Кърт Елинг: „Хората се чувстват по-добре, влизайки в досег с изкуството.”

Кърт Елинг: „Хората се чувстват по-добре, влизайки в досег с изкуството.”

„Много пъти, когато съм изнасял концерти, съм празнувал и рождения си ден. Така че в това отношение няма изненада, изненада е къде точно ще бъда на рождения си ден.” – каза Кърт Елинг в интервю за Джаз ФМ вчера, когато навърши 48 г. Неговият рожден ден всъщност беше работен ден, тъй като вокалистът откри със своя квинтет организирания от Община Пловдив и „Блу Ем” на Мирослава Кацарова „Пловдив джаз фест”. „Не мога да си помисля за по-добър начин да прекарам рождения си ден от споделянето на музиката по време на един прекрасен концерт.” – допълни Елинг, а няколко часа по-късно се убедихме напълно в думите му.

Кърт Елинг изнесе стилен, емоционален и страстен спектакъл в залата на Дом на културата „Борис Христов”, демонстрирайки невероятна класа и изключителен вокален талант. Още в началото той увери публиката, че заедно със своите музиканти ще дадат всичко от себе си. Вокалистът беше подбрал песни от цял свят, впечатлявайки както с артистичност и виртуозни импровизации, така и с дълбоки познания за същността на музиката, която изпълнява. Той не остави съмнение за годините работа, които стоят зад забележителното му представяне.

Очаквано в репертоара бяха включени песни от новия му албум Passion World, но Елинг изненада своите почитатели с нови, незаписвани досега версии на две композиции на легендарния басист Джако Пасториус и голямата пианистка Карла Блей, към които е добавил текст, и които вероятно ще намерят място в следващия му албум. Сред най-докосващите моменти по време на концерта беше трибютът на Елинг за неговия колега Марк Мърфи, който почина в края на октомври на 83-годишна възраст. Мърфи зададе нови стандарти в скат пеенето и вокализацията, а Елинг му посвети известната тема на групата Weather Report от 70-те години A Remark You Made. Преди години Ал Жеро написа свой текст към инструменталната композиция и озаглави песента Something That You Said (A Remark You Made), а Елинг е нарекъл своята интерпретация Time To Say Goodbye. Вечерта завърши с бурни аплодисменти и Happy Birthday в изпълнение на публиката – поздрав за рожденика Кърт Елинг. Той беше изненадан и с торта на сцената, поднесена от организаторите, а видимо трогнат и развълнуван, за бис вокалистът изпълни песента Si Te Contara, която е включена в новия му проект.

„Изненадва ме това колко лесно хората могат да бъдат предразположени към радостта, спокойствието, щастието, към това да се чувстват благодарни. Винаги ме изненадва този момент, когато хората започват да се чувстват по-добре, влизайки в досег с изкуството. Знам, че всичко това е така, но не спирам да се изненадвам и то при условие, че знам в какъв свят живеем, какво пишат вестниците и как изглежда животът ни.” – споделя Кърт Елинг в интервю за Джаз ФМ. Разговора на Таня Иванова и Светослав Николов с вокалиста може да чуете чрез бутона „Аудио”, а в „Галерия” да разгледате снимки от концерта, последвалия джем сешън на български и американски музикантти в BeeBop Cafe и от откриването на фестивала. Автор на снимките е Евгени Димитров от „Булфото”.


Новият видеоклип на Кърт Елинг към версията на хита на U2 Where The Streets Have No Name. Тази песен Елинг изпълни по време на своя концерт от „Пловдив джаз фест”.