JP3 в търсене на смисъл и чистота в новия албум на триото Between The Worlds

JP3 в търсене на смисъл и чистота в новия албум на триото Between The Worlds

След DVD-то Understandable от 2006 г. и проекта It’s A Dream от 2012 г. JP3 издадоха новия си албум Between The Worlds. Живко Петров (пиано), Веселин Веселинов – Еко (контрабас) и Димитър Семов (барабани) ще представят музиката от него тази вечер от 21 ч. в „София лайв клуб“.

Between The Worlds включва 9 композиции, в които елегантният джаз се преплита с елементи от класическата музика и тангото. В проекта преобладават оригиналните композиции на Живко Петров, като тук Еко за първи път се включва със свои пиеси. Един от записите е кавърверсия на Alfonsina y el mar на Ариел Рамирес.

„Идеята беше да включим всичко, което през годините ни е вълнувало като стилове – класика, джаз, поп, рок.“ – казва Живко Петров за звученето на проекта, а Веселин Веселинов – Еко обяснява: „Заглавието е на Живко – той го измисли. Всъщност ние сме между световете в едно много странно състояние - в търсене на смисъл и на чистота. Затова нарекохме албума Between The Worlds – „Между световете“, защото по някакъв начин търсим света – този ли е, другият ли е?“ „Всъщност търсим връзката между реалния свят и света на музиката.“ – допълва Живко.

Новият албум на JP3 започва с композиция на пианиста, наречена Renaissance, която задава една от посоките в търсене на смисъл. „Аз мисля, че целият свят има нужда от културно възраждане и ние също имаме нужда като част от този свят. Това е другото нещо, което се намира „между световете“ – светът на бездуховието, консумеризма, на тълпите по улиците с хора, втрещени в успеха и нашият свят на музиката, в който ние се спасяваме по някакъв начин. Това е Ренесанс. Ренесансът е най-важната епоха в новата история на човечеството. Знаем, че тя е заменила тъмните векове и нашите нужди са тези тъмни векове да се заменят от Ренесанс.“ – казва Веселин Веселинов – Еко.

Последната композиция в Between The Worlds е една ранна пиеса на Живко Петров, която триото изпълнява в DVD-то Understandable. Тя се нарича One Day In Paris и е от тези комуникативни пиеси, които грабват слушателя без значение от неговите стилови предпочитания. JP3 обещават в скоро време да заснемат видеоклип към нея.

Between The Worlds е записан в концертната зала на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с подкрепата на директорката Милка Митева. В диска участват „Арена квартет“ в лицето на Пламена Жекова (цигулка), Орлин Цветанов (цигулка), Валентин Геров (виола) и Христо Танев (виолончело). „Арена квартет“ ще се включат в концерта на JP3 в „София лайв клуб“ тази вечер.

След изявата си в София музикантите ще представят своя нов албум на турне и в други градове на България – на 3 юни в Пловдив, на 4 юни във Велико Търново, а на 13 юни ще вземат участие в „Джаз форум Стара Загора“. В края на следващия месец ще свирят в Бургас (25 юли), а на 27 юли ще закрият фестивала „Варненско лято“.

Единайсет години след създаването на JP3 Живко Петров, Веселин Веселинов – Еко и Димитър Семов продължават да правят музика, с която остават верни на себе си. „Вкусът определя всичко според мен. Музиката ни събира и понеже ни вълнува, затова сме заедно.“ – казва Живко Петров. Еко допълва: „Освен това сме си симпатични като хора. Добри приятели сме.“, а Димитър Семов обобщава: „Умеем да се забавляваме и на сцената, и в живота, така че това върви ръка за ръка и е много важно да сме приятели извън музиката иначе трудно се получава.“

Целия разговор на Таня Иванова от вчера с Живко Петров, Веселин Веселинов – Еко и Димитър Семов може да чуете чрез бутона „Аудио“.

Фотография: Стефан Щерев