Конрад Хъруиг: „Джазът изгражда личности.“

Конрад Хъруиг: „Джазът изгражда личности.“

„Върховната сила на музиката е да забавлява хората, докато едновременно с това ги образова.“ – с тези думи тромбонистът Конрад Хъруиг предаде в студиото ни един от най-големите уроци, които е получил от своя ментор Кларк Тери. И още една споделена мъдрост: „Това, което научих първо от него, а после и от Еди Палмиери и други, е че музиката се възприема като самотно занимание, но истинският талант е да свириш така, че другите музиканти, с които си в момента, да звучат страхотно.“ Развил голяма самостоятелна кариера, но също така свирил с Майлс Дейвис, Кларк Тери, Франк Синатра, Ред Гарланд, Джо Хендерсън, Еди Палмиери, Джо Ловано, Ренди Брекър, Ал Ди Меола, Пакито Д’Ривера и Тито Пуенте, Конрад Хъруиг е в България, за да предаде своя опит на младите музиканти и да свири на концерти в София, Пловдив и Хасково.

„Защо джаз? Джазът насърчава критичното мислене, мисленето извън рамки и шаблони. Този творчески дух се пренася в живота и помага на младите хора да изградят висока себеоценка, да поставят основите на своя бъдещ успех.“ – посочи Конрад Хъруиг в нашето студио. Той ще води работилници в „Груув ателие“ в София на 27 септември, 1 и 2 октомври, а в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив ще изнесе открит урок на 29 септември. Ще го чуем и на концерти в София, Пловдив и Хасково.

„Бях благословен с фантастични ментори и учители.“ – каза за изграждането на музикалния си характер Конрад Хъруиг. Израснал е в Хавай, който той на шега описа като „ужасно място“ с изкушаващия, разсейващ вниманието плаж съвсем наблизо. В началото е една среща: „Бях благословен да чуя Тръми Янг – тромбонистът на Луис Армстронг.“ Янг е известен с работата си и в Оркестъра на Джими Лансфърд. Когато той се премества в Хавай, Конрад – тогава 13 – 14-годишен, го слуша на живо. „Той ме посвети в музиката със своето благородство. В този момент си казах, че искам до края на живота си да свиря на джаз тромбон.“ – спомня си музикантът днес.

Докато следва в колеж в Тексас, през уикендите свири с Ред Гарланд – музикант, работил с Майлс Дейвис. Така достига до втора съдбовна среща. „Един ден Кларк Тери се включи в джем сешъна и ме попита дали искам да се преместя в Ню Йорк и да свиря в неговата група. Това беше сбъдване на мечта! Останах с Кларк Тери до края на живота му и ще остана с него до края на живота си.“ – казва Хъруиг за великия музикант, който му помага да израсне музикално, философски и духовно. „От него научих нещо, в правотата на което се убеждавам цял живот – младите музиканти слушат Джон Колтрейн и Майлс Дейвис и искат веднага да стигнат до най-големите дълбини на музиката. Това, което Кларк Тери напомняше, е че музиката е винаги забавление. Най-голямото постижение на музиката, нейната върховна сила, е да забавлява хората, докато едновременно с това ги образова.“ – споделя тази мъдрост тромбонистът.

Следва силна самостоятелна кариера и работа с Майлс Дейвис, Франк Синатра, Джо Хендерсън, Еди Палмиери, Тито Пуенте. „Това, което научих първо от Кларк Тери, а после и от Еди Палмиери и други, е че музиката се възприема като самотно занимание, но истинският талант е да свириш така, че другите музиканти, с които си в момента, да звучат страхотно. Ако всички млади музиканти се научат как да свирят, така че другите да звучат добре, така ще създадат основата на своята професионална кариера и на успеха си в музиката.“ – обяснява Конрад Хъруиг.

Защо джаз? Тромбонистът подчертава качествата на тази музика: „Отговорът е, че джазът насърчава критичното мислене, мисленето извън рамки и шаблони. Когато млад човек започва да свири джаз, той се учи на две основни неща – че е част от група, от общност, и същевременно – че се откроява и всеки има собствен, уникален глас. Това въздействие на джаза създава хора, които са способни да импровизират цял живот. Творческият дух се пренася в живота и помага на младите хора да изградят висока себеоценка, да поставят основите на своя бъдещ успех.“

  • Интервюто на Светослав Николов с Конрад Хъруиг можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Конрад Хъруиг ще слушаме на живо на три концерта в София, Пловдив и Хасково. В столицата той ще свири в „София лайв клуб“ на 28 септември от 21 ч. Ще го чуем и в програмата на „Камерна сцена Пловдив“ в Радио Пловдив на следващия ден от 19 ч., както и на фестивала „Хасково Jazz“ на 30 септември от 18 ч. В интерпретацията на негови оригинални композиции и авторски аранжименти ще го придружават музикантите от специално сформирания The Jazz StandArts Ensemble – Димитър Льолев – алт саксофон, Станислав Арабаджиев – пиано, Димитър Сираков – акустичен бас, Никола Горялов – ударни. Именно Никола Горялов чрез своята фондация „Груув ателие“ кани Конрад Хъруиг у нас.