Кука Розета: „Фадото се предава от душа на душа“

Кука Розета: „Фадото се предава от душа на душа“

„Фадото е традиционна музика от Португалия, която говори за емоциите – за любовта, самотата – и е позната по целия свят. Тя е част от световното нематериално културно наследство на човечеството и има успех навсякъде, въпреки че е фокусирана в стиховете. Тя разкрива живота на всеки, който я изпълнява. Фадото достига до всяко сърце, тъй като е разтърсващо, чувствено, силно. Затова то се предава от душа на душа, без значение дали хората владеят езика, на който се пее, или не. Важното е да чувстват тази музика.“ – казва звездата на съвременното фадо Кука Розета в интервю на Светослав Николов и на Георги Митов от Класик ФМ. Изпълнителката идва за първи концерт в София на 30 ноември от 19:30 ч. в зала „България“. Организатор е „Джаз+ концерти“, подкрепа оказват Посолството на Португалия у нас и Институт „Камойнш“, а Джаз ФМ е медиен партньор.

Мария Изабел Ребело Коуто Круш Розета, с артистичен псевдоним Кука Розета, е родена през 1981 г. в Лисабон. В музиката тя влиза, образно казано, през църковните врата – през 1999 г. и 2000 г. пее в църковен хор в Сао Жоао до Ещорил. Там се среща с Тиаго Бетанкур, заедно с когото основават своя група. Тяхната песен Carta – „Писмо“, печели Globos de Ouro – португалския „Златен глобус“, за най-добра песен през 2004 г.

През 2005 г. Кука окончателно решава да се впусне във фадо музиката и през 2006 г. участва в музикалния конкурс Festival RTP da Canção, а през 2007 г. –в документалния филм Fados на Карлос Саура, в който пее прочутата Rua do Capelão.

Дебютният албум на Кука Розета, издаден през 2011 г., е продуциран от аржентинския музикант и композитор, двукратен носител на „Оскар“, Густаво Сантаолалия и има огромен успех – продава се в целия свят, а през този период Кука прави по 120 концерта за година. Следващите ѝ албуми, които излизат през две години – Raiz (2013) и платиненият Riû (2015), заедно с Luz (2017), превръщат Кука Розета в истинска звезда на съвременното португалско фадо.

И ако традиционната представа за фадото е за тъжна и меланхолична музика, в изпълненията на Кука Розета чуваме нотките на радост. „Когато възниква, фадото е създадено от бедните и затова се пее за тъгата, самотата, за моряците, които излизат в морето и не се връщат. С идването на Амалия Родригеш темите се разширяват и сред тях навлиза и любовта. Днес във фадото се пее и за самотата, и за любовта, но то не се използва за оплакване или като израз на меланхолия. То е приспособено към онова, което изживяваме днес, емоциите и описанията на света около нас са представени по модерен начин спрямо преживяванията. Мъката присъства и тук, но не така концентрирано към тъгата, а към това, че ни прави по-зрели и ни кара да израстнем.“ – описва развитието на фадо музиката през годините Кука Розета.

Радостта винаги е присъствала в тази музика, макар светът да я опознава чрез тъгата. „Още от времето на Амалия Родригеш във фадото вече съществуват така наречените „маршове“, които описват празниците в Лисабон. Във фадо къщите винаги се е изпълнявало и весело, и тъжно фадо. Когато жанрът се отваря към света, той показва своето тъжно лице и така получава известност. Но на концертите с фадо музика можете да чуете и весело фадо, което да ви накара да се усмихнете и дори да затанцувате.“ – разказва Кука Розета, която ще ни представи многообразието на любимата музика на живо в София.

Акцент на събитието ще бъде новият й албум със заглавие, което се превежда като „Светлина“. „Албумът разкрива, че фадото носи светлина в живота, която ни кара да чувстваме в дълбочина. Това ни стимулира да спрем да работим, да тичаме и да бързаме за миг, за да осъзнаем хода на времето, да усетим изкуството. Това е светлината, която ни показва какво е важното в живота ни.“ – обобщава за идеята си тя.

Самата външност на Кука Розета е олицетворение на изяществото. „Освен че пея и свиря на пиано и виола, както и че композирам, правя много физически упражнения. Водя здравословен начин на живот и смятам, че това е важно за гласа. Това помага на здравето на хората и през годините поддържа красотата, младостта и изяществото, за които говорите.“ – казва Кука Розета, която всяка сутрин прави йога и медитира, но също така има и черен колан по таекуондо.

  • Интервюто на Светослав Николов и Георги Митов с Кука Розета можете да чуете чрез бутона „Аудио“.