Животът на филмовата музика отвъд разказаните от режисьорите истории – проектът Cinema на Мирослава Кацарова ще ни докосне на втори концерт в София

Животът на филмовата музика отвъд разказаните от режисьорите истории – проектът Cinema на Мирослава Кацарова ще ни докосне на втори концерт в София

Музиката от филми, като „Криле на желанието“, „Говори с нея“, „Буена виста соушъл клуб“, „Пина“, „Бразилия“, Мирослава Кацарова не представя, а съпреживява с музикантите на сцената Мирослав Турийски (пиано), Христо Йоцов (ударни) и Веселин Веселинов – Еко (бас) и с публиката в поредицата от концерти Cinema. След премиерата в „София лайв клуб“ през април, ще почувстваме изпълненията и себе си по нов начин на 21 май от 19 ч. в клуб „Студио 5“. Входът е свободен.

„Наистина са прекрасни филмите , които избрахме като наши вдъхновители и източник на музика и истории – пъстра, разнообразна и лична селекция от филми, чиято музика също е вдъхновяваща. Тя продължава да живее самостоятелен живот отвъд разказаните от режисьорите истории“, обяснява направения избор Мирослава Кацарова в интервю за Джаз ФМ. Силата на собствените чувства към изпълняваните творби музикантите предават и на публиката чрез толкова плътно усещаните лично осмисляне и мечтание. „Докато слушаш музиката, в тази много лична тишина, откриваш истини, откриваш за себе си важни неща, осъзнаваш нещо, което си преживявал напоследък и накрая си намерил точния момент да го обясниш на себе си“, сподели за въздействието на музиката Мирослава Кацарова, убедена, че хубавите филми променят, че изведени извън екрана, музикалните теми придобиват оттенъка на нашите лични истории.

В Cinema, който засега е концертен, но вече е в процес на превръщането му и в студиен проект, музикантите откриват връзката между музиката, думите и визията. Както в „Говори с нея“ Педро Алмодовар по поетичен начин е уловил детайли, в които публиката изразява вътрешни преживявания и размишления, така Мирослава Кацарова кани своите слушатели да й изпратят снимки с вълнуващи моменти, които са фон на представянето на Cucurrucucu Paloma на сцената. В аранжиментите е изведена песенността от дългите симфонични композиции, за да се превърнат те в песни. Така темата от „Ново кино Парадизо“ слушаме с текст на Елин Рахнев; Веселин Веселинов – Еко преаранжира, а Мира пише текст на френски език за темата от „Пина“ – това е Le tango solitaire; към темата от „Криле на желанието“ добавя свой речитатив. В Cinema звучи и нехарактерен аранжимент на заглавната песен от Black Orpheus, която Мирослав Турийски превръща в, както я описва Мира – тъжна градска много приятна джаз балада.

„Ще изпълняваме музика, ще разказваме нашите истории и ще си общуваме“ – така звучи поканата на Мирослава Кацарова да съпреживеем програмата Cinema, а удоволствието ще бъде взаимно.

  • Интервюто на Светослав Николов с Мирослава Кацарова за второто представяне в София на програмата Cinema можете да чуете чрез бутона „Аудио“ върху снимката към публикацията.

На снимката: Мирослава Кацарова на премиерата на проекта Cinema в „София лайв клуб“ през април.