Живко Петров в „Джаз истории“, трета част: много записи и концерти с Камелия Тодорова, Лили Иванова, Мирослава Кацарова, Мария Илиева, Хилда Казасян, Йълдъз Ибрахимова, Белослава, Любо, Орлин, Графа…

Живко Петров в „Джаз истории“, трета част: много записи и концерти с Камелия Тодорова, Лили Иванова, Мирослава Кацарова, Мария Илиева, Хилда Казасян, Йълдъз Ибрахимова, Белослава, Любо, Орлин, Графа…

В третата част на „Джаз истории“ с Живко Петров: музикантът разказва за своите сътрудничества с вокалисти: Камелия Тодорова, Лили Иванова, Мирослава Кацарова, Мария Илиева, Хилда Казасян, Йълдъз Ибрахимова, Белослава, Любо, Орлин, Графа…

С Камелия Тодорова

Създаването на албума „Перли“ остави много мил спомен. Бе много голямо преживяване да записвам с артист от такъв ранг. Спомням си кино „Люмиер“, комфорта, който ни създадоха двамата Големи – Деян Тимнев и Ивайло Янев. Всичко се получи с лекота. За 2 – 3 часа записахме „Перли“.

Feels Like… от 2006 г. е вторият албум от дългото ни сътрудничество с Камелия Тодорова. Тя дойде с готова идея при мен. Искаше да преаранжирам любими нейни поп и ритъм енд блус песни. Дори написах една композиция, която й посветих – Do Right. Записвахме в студиото на Ивайло Янев. В този албум вече има и електроника. Музикален продуцент е един от най-известните диджеи – DJ KiNK, който е приятел на Рейчъл Роу, дъщеря на Камелия Тодорова. С Рейчъл сме родени на една и съща дата – 25 юли.

През 2007 г. в Зала 2 на НДК представихме албума Feels Like… на живо. Освен триото с Митко Семов и Веселин Веселинов – Еко, с нас бяха беквокалистите Рейчъл, Криста и Петя.

Камелия Тодорова и Живко Петров вече 20 години творят любов. Ще празнуват с JP3 на фестивала ни Sofia Jazz Peak

Камелия Тодорова и JP3 ще бъдат отново заедно. На сцената на зала „България“ на 26 април от 19:30 ч. те ще представят концерта A Song for You с джаз стандарти и любовните песни на Кеми от 80-те. Събитието е част от Европейския музикален фестивал, представен от „Кантус Фирмус“. Министерството на културата е съорганизатор, а фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017 г.

С Мария Илиева

Освен Белослава, Камелия Тодорова и Орлин Павлов, друг близък до моето сърце е изключителната певица Мария Илиева – истински приятел, голям артист и дългогодишен партньор на сцената. За нея създадох една от най-любимите балади, които съм писал някога – Оn My Own. Английският текст е на Наско Сребрев, а в български вариант „Сама“ е с текст на Любо Киров. През 2006 г. On My Own стана саунтрак към филма Svetlana’s Journey, а през 2007 г. с Мария я представихме в Брюксел на концерта „Звездите на Европа“, посветен на 50-ата годишнина от създаването на Европейския съюз.

След множество концертни и клубни изяви, през 2011 г. Мария ме покани да бъда музикален директор и аранжор на концерта й „10 години „Лунен сън”, чиято премиера бе в зала „Фестивална“. Участваха Графа, Белослава и Любо Киров, който е другият мой приятел, певец и безупречен творец.

С Любо Киров

С Любо Киров, Калин Вельов и Ангел Дюлгеров сме заедно на сцената от няколко години. С Любо се работи много лесно, защото е креативен, знае какво иска и защото там Господ много е дал. Години наред свирим на концерти и в клубове из страната, а миналата година бе и концертът ни в препълнената с хиляди почитатели Зала 1 на НДК, където се включиха и прекрасните La Ti Da.

Сега предстои лятно турне в Пловдив, Варна, Бургас и отново концерт в Зала 1 на НДК на 11 ноември, в който ще се включат и „Арена квартет“. С Любо написахме песента Life Is Beautiful.

„Ние избрахме музиката“

Дългогодишната творческа и приятелска връзка с Мария Илиева, Белослава, Любо Киров, Орлин Павлов и Графа ме подтикна да направя и концерта „Ние избрахме музиката“ през 2013 г. в Зала 1 на НДК.

На сцената бяхме заедно с JP3, Росен Захариев – Роко, Ангел Дюлгеров, Елена Кокорска, Александър Славчев и „Арена оркестра“ с концертмайстор Пламена Жекова.

Преаранжирах емблематични техни песни и песни, които съм писал за тях през годините, така както аз ги виждах – джази, соул, фънки.

С Хилда Казасян

Удоволствие и чест за мен е да познавам и работя с прекрасната Хилда Казасян – голям артист и приятел. С нея и с Христо Йоцов сме години наред заедно в музиката. Множество концерти и безсънни нощи са изпълвали душите ни, за което благодаря. От преживяното с нея до този момент със сигурност ще остане концертът, посветен на баща й, който се проведе в края на миналата година отново в НДК. Това бе истински празник на музиката, посветен на големия Вили Казасян! Първата авторска песен на Хилда е в сътрудничество с мен и с Христо Йоцов – това е „Ако си тук“.

С Йълдъз Ибрахимова

Йълдъз Ибрахимова е действително артист, за който граници в музиката няма. Тя е от певците, които са оставили следа в джаза и експерименталната музика. Тя е огромен музикант, с който съдбата ме срещна и благодарение на който съм обиколил множество световни сцени и фестивали. Последно гостувахме на „Европейски джаз фестивал в Доха”.

Заедно с Христо Йоцов и Веселин Веселинов – Еко записахме албума Back to My Love.

С Лили Иванова

През 2012 г. получих покана от Лили Иванова да бъда музикален директор и аранжор на концерта й в зала „Арена Армеец“. За мен това беше чест за оказаното доверие и същевременно едно от най-големите предизвикателства в живота ми. Лили ме спечели завинаги с големия си професионализъм и отношение към това което обича, а именно – музиката – нейния живот. За моя голяма радост отново подготвяме нещо заедно, но ще го запазя засега в тайна.

С Мирослава Кацарова

Друга дама, с която съм свирил и записвал, притежава глас, който гали сетивата и който всички много добре познаваме от Jazz FM – Мирослава Кацарова. За нея написах песента Yo Ma Yo, която напомня за безгрижието, за свободата и че лятото чука на вратата...

13 януари 2012 г., клуб „Студио 5“: Мирослава Кацарова – вокал, Веселин Веселинов – Еко – пиано, проф. Христо Йоцов – бас, Живко Петров – ударни?! Снимка: авторът

  • Всички останали снимки са от личния архив на Живко Петров и са специално предоставени за „Джаз истории“.
  • Разказа на Живко Петров можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

„Джаз истории“ се излъчва в петък от 22 ч. с повторение в неделя от 14 ч.

Своите джаз истории изпращайте на [email protected], като така ни давате правото да ги използваме в проекта.