Концептуалният проект на Мартин Иванов „Малахитовата гора“ е път към по-стойностния и смислен живот в нас

Концептуалният проект на Мартин Иванов „Малахитовата гора“ е път към по-стойностния и смислен живот в нас

Квартетът на Мартин Иванов представя музиката от проекта на 30 ноември в Sofia Live Club от 20 ч.

Преди няколко дни в ефира на Джаз ФМ радио ви срещнахме с Мартин Иванов, който беше наш гост, за да представи концептуалния си, многопластов проект „Малахитовата гора“, обединяващ слово и музика. Авторът на книгата и композициите определя проекта като еманация на своя опит, философия, отношение към живота и разбирането си за човешко добруване.

Мартин Иванов е перкусионист, композитор, аранжор, диригент, изследовател и ритъм треньор. Възпитаник е на Музикалния колеж „Бъркли“ в Бостън, живял е в чужбина 15 г., а завръщайки се в България, създава своя Институт за изкуство и терапия „Либера“. Автор е на няколко книги, свързани с изследване на ритъма. Сега той представя на публиката концептуалния си проект „Малахитовата гора“.

Предисторията на създаването му ни отвежда през 1998 г., когато Мартин Иванов има възможност да изпълни свои пиеси в известното по онова време телевизионно предаване „Джаз след полунощ“. Музиката, която тогава перкусионистът свири заедно със своята група, е вдъхновена от гората в планината Осогово, за която Мартин споделя, че винаги го е зареждала с позитивна енергия, ентусиазъм и творчески идеи и затова той се чувства много комфортно в близост до нея. Завръщайки се към музикалния първообраз на „Малахитовата гора“ Мартин постепенно освежава тези по-стари свои композиции, прави им нови аранжименти и добавя още материал към проекта.

Записите са осъществени с първокласни музиканти, които много удачно и сполучливо са подбрани и които се превръщат в истински съмишленици по време на работния процес. Това са Кирил Атанасов (пиано и перкусии, той участва и в изпълненията от края на 90-те г.); Васил Хаджигрудев (контрабас и перкусии) – за него Мартин Иванов казва, че го е вдъхновил със своите новаторски техники на контрабаса; и Росен Захариев – Роко (флюгелхорн и перкусии) – Мартин го определя като „гвоздея в този албум“. Със своите изпълнения квартетът следва стриктно съдържанието на разказа в книгата и звукът на всеки от инструментите се превръща в израз на усещанията и емоциите, рисувайки историята. „Скици, картини, диаграми, които са нарисувани от мен - това са партитурите.“ – разказва Мартин Иванов за предизвикателствата да бъде записана тази музика и тя да бъде представена заедно с разказа в книгата. На моменти квартетът използва доста авангардни прийоми, за да провокира слушателя, а в създаването на музиката участва и самата природа – със звуци от горски животни, вятъра, стъпки в снега и т.н. „Тези звуци от природата са като котви и опорни точки, с които ние музикантите придвижваме историята напред.“ – посочва авторът. Той е категоричен, че заедно със своите колеги през последните две години и половина са преминали през различни трансформации.

Историята на „Малахитовата гора“ е вървяла паралелно с музиката или поне от днешна гледна точка на Мартин Иванов му е трудно да разглежда поотделно двата процеса – на писане и на музициране. Образът на главния герой в книгата се ражда след една среща на Мартин с негов дългогодишен приятел. Двамата не са се виждали отдавна, а се оказва, че човекът преживява голяма лична трагедия. Героят в „Малахитовата гора“ също е изгубил своята съпруга. В тази безмерна тъга е спрял да вижда пъстрата и светла страна на живота, гледайки на случващото се през черно-бяла призма. Мартин Иванов избира символиката на гората, за да ни разкаже една вълнуваща и изпълнена с вълшебства и човечност приказка.

„Имаме 4 основни предизвикателства, всяко от тях е представено от животно в гората – вълк, сови, мечка, кълвач. Всяко едно животно съответства на един изпълнител от квартета и той има солова функция в съответното предизвикателство. Гръбнакът на целия албум е създаден от 5 композиции, които заемат нечетните места. Те всъщност превеждат слушателя, читателя, главния герой и музикантите през сюжетната линия, създават атмосферата във всеки един сезон от годината.“ – разказва Мартин Иванов и допълва: „Историята започва на Бъдни вечер и за една нощ Малахитовата гора прекарва главния герой през всичките сезони наобратно – зима, есен, лято, пролет, за да може той отново да се озове в зимата, този път на 25 декември – Коледа, напълно пречистен и преобразен.“

По-рано тази година – на 13 август, в гората в Осогово се е състояла предпремиерата на музиката от „Малахитовата гора“ и това събитие Мартин Иванов определя като „магическо“. Снимки от него селектирахме за публикацията, а през зимата предстои горският концерт ще бъде издаден на DVD.

Следващата ни среща с музикантите е в столицата и е в клубна обстановка. „Ние ще се опитаме метафорично да пренесем гората от Осогово в прекрасната атмосфера на Sofia Live Club. Ще изсвирим целия албум без да прекъсваме.“ – казва Мартин Иванов преди изявата на своя квартет на 30 ноември.

Проектът „Малахитовата гора“ е обвързан с кауза, насочваща ни към отговорност и любов към природата. Част от приходите от продажбата му ще бъдат дарявани в помощ на бедстващите горски райони в България. Така „Малахитовата гора“ се превръща в провокация за всеки един от нас, от една страна, за да намерим път и да се свържем със себе си, от друга страна, за да потърсим отговорите на важни въпроси, и, от трета, за да ни даде възможност да живеем по-осъзнато. „С идеята да превърнем словото и музиката в живи дървета ние не само ще посадим гора, но и ще посадим семенцата на по-стойностния и по-смисления живот в нас.“ – коментира Мартин Иванов.

Цялото интервю на Таня Иванова с него може да чуете чрез плейъра под основната снимка.

Ключови думи: