Живко Петров в „Джаз истории“, четвърта част: Jazz Surprise с Ангел Заберски прераства в „Четиримата пианисти“, възниква JP3, ражда се соловият After 4

Живко Петров в „Джаз истории“, четвърта част: Jazz Surprise с Ангел Заберски прераства в „Четиримата пианисти“, възниква JP3, ражда се соловият After 4

В четвъртата част на „Джаз истории“ с Живко Петров:
- Jazz Surprise ни изненадва в дует с Ангел Заберски
- Проектът прераства в „Четиримата пианисти“ с Георги Черкин и Иван Янъков
- Появява се влиятелното JP3, в което участват Веселин Веселинов – Еко и Димитър Семов
- Солов дебют с After 4

Jazz Surprise с Ангел Заберски

През пролетта на 2004 г. за класическата „Аполония“ в Зала 6 на НДК по идея на Маргарита Димитрова се събрахме с Ангел Заберски, за да направим концерт за две пиана, заедно с Христо Йоцов – барабани и Димитър Шанов – контрабас. Двамата по-късно бяха заместени, съответно от Димитър Семов и Борис Таслев. Проекта нарекохме Jazz Surprise, защото сюрпризирахме феновете с наши джаз версии на класически произведения, като правехме много импровизации. Получи се много добър качествен и ефектен продукт, който продължава да ни забавлява и до днес.

Документален запис на първата част от ла минорния концерт на Григ в аранжимент на Живко Петров и в изпълнение на дуото му с Ангел Заберски Jazz Surprise можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Живко Петров, Ангел Заберски, Георги Черкин и Иван Янъков са „Четиримата пианисти“

Jazz Surprise е в основата на „Четиримата пианисти“, защото освен аз и Ангел, участват още Димитър Семов и Борис Таслев. Идеята за този проект е на Иван Янъков и НДК. С Иван от дълги години си симпатизираме и си говорим да направим нещо заедно. Той споделил идеята с екипа на НДК, а те от своя страна му казали, че разполагат не с два, а с четири рояла „Стейнуей“. Тогава Иван предложи да поканим Георги Черкин и Ачо Заберски. Така се появиха „Четиримата пианисти“.

Благодарение на НДК и директора Мирослав Боршош успяхме за една година два пъти да напълним Зала 1. След това не закъсня и поканата от Светла Дионисиева и българския културен институт в Лондон, където свирихме в една от най-престижни зали – „Кадоган хол“. След няколко седмици, на 22-ри май, ни предстои концерт във филхармонията на Любляна. За концерта специално от Италия идват четири чисто нови рояла „Фациоли“.

В следващия концерт на „Четиримата пианисти“ в Зала 1 на НДК на 31 май ще чуем нова програма с много класика, джаз, поп и филмова музика.

Ражда се любимо трио – JP3

С Еко и Митко дори не помня как сме се запознали и кога започнахме да свирим заедно, в различни формации, с различни артисти.... Мисля, че годината бе 2005, когато след мой солов авторски концерт на „Аполония“ Еко дойде при мен и ми каза: „Време е тези пиеси да ги направим с трио.“ И така започна всичко.

През 2006 г., благодарение на двама наши големи приятели – Петър Коев и Борето Цоков от „Токо мюзик“, излезе нашето първо DVD Understandable от концерта ни във Военния клуб.

Триото бързо доби популярност и получихме покана да свирим на Sofia Jazz Fall през 2007 г. преди концерта на Чик Кърия и Бела Флек, които ни казаха: „Добре дошли в клуба, момчета! Прекрасна музика! Продължавайте в същия дух!“

През 2012 г. записахме албума It’s a Dream, където специален гост в едноименната пиеса е Васко Василев – велик цигулар и наш приятел, с когото сме свирили през годините. Дойде в студиото, извадих нотите и той изсвири пиесата от раз. След това звукоинженерът каза: „Да бях пуснал да записвам…“ Васко изсвири пиесата по няколко начина и оставихме варианта със сурдина, за да бъде по-интимно. Получи се страхотно!

На една от пиесите – Fantasy Love, с кадрите от фотосесията, която направихме със Слав Танев при фотографа Дилян Марков, сглобих клип. Получи се доста оригинално за млад режисьор като мен! (Смее се.) Много обичам да я слушам, когато съм на път.

През 2012 г. It's a Dream се превърва в най-продавания дигитален джаз албум за Източна Европа. Същата година гостувахме на Лондонския джаз фестивал.

През 2015 г. след успешно турне в Канада с JP3 записахме Between the Worlds, в който участват и „Арена квартет“. В този албум за първи път включваме пиеси и на Еко. Направихме първата ни съвместна композиция, посветена на Джако Пасториъс. Нарича се Milonga para Jaco.

За да зарадваме нашите фенове, тази година ще издадем нов албум на триото с работно заглавие Change the Way. Така ще отбележим 10 години от своя дебют.

After 4: вдъхновен от четирите най-важни за Живко Петров неща – Любовта, Равновесието, Свободата и Мисълта

2015 г. се оказа много плодотворна за мен, защото освен Between the Worlds, записах и After 4 – моя първи класически солов албум. Той съдържа 10 прелюда. Тук за първи път посягам към класическата музика като автор.

Отдавна имах идея за нещо такова, но умишлено избягвах. Казвах си: „Не сега, още малко да натрупам опит и знания.“

Музиката се изля буквално за 4 месеца. Когато я завърших, помолих дъщеря ми да чуе внимателно всяка една от пиесите и да ги обрисува с една дума. Мисля, че се справи прекрасно! Освен че даде заглавията на пиесите, Петра направи и визията на обложката.

Когато обикалях страната с After 4, бях впечатлен от реакцията на хората. Беше незабравимо! В залите имаше и много деца, а след концертите в очите им виждах пламък. В Бургас пианистка на 90-годишна възраст ме помоли за нотите на пиесите. Този тур ме направи щастлив! Няма да забравя как, когато представих албума в Торонто, една елегантна дама дойде след концерта разплакана при мен, прегърна ме и ми каза: „Какво направихте с мен?! Знаете ли от кога не съм изпитвала такова чувство, такова удоволствие!“ Не знаех какво да кажа – само я прегърнах и благодарих. Трогнах се. Разбрах, че е имало смисъл.

През 2016 г. After 4 получи наградата „Икар“ за съвременна българска музика. Бях много приятно изненадан и благодарен, защото този албум – това съм аз.

От архивите на Живко Петров специално за „Джаз истории“ ето снимки от още три сътрудничества

С Натали Коул:

С Франческо Берзати:

 С Чико Фрийман:

Интервюто с Живко Петров можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Снимките са специално предоставени за проекта ни от личния архив на Живко Петров.

„Джаз истории“ се излъчва в петък от 22 ч. с повторение в неделя от 14 ч.

Тук можете да чуете записите и да прочетете историите, разказани от Живко Петров досега:
Първа част – началото на живот с музика
Втора част – работата с Белослава
Трета част – сътрудничества с Камелия Тодорова, Лили Иванова, Мирослава Кацарова, Хилда Казасян, Мария Илиева и много други