Книгата

Книгата "Рупето" събира спомените и обичта на семейството, приятелите и колегите на големия български музикант Румен Тосков

Четири години след като се разделихме с Румен Тосков - Рупето, излезе от печат книга, посветена на големия български пианист и композитор. В книгата, наречена "Рупето", семейството му, приятели и колеги си спомнят за него. В изданието са публикувани статии и интервюта, селектирани са и много снимки. "Идеята за създаването на книгата беше на татко." - казва сестрата на Румен Тосков - Магделена Стоилова - при гостуването си в студиото на Джаз ФМ и продължава: "Татко реши, че е време да помислим за създаването на книга и започнахме да събираме материали, интервюта, обадих се на приятелите на Рупето - почти всички изразиха готовност да кажат по няколко думи. Обясних им, че идеята е да съберем на едно място спомените и обичта си към Рупето. Тази книга е адресирана предимно към хората, които го обичаха, за да съхраним спомена за него. Надявам се, че тя ще бъде интересна и на другите читатели."

Много дейно участие в създаването на книгата има и музикантът Атанас Гунов - много близък приятел на Рупето, който в момента е избрал за себе си творческия псевдоним Vocoder Man. Ето какво споделя той за участието си в това издание: "За мен беше щастие, че има такава възможност. Благодарение най-вече на Маги, на семейството на Рупето съществува тази възможност. Отиват си много стойностни хора, големи творци и не на всекиго от тях е отреден този късмет да бъде издадена една вярна, искрена, изчерпателна и богата книга за него. Аз вярвах, че това щастливо обстоятелство трябва да се оползотвори по най-добрия начин."

Книгата "Рупето" ни предлага визуален разказ за някои от най-важните моменти в живота и кариерата на Румен Тосков. Тя включва десетки снимки, селектирани от семейните албуми, а така също и много фотографии на Бистра Бошнакова, които са истински произведения на изкуството. "Татко подбра снимките от семейните албуми. Освен музикант татко е и естет - той селектира голяма част от нещата. Много от приятелите на брат ми също помогнаха, дадоха снимки." - разказва Магделена Стоилова.

Наред със снимките читателите могат да се докоснат до личния и музикален свят на Рупето чрез брилянтни текстове, написани от хора като Зорница София, Васил Петров, Теди Москов, Мая Новоселска, Христо Йоцов, Антони Дончев, Веселин Веселинов - Еко, Росен Захариев - Роко, Милена Караджова и др. Сестрата на Рупето - Маги, се включва с много личен и емоционален текст: "Моята задача беше да разкажа за Рупето, за живота му, за чувствата ми към него, да събера най-важното и най-хубавото, за да се пази, да се помни и да го има. Беше голямо удоволствие да си спомням всичко, което исках да напиша за него. Сякаш отново преживях живота ни заедно."

За Атанас Гунов Румен Тосков заема специално място в живота му: "Каквото и да кажа, ще бъде недостатъчно, за да изразя какво е мястото на Рупето в моя живот. Благодарение на него в голяма степен изобщо стана възможно да се занимавам професионално с музика. На всеки етап от това, което съм правил в музиката, съм имал подкрепата на Рупето. Моят принос към тази книга е най-малкото, което мога да направя за този мой голям приятел." В написаното Атанас Гунов избира да разкаже не само за приятелството: "В своите текстове аз се опитах освен личната, интимна, съкровена гледна точка, която съм изразил, да приложа един по-дистанциран подход, да очертая един ракурс към Рупето като културна значимост на неговото присъствие."

Книгата "Рупето" ще бъде представена за първи път в Созопол на 5 септември в клуб "Мишел" от 20:30 ч. "Представянето ще бъде напълно импровизирано. Как точно ще премине - не знам. Ще разчитам на приятелите на Рупето - Еко, Васил Спасов, Стунджи." - казва сестрата на Румен Тосков - Магделена Стоилова. Относно предстоящата премиера на книгата в София тя сподели: "Представянето в София ще бъде през октомври, но точната дата, час и място предстои да бъдат уточнени. През октомври ще информираме всички."

  • Цялото интервю на Таня Иванова с Магделена Стоилова и Атанас Гунов за книгата "Рупето" можете да чуете чрез бутона "Аудио" върху снимката към публикацията.