Кметът на София Йорданка Фандъкова: „Развитието на града ни дава вяра. За работа ме зареждат надеждите на хората”

Кметът на София Йорданка Фандъкова: „Развитието на града ни дава вяра. За работа ме зареждат надеждите на хората”

„Имаме нужда от вяра, а тя се постига, когато хората виждат промяната към добро. Вярвам, че ако средата се променя в положителна посока, и оптимизмът на хората става по-голям. А ние имаме нужда от оптимизъм. И когато вярваме в себе си, можем да направим много повече. Хората възлагат надежди, и те ме зареждат.” Столичният кмет Йорданка Фандъкова гостува в студиото на Джаз ФМ за подкрепата, която местната власт оказва на културните събития, в седмицата, когато под неин патронаж започва новото издание на Европейския музикален фестивал – събитие, за което казва, че се очаква и търси от публиките. Светослав Николов разговаря с нея и за това как променяме града си с участие, водени от желанието за създаването по-добра среда. Това е развитието, което прави и живота ни по-добър.

С концерт на Марио Хосен и „Софийски солисти” под диригентството на Георги Патриков тази сряда, на Благовещение, започва Европейският музикален фестивал. До 10 юни ни очакват 15 великолепни събития в 15-то издание на фестивала, организиран от „Кантус Фирмус”. Програмата включва гостуване на един от най-прочутите световни ансамбли – английския Academy of St Martin in the Fields, на Мила Георгиева, на испанката Юдит Хауреги, на ансамбъл „Белтанго” от Белград, на полското джаз дуо Павел Томашевски (пиано) и Войчех Мирчек (вокал), които ще закрият фестивала. А преди това на сцената ще излязат още Георги Черкин, Софийският духов оркестър, млади таланти от Националното музикално училище и Националната музикална академия. Европейският музикален фестивал е част от Календара на културните събития на Столичната община и се провежда под патронажа на вицепремиера Румяна Бъчварова и кмета на София Йорданка Фандъкова.

„Европейският музикален фестивал е една от най-големите културни програми в нашия град. От 2008 г. досега финансовата ни подкрепа за него е нараснала близо три пъти, защото той е събитие, което се търси и очаква от публиките със своите прояви на млади таланти и на утвърдени световни имена. Това е начинът, по който работим. Моето виждане е, че общината трябва да подобрява културната инфраструктура и да подкрепя иницитивите на водещи организации, които знаят как да посрещнат предизвикателствата и да отговорят на изискванията на публиката.” – каза в интервю по Джаз ФМ кметът Йорданка Фандъкова.

По двата механизма за финансиране на културни продукти – Столичната програма „Култура” и Културния календар на Столичната община, през тази година местната управа заделя 3 500 000 лв. за преки инвестиции в събития. В студиото на Джаз ФМ кметът Фандъкова посочи, че през 2008 г. броят на подпомаганите фестивали е бил 8, а сега е 19. „За онези критерии, които да подскажат кои от фестивалите са добри, разчитаме много на Българската фестивална асоциация. Заедно с нея търсим механизмите за правилно насочване на инвестициите, които влагаме в култура, с пълното разбиране за тяхната роля и важност.” – обясни Йорданка Фандъкова.

Влагайки в създаването на културни продукти, Столичната община инвестира в развитие на икономиката. Но тази поредица от ярки и силни културни събития също така моделира духа в града. Кметът Йорданка Фандъкова разказа за идеята на нейната администрация ежедневието на софиянци да е съпътствано от култура: „Различните събития си имат утвърдена публика, която продължаваме да привличаме с нови и нови имена. Нашата стратегия е да работим и за приобщаване на нови публики – с много събития, обхващащи повече пространства, и тяхното популяризиране. Много важни са проявите на открито, за да може да се привлекат нови аудитории. Като такива любими зони се утвърдиха сцените на открито в парка на НДК, в Борисовата градина. Популярни станаха и големите концерти на открито в парка на Военна академия, а от есента на миналата година започнаха първите концерти с класическа музика в парка „Врана” – много интересно и привлекателно място и за джаз музика.” Един от концертите в новото издание на Европейския музикален фестивал също е на открито – пълната програма можете да видите на сайта ни тук.

