.“ Останалите музиканти в проекта са кавалджията от Outhentic Живко Василев и SkilleR (бийтбокс). За работния процес Миро разказва, че е давал насоки на музикантите за дадена идея как би искал тя да прозвучи. „Много съм критичен и за да достигна до нещо, от което съм доволен, минава много време на музикално продуциране, смесване, рязане, понякога изхвърляне на цели части от парче. В момента съм доволен от резултата.“ – споделя китаристът. Сред достойнствата на албума е това, че е успял да се справи с предизвикателството да смеси с вкус и мяра стилове, които на пръв поглед са трудни за смесване. За постигането на този баланс Миро обяснява: „Това не е мислен процес, свързан с някаква концепция.“ Другият момент в Little Alien, който прави силно впечатление, е колко много Миро е развил и разгърнал композиторския си талант. „Може би това са житейски натрупвания, които не осъзнавам като някакъв процес. По-скоро става дума за опит. Все пак е трети албум, би трябвало да е по-развит от първия.“ – разсъждава музикантът.

С дебютния си албум Directions той смело беше поел в търсене и изследване на различни музикални посоки, а в Circus успя да даде поле за изява на детето в себе си и да се завърна към детството. Третият му самостоятелен албум Little Alien е поглед към съвсем нови, интригуващи музикални хоризонти и вселени. „Когато видях накъде отива стилово албумът, т.е. наникъде, реших, че Космосът е едно много добро пространство, защото то е огромно, безкрайно, а би могло да означава и пътуване навътре към себе си.“ – казва китаристът.

Концертната премиера на Little Alien е на 17 октомври от 22 ч. в Sofia Live Club. На сцената заедно с Миро ще бъдат музикантите, които участват в албума, а специален гост по време на промоцията ще бъде Димитър Горчаков. Той ще изсвири синтезаторите, които Миро е записал за Little Alien. Аранжиментите са направени специално за този концерт. Автор на визуалната концепция и сценография е Поли Герасимова, която дава своя принос и за създаване на обложката на диска.

В края на нашия разговор с Мирослав Иванов обсъждаме с какво усещане излиза пред публиката, особено когато изпълнява своя музика: „Всеки път е различно. Този път имам едно особено самочувствие, защото музикантите са други. Първите два албума записах с доста изявени имена в българската музика – Митко Семов, Милен Кукошаров, Радослав Славчев, Димитър Карамфилов. Този път съм с по-нови имена, по-млади момчета и това ми дава готино усещане. Опитът с предишните музиканти е много ценен и съм сигурен, че пак ще работим заедно, но този път е малко по-различно и мисля, че ще се получи много добре.“

  • Цялото интервю на Таня Иванова с Мирослав Иванов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.