Китаристът Христо Вичев разгръща своята любов към рисуването чрез онлайн магазин, в който представя своето изкуство

Китаристът Христо Вичев разгръща своята любов към рисуването чрез онлайн магазин, в който представя своето изкуство

Клиентите на HristoVitchev.redbubble.com имат голям избор от продукти с рисунките на Христо Вичев

Мнозина познават Христо Вичев като превъзходен китарист. Съвсем заслужено неговото име беше включено в категорията „Изгряваща звезда на китарата“ в престижното допитване до критиката, организирано от списание DownBeat. Но Христо Вичев има и други таланти и меломаните, следящи отблизо музикалната му кариера, знаят, че той обича да рисува и негово дело са обложките на албумите му. „Рисуването може би беше първата ми любов. Не мога да се сетя точно, но още от много малък ми носеше голямо удоволствие.“ – споделя Христо в ефира на Джаз ФМ радио. Поводът да разговаряме с музиканта е най-новото му начинание – онлайн магазин, представящ неговото визуално изкуство. Той е на следния линк: HristoVitchev.redbubble.com.

Бил Евънс

Като дете Христо Вичев е насърчаван от баба си и дядо си да рисува и да се развива в тази посока, но в своите тийнейджърски години е силно привлечен от музиката и рисуването остава на заден план. Той се захваща отново с четките и моливите, когато започва да записва авторската си музика. Така създадените от него обложки, както и плакатите за концертите на Христо Вичев квартет се превръщат в запазена марка на групата. „Малко по малко хората започнаха да правят положителни коментари колко много им харесва обложката, колко са интересни нещата, които рисувам.“ – разказва Христо. По молба на свои колеги той създава няколко обложки и за техни проекти и всичко това дава стимул на китариста да се завърне към рисуването за лично удоволствие.

Чарли Паркър

„Когато започна пандемията, вече имах повече време да се занимавам с рисуване, тъй като голяма част от ангажиментите и нещата, които ни запълваха графика, отпаднаха, за съжаление.“ – обяснява китаристът. При липсата на активен концертен живот пред него в изминалите две години се отварят други възможности и възползвайки се от тях, той успява да открие нови пътища към нещата, които обича да прави. Едно от тях е засилената преподавателска дейност. В този период Христо започва да рисува кориците на дигиталните уроци, с които се занимава. И тъй като е имало интерес от негови ученици към рисунките му, решава да се захване по-сериозно с това.

Дизи Гилеспи

Така се ражда идеята за онлайн магазин. Той се намира в платформата Redbubble, която е специализирана в продаването и разпространяването на изкуство на артисти от цял свят. „Продуктите им са много качествени. Затова избрах тази платформа.“ – посочва китаристът. Неговите работи ще откриете на следния линк HristoVitchev.redbubble.com, като самите клиенти избират в каква медия да си поръчат дадена илюстрация. Тя може да е отпечатана върху дрехи, чаши, химикалки, калъфи за телефон, принтове...

Джако Пасториъс

Първата серия от рисунки, която Христо Вичев представя, се нарича „Джаз легенди“. За нея китаристът обяснява: „Много ми харесват геометрични фигури, шаблони, да има нещо като решетка, като геометрична структура на рисунката. Това са илюстрации на джаз музиканти, които са ме вдъхновявали, когато започнах да уча това изкуство. Това са световни имена и хората, които обичат тази музика, със сигурност са се докосвали до тях.“ В тази серия, която ще продължава да расте, са включени Джон Колтрейн, Майлс Дейвис, Бил Евънс, Дизи Гилеспи, Елвин Джоунс, Джако Пасториъс, Уес Монтгомъри и Чарли Паркър.

Джон Колтрейн 

Христо Вичев обещава редовно да има нови илюстрации във всички колекции, които ще създава: „Поставил съм си за цел всяка седмица да правя по една нова рисунка – хем да поддържам тази моя амбиция, хем да се увеличава колекцията на магазина.“ За своите идеи той разкрива: „Има и една колекция, която се казва „Хармонични портрети“. Тя е в по-реалистичен стил и пак ще обхване любимите ми музиканти, които са ме вдъхновявали досега в моя живот. Ще има и още някои много интересни колекции, които ще обявя скоро. Те ще са свързани с музиката, а не директно с музикантите. Ще има колекция на инструменти, ще има колекция за феновете на усилватели. Ще има също една колекция, която ще бъде малко по-хумористична, тя е с пръстовки за акорди, нарисувани по един много интересен начин.“

Чик Кърия

И ако чрез новото си начинание Христо Вичев преоткрива любовта от своето детство – рисуването, през последните две години той е сериозно фокусиран и върху друга своя страст - преподавателската дейност, писането и издаването на учебни помагала. „Аз обожавам да преподавам. Може би това е една от най-големите ми страсти.“ – казва китаристът. Той има ученици от цял свят и заниманията му с тях през последните години са го провокирали да се развива и да учи нови неща, създал е домашно студио, научил се е да използва друг вид апаратура, нов софтуер и т.н.

Телониъс Монк

„Винаги ми е харесвала тази част от нашата професия – да споделяш с хора, да се учим един от друг. Това е нещо много красиво, което за съжаление в много други професии няма как да се случи. Мисля, че това е най-ценната част – ние всички живеем в едно и също време, на една и съща планета и би трябвало повече да общуваме на това ниво, като всеки един да сподели нещо и да се научи да бъде по-добър човек. Винаги се наслаждавам на тези неща, защото както аз давам на учениците си, така и научавам много от тях – с въпросите, които задават, с коментарите, които правят.“ – казва Христо Вичев. Повече информация за преподавателската му работа ще откриете на Modernjazzguitarbooks.com.

Майлс Дейвис

Цялото интервю на Таня Иванова с китариста може да чуете чрез плейъра под основната снимка.

Ключови думи: