Личен прочит на колективната мъдрост – в с. Св. Спас в полите на Рила се насладихме на „Етно арт и джаз фестивал“

Целия ден природата ти е давала спокойствието и тишината вечерта ясно да чуеш красивата музика… „Етно арт и джаз фестивал“ в с. Св. Спас до Долна Баня е уникално преживяване, което ни свързва със средата ни, с изкуството и с нашата природа чрез съзвучието на музиката и тишината. Спокойните зелени хълмове на Рила през деня са огрени от слънце, а вечерта – озарени от джаз.

Джаз фестивалът в с. Св. Спас започна през есента на 2017 г. с темата за вокалното майсторство, за да продължи сега с етно музиката. Организатор е община Долна Баня с кмет Владимир Джамбазов, артистичен директор е музикантът Любомир Денев, а домакин – хотел „Природа“ – Кулинарен център за здраве и вино на проф. Георги Мичев. Джаз ФМ е медиен партньор, а програмният директор Светослав Николов бе поканен за водещ на фестивала.

Стотици дойдоха на „Етно арт и джаз фестивал“, за да чуят четири основни концерта и допълнителна програма от изпълнения на Вокален ансамбъл „Елици“ от ученици и възпитаници на столичната НГДЕК и на децата от школите по латино и народни танци към читалище „Рила – 1898“ – гр. Долна Баня. Сред съпътстващите събития бяха изложба и ателие на школата по рисуване към читалището, а от щанда им се сдобихме с приказка по детски илюстрации с текст на български и английски език. Там открихме и съставени от Маргарита Стефанова книжка с диск с автентични долнобански народни песни, както и „Речник на думите, останали от нашите баби в езика на долнобанци“. С биндине́, както местните хора са наричали отбраната храна, ни нагостиха местни майсторки.

В началото на първата концертна вечер на сцената бе Калин Вельов с неговия огнено танцувален Amazonia Dance Project с вокалист – изящната Павлета Семова. На сцената излязоха танцьори от няколко държави, още сега сбъдвайки пожеланието на Любомир Денев догодина фестивалът да е с международно участие. И докато слушахме жизнерадостна музика и гледахме пленителни танци, Калин Вельов ни запозна с интересни и важни детайли от латино културата. Така например разбрахме как породените от нуждата за оцеляване бойни изкуства са преродени в актуални и днес ритъм и танц.

Празнуващият 25 години от своето създаване хор „Ваня Монева“ след това ни показа със своите изпълнения извора на нашата жизненост – той е в единството, постигнато чрез многообразие, във формирането на личности, в стремежа към красивото и в споделянето на любовта. Предпоследната песен от програмата прозвуча като камбанен звън, за да отпразнува радостта от това да сме щастливи заедно. Гласовете на хор „Ваня Монева“ звучат в саундтрака към „Междузвездни войни“, в няколко албума, в записи с Милчо Левиев и Теодосий Спасов, а Япония ги избра да изпълнят националния химн при приемането на олимпийската щафета в Рио де Жанейро.

Етноджаза като индивидуалния разказ на колективното знание ни разкриха във втората вечер изпълнителките от навършилия четвърт век от създаването си „Ева квартет“. Сформиран от солистки на „Мистерията на българските гласове“, той има вече три албума, последният от които – с френския продуцент Хектор Зазу, и е подготвил четвърти, който ще предложи скоро на вниманието ни. Обаятелни в своята музика, те концертират по целия свят, по-рядко можем да ги чуем у нас, а гласовете им са запечатани и в албума Spiritus II редом до Горан Брегович, Era, Deep Forest и Андреа Бочели.

Приятели от 80-те, засвири заедно от първата си среща в Сиена, Италия, Любомир Денев – пиано, и Валентин Геров – виола, дуетно импровизираха върху фолклорни теми. Благословени бяхме да сме свидетели на тази среща, защото много рядко имаме възможността да ги слушаме заедно. Жив е споменът от изявата им в София в началото на 90-те, когато двамата стават първите изпълнители у нас на музиката на Ерик Сати на концерт от зимната „Аполония“.

След това те акомпанираха на „Ева квартет“ в пет аранжимента на маестро Денев, включително на пиеса на Панчо Владигеров, с която го почетохме в 120-та година от неговото рождение. Любомир Денев работи с формацията от началото на 90-те, когато аранжира за тях песни, изпълнени на Джаз фестивала в Банско, а също и записани. Брилянтен пианист, подходът му като автор е характерен с достигането до самата основа на музиката и пресъздаването й в наситен образен вид. Стабилната основа на импровизациите на Валентин Геров пък е последователното му присъствие в класическата музика. Той е любим като солист и като доайен на „София квартет“, а страстта му към джаза води до множество паметни партньорства с основните фигури в жанра.

Програмата завърши с възторжено поискан бис от групата „Булгара“, която още през 1992 г. ярко придаде модерен облик на фолклорната музика. В късната вечер феновете не пожелаха да се разделят със своите любимци, а след концерта се впуснаха в дълги разговори с тях край сцената.

Музиката чухме и видяхме по толкова красив начин благодарение на Art Production Company, а изпълнения от концертите звучат в ефира на Джаз ФМ в очакване на следващото издание на „Етно арт и джаз фестивал“ идното лято.