Йорданка Фандъкова започна работата си като кмет, като се позова на естествения стремеж към красота – още отначало ни зарадва с много цветни площи, със специални кашпи, с които в града се появиха цветовете и радостта. Това беше едновременно поздрав и обещание за това, което предстои да се случи. В какво по-силно вярва тя сега за София? „Много обичам нашия град и съм сигурна, че повечето софиянци обичат града си. Вярвам, че ако средата се променя в положителна посока, това се случва и с хората, и оптимизмът става по-голям. А ние имаме нужда от оптимизъм. Животът е труден, дълги години сме в икономическа криза – и е много важно да имаме вяра. А тя се постига, когато хората започнат да виждат, че нещата могат да се променят към добро. Това отнема време, изисква много средства, но всяка нова промяна води след себе си малко повече позитивизъм. А когато вярваме в себе си, можем да направим много повече.” – посочи кметът Йорданка Фандъкова в студиото на Джаз ФМ. Тя даде за пример новите превозни средства на градския транспорт, които софиянци не само ползват с удоволствие, но и с радост се снимат с тях: „Това показва, че всяко нещо се оценява. Това пък ни задължава повече, защото има много проблеми в града – и трябва да продължаваме и да търсим възможности за решаване на още от тях.”

На добрия кмет възлагаме не очаквания, а надежди. Осъзнаваме, че е важно да живеем добре и че няма друго време да го направим, ако не сега. На вярата, която общината чрез действията и подкрепата си ни дава за подобряване на качеството на живот, отговаряме с лична ангажираност и участие. Столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни: „Много е важно участието на гражданите. Това е една от задачите, които си поставих още по време на частичния мандат, и по които работя с моите колеги. Всяка среща с гражданите увлича повече хора и те се включват, а включването е важно.”

Йорданка Фандъкова разказа за срещата си с активни граждани в Горна баня, които, каза тя, имат основателни претенции към средата на живот: „Най-добрите решения се намират на място, заедно с хората. Те са много разумни, не искат чудеса, а просто предлагат как да структурираш и подредиш приоритетите. Ние сме длъжни да работим с приоритети – ресурсът е винаги ограничен. Трябва да обсъждаме с хората къде е най-необходимо да бъде инвестирано, за да се подобри средата и от там – качеството на живот. Набелязахме конкретни действия, които веднага започнахме да реализираме – чистотата, осветлението, улиците, които общината може да ремонтира.”

Като друг важен инструмент за активност на гражданите кметът Йорданка Фандъкова посочи програмата „Зелена София”: „И тази година по нея с бюджет от 350 000 лева се финансират проекти на етажни собствености и неправителствени организации за облагородяване на градски пространства. Програмата е важна не само за подобряването на средата, но и за включването на гражданите, защото те сами създават зелените площи, а след това се грижат за тях.” Примерът е достатъчно заразителен, за да накара другите да вложат малко от своето време и много от своята енергия за онази по-добра среда, в която смятаме, че сме достойни да живеем.

За последните няколко години София се преобрази пред очите ни: обновени улици и булеварди, градски транспорт и паркове; пред завършване са заводът за отпадъци, както и поредното разширението на метрото, за което започва следващият етап на строителството. До 2020 г. се очаква цяла София да има канализация. Решава се проблемът с бездомните животни. От тук нататък продължаваме развитието не като спасително решаване на основни проблеми, а като качествено подобряване на средата. Преди няколко години кметът Йорданка Фандъкова благодари на лекарите за това, че са й помогнали бързо да се излекува от тежко заболяване, за да се върне и да работи. За източника на своята сила тя посочи: „Отговорността като кмет на двумилионен град е огромна. Но когато срещам хората и те оценяват това, което правим, и дават новите задачи, тогава отговорността става два пъти по-голяма. Хората не са обезверени и възлагат надежди. А тези надежди зареждат. Дължа много на целия екип с който работя. Работата ни мотивира всички, за да можем да продължим. С вълшебна пръчка няма как да стане. Но когато решаваш трупани с годините проблеми и поставяш новите политики, това си струва. Ресурсът стига за два пъти повече работа, защото тя е и по-ефективна. Поставихме си задача зелените политики, политиките за по-добра среда и по-добро качество на живот да съпътстват решаването на стари проблеми. Когато подменяме транспортни средства, го правим с най-модерните. Същото е и със завода за отпадъци, с мерките за енергийната ефективност на общински сгради, училища и детски градини, с които се намалява консумацията на енергия... Във всяка една от тези политики залагаме политиката за устойчиво развитие и грижа за околната среда и тук срещаме твърдата подкрепа на гражданите.”

  • Цялото интервю на Светослав Николов с кмета на София Йорданка Фандъкова можете да чуете чрез бутона „Аудио“ по-горе.