Константин Костов и Димитър Карамфилов в „+359 JAZZ“: „Джазът е доверието, в което заедно реализираме своите идеи“
Снимка: Пространство за култура Portrait

Константин Костов и Димитър Карамфилов в „+359 JAZZ“: „Джазът е доверието, в което заедно реализираме своите идеи“

Двамата музиканти са приятели от студентските години и за първи път свирят в дуо пред публика довечера в Пространство за култура Portrait

Джазът е разговор, споделяне и общуване и точно това Константин Костов и Димитър Карамфилов правят заедно още от студентските години в Консерваторията. Те се запознават там на съвместните свирения, които Христо Йоцов и Константин Костов организират. „По онова време бях трети курс. С Христо започнахме да правим джемсешъни за всички студенти по поп и джаз.“ – разказа Константин Костов в подкаста „+359 JAZZ“ на Пространство за култура Portrait. Името на пианиста Димитър Карамфилов е чувал като на един от перспективните музиканти, скоро двамата се срещат в музиката: „Помня първото ни свирене заедно – в стая 301, когато правех първите си стъпки в джаза. Бях много развълнуван и много впечатлен.“ Те са една година заедно в академията, след което Константин Костов продължава обучението си в Мюнхен. При завръщанията си тук не пропускат да се срещнат и така изграждат приятелство, което става на свой ред извор на музика. „Винаги когато Митко ми е идвал на гости, след като се видим, се отваря калъфът на контрабаса и си свирим за кеф.“ – разказва Константин Костов. В своето творческо общуване двамата ще въвлекат публиката тази вечер от 20 ч. на концерта Take 2 в Portrait. „Тези непринудени джемсешъни ми се прииска да ги споделим с публика.“ – разказа за идеята за събитието Димитър Карамфилов.

В разговорите си двамата постоянно обменят открития и впечатления, а в музицирането заедно – идеи. Константин Костов участва в албума Ecology на Димитър Карамфилов и кани басиста в проекта си „Картини от една изложба“. „Когато съм свирил с Митко, никога не съм имал грижи, че нещо може да се обърка. Винаги съм се опирал на него, защото знам, че отдолу имам стабилна основа. Това, което той прави със своето чувство, резонира в мен и ме кара и аз да отвръщам в същия смисъл.“ – коментира близостта Константин Костов. „Ние сме със сходното съзнание и комуникираме на един език. Доверието, че той ще тръгне и аз ще мога да го последвам или ще дам музикална идея, която той да захване – това е джазът.“ – разказва за взаимодействието Димитър Карамфилов.

Подкастът „+359 JAZZ“ на Пространство за култура Portrait се реализира с партньорството на Jazz FM и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Видео интервютата се публикуват на сайта на Portrait и в дигиталните му канали. Константин Костов и Димитър Карамфилов представят Take 2 на 15 декември от 20 ч. в Пространство за култура Portrait.

Ключови думи: