Кезая Джоунс: „Да си свободен не означава да потребяваш свободата, а да си отговорен към нея – за себе си и за другите“

Кезая Джоунс: „Да си свободен не означава да потребяваш свободата, а да си отговорен към нея – за себе си и за другите“

Прочутият музикант ще пее и свири на Sofia Live Festival в Sofia Live Club на 13 март

Кезая Джоунс идва за първи концерт в България на 13 март. Той ще излезе на сцената на Sofia Live Club по покана на Sofia Live Festival. Музикантът е роден в Нигерия, но на 8-годишна възраст се премества да учи в Лондон. На 13 год. попада пред старо училищно пиано и сам се научава да свири и да пише песни. Така открива музиката като център и смисъл на живота си. Той започва да пее с китарата си по улиците, недълго след това става популярен, забелязан е от музикалната индустрия и скоро е на големите музикални сцени в цяла Европа. Той е известен с излелите се от душата песни и с перкусионното свирене на китара. Днес Кезая Джоунс е един от най-известните блус рок музиканти. В навечерието на концерта ви срещаме с него.

Има музика, която е направена, за да се хареса на хората, и музика, която идва от сърцето и хората моментално я обикват. За мен Вие създавате от този втори вид музика – почувствана от сърцето на музиканта и на слушателя. Как изградихте връзката си с музиката и с аудиторията?
Подходът бе органичен, защото свиря на акустична китара, свирех на улицата, решавах трудни задачи. Аз съм от Нигерия, по това време учех в Лондон, трябваше да се занимавам с проблеми, свързани със семейството. Така че изградих отношенията си с музиката под натиска на всички тези обстоятелства. Тя ме освобождаваше, бе като бягство. Когато композирах и свирех, всичко това влизаше в музиката.

Как музиката вдъхновява, променя, насочва живота Ви?
Във всяко едно отношение. Трябва да съм в идеална физическа форма, за да мога да свиря, да мога да дишам. Така че музиката влияе в основата на живота ми. И аз искам да се забавлявам като всички други, както те пушат и пият, но има граници. Ако искаш да свириш и да пееш – трябва да си здрав, дробовете и мозъкът да са в отлично състояние. И тъй като единственото, което някога съм правил, е да пея и да свиря, то въздействието на музиката върху моя живот е фундаментално. И е много положително.

Както описахте музиката, Вие я възприемате като отговорност. Как подхождате към нея? Как ви променя музиката, когато изпълвате живота си с нея?
Преди да започна да създавам музика, бях много срамежлив, не умеех да общувам с хората. Това преодолях чрез музиката, отворих се към света и се изразих, заявих се смело пред него. Музиката ми даде тази възможност, преди това не можех да направя нещо подобно.

„Освободи душата си!“ – когато отправяте този призив, в него чуваме истината, но изглежда толкова трудно за постигане. А може би е най-лесното нещо на света? Вие как го постигнахте?
С лекота. Завърших училище и отидох да уча в Лондон, започнах да обикалям улиците и да свиря там, започнах да се откривам. Вече бях далеч от дома, бях излязъл от училище, исках да се развия като музикант. Да освободиш душата си е страхотно, но после идва работата, защото отговорността става голяма. Да си свободен не означава да потребяваш свободата, а да си отговорен към нея – за себе си и за другите. Така че реално работата започва, когато освободиш душата си.

Как бихте описали най-големия житейски урок до момента?
Може би е нещо съвсем просто. Баща ми бе бизнесмен, а не музикант. Той бе много практичен човек. И ми казваше: „Каквото и да правиш, прави го добре.“ Ако правиш нещо различно от това, което правят всички останали, трябва да се справяш отлично, нямаш право на провал. Направеното трябва да е фантастично. Така че ако рискуваш, трябва да извървиш целия път.

Разкажете ни накрая за предстоящия концерт в София – какво сте подготвили?
Ще бъде страхотно! Ще представим песни от досегашните ми седем албума. Това е първият ми концерт в София, така че ще е много специален. Дори хората, които не познават музиката ми, бързо ще вникнат в нея, защото ще я представим подобаващо. А хората, които знаят моите песни, просто ще се насладят на един чудесен концерт.

Билети за първия концерт на Кезая Джоунс в България, могат да бъдат намерени в мрежата на Eventim. Вратите на Sofia Live Club отварят в 19 ч., а концертът е с начален час 20.

Фестивалът за градска култура и музика Sofia Live Festival ще бъде с основна програма в четири дни от 23 до 26 юни. На 25 юни в „Арена София“ гостува популярното израелско дуо Lola Marsh. Родената в България, но базирана в Берлин певица DENA (Деница Тодорова) и унгарската R&B кралица BABÉ SILA, която основно работи в Лондон и Ню Йорк, ще се качат на сцената на Sofia Live Club на 23 юни. „Нова генерация“ и постпънк българо-английската вокално-инструментална формация „Каке?“ са групите, които ще чуем във втората фестивална вечер, 24 юни, отново в Sofia Live Club. Предстои обявяването на останалите имена от българската и световната музикална сцена. Билети „Ранно пиле“ могат да бъдат намерени до 1 април в мрежата на Eventim и партньорските каси на цена от 30 лв. за един ден и 50 лв. за двата фестивални дни на 25 и 26 юни на „Арена София“. След тази дата цените ще са, съответно, 40 и 60 лв. Поради ограничения капацитет билетите за 23 и 24 юни в Sofia Live Club ще бъдат само еднодневни.

Ключови думи: