"Jazz под звездите на Деветашкото плато" - споени с музиката, слети с природата

В очакване на началото на петото издание на "Jazz под звездите на Деветашкото плато" участниците се подготвят край пещерата "Гарваница", където след няколко часа започва концертът.

Пристигат и първите кемпери, разпъват се палатки. Скоро целият район ще кипи от живот и ще бъде озвучен от джаз.

Всичко от фестивала е свързано с простор, усещане за свобода, прилив на енергия, щастие и усмивки. Мотото тази година е "Джазът е начин на мислене."

Творческият ръководител на фестивала Венци Благоев свири сбор на десетки музиканти, които в следващите часове ще са на сцената на поляната за основния концерт и в двора на къщата за гости "Онгъла" за многочасовия джемсешън.

Тромбонистът Вили Стоянов за първи път е тук, а съвсем скоро с Венци Благоев ще определя музикалната посока на съвместното творчество в джемсешъна - празник за музиканти и слушатели, апотеоз на радостта от музиката.

В основата на фестивала и на блестящата му реализация е семейството. Тук Венци Благоев е със своя син - китариста Димитър Благоев.

Музикално семейство - творци от София и региона, от Бигбенда на БНР и разнообразни формации, преподаватели и организатори на събития - ярки представители на джаз музиката ни си дават среща тук, за да свирят заедно, да омаят публиката и да намислят бъдещи сътрудничества, да намерят съмишленици за нови проекти.

Музиката води от пещерата в центъра на поляната към сцената.

Фестивала открива създателят на сдружение "Деветашко плато" Ива Таралежкова. Тя първо описва моста между поколенията, който музиката ще хвърли, и продължава: "Музикантите споделят, че когато свирят тук, енергията от публиката ги кара да се чувстват като в рая. Всичко тук - красивата природа, невероятната музика и вие - почитателите, сте изключително важни за прекрасното протичане на вечерта. Ще се почувстваме свободни, разкрепостени, ще мислим, ще мечтаем, ще затворим очи и ще слушаме хубавата музика, ще отворим очи и ще видим цялата тази красота около нас и вътре в нас."

Публиката приветства и кметът на община Летница д-р Красимир Джонев. Местната власт подкрепя сдружението в популяризирането на района. "Днес тук е най-хубавото място на планетата. Благодаря на всички, които дойдохте и подкрепихте Ива, община Летница и себе си, прекрасните изпълнители, които ни гостуват. Продължавайте да идвате тук, ние ще се стараем да е все по-добре и по-добре."

За "Jazz под звездите на Деветашкото плато" Ива Таралежкова среща Венци Благоев в неговата програма "Джаз за деца", в която от малък редовно участва синът й Петър Терзиев.

През годините той и неговият дуетен партньор Вилизар Гичев утвърдиха професионалната укулеле джаз сцена у нас и дори проведоха само няколко дни по-късно първия "Уке фест" в София.

Идва ново поколение музиканти - дъщерята на Вили Стоянов - Надежда, често участва с перкусии в неговите концерти в София, а тук бе на сцената с най-разнообразни състави.

Публиката на "Jazz под звездите на Деветашкото плато" жадно слуша любимата си музика, до която рядко има достъп. Над 1500 души от целия ловешки регион са тук, а регистрационните табелки на автомобилите показват, че са дошли хора от цялата страна.

Сред хедлайнерите на фестивала е Лили Илиева с "Минимум квартет", но някои от песните си тя поднася със сборен състав, определен от Венци Благоев.

Чрез "Jazz под звездите на Деветашкото плато" и музикантите, също като публиката, откриват прелестта на създаването на изкуство в такава среда - на тишина, спокойствие и необят.

Дамите от вокалната група към читалище "Развитие" в с. Горско Сливово по традиция се включват във фестивала, като пеят песни от региона в акомпанимента на своя акордеонист и на джаз музиканти.

Фестивалът приобщава и най-малките към изящната музика чрез възможността да я почувстват в компанията на своите родители, с безгрижни игри на поляната и безброй нови приятели.

Джазът и фолклорът се срещат и в изпълненията на брат и сестра Райна и Живко Василеви. Те представиха народна песен в дует, а след това по едно изпълнение от фолклора и джаза с джазови инструменталисти.

Последна във фестивалния концерт преди рукналия кратък дъжд пя Камелия Тодорова.

Танцувайки върху бала на сцената, тя покани феновете по-наблизо.

Десетки с удоволствие напуснаха комфорта на балите и одеялата, привлечени от своята звезда.

Светлината е в звездите, но най-вече - в очите на творците. Атмосферата внася в закопнелите тела спокойствие и лекота.

"Jazz под звездите на Деветашкото плато" се свързва с приятелството, удоволствието от музицирането, спонтанността в съзидателния порив.

Той е емблема на музиката, която се ражда с лекота, израства в любов и разцъфтява в красота.

Озарени са лицата на слушателите, а техните тела често са в хармонията на танца...

... В близостта на приятелството.

Невена Григорова...

Невилян Гемижев...

Красимир Стефанов...


Музиката продължава часове наред на джемсешъна в двора на къщата за гости "Онгъла", където малки и големи цял ден са плували в басейна, яздили са коне, стреляли са с лък, карали са колелета, хапвали са храни по местни рецепти и са пили сокове с дарове от природата.

Тя вика любовта - Венци Благоев и Невена Григорова споделят това чувство, а цялата публика радостно аплодира прилива на нежност.

Венци Благоев и Вили Стоянов са двата мотора на джемсешъна - с хрумвания, които бликват като извори на жива вода, с идеи, които текат като пролетен поток - пълноводен и чист.

Камелия Тодорова дарява с двойна радост своите почитатели, като сега им предлага песни от българския си репертоар. И отново нежността ни завладява.

Наслада и щастие.

Проф. Владимир Радулов с нова порция диксиленд.

Някога притихнало, село Кърпачево е намерило своето ново призвание - да ни събира за джаз, за междууниверситетски международни проекти, за близост с природата. Десетки къщи предлагат своето гостоприемство, в някои от тях предприемчивите собственици превръщат ръкоделията и инструментите на прародителите си в експонати в импровизиран музей.

Райна Василева като Жулиета е на прозореца на хотелската си стая за серенада с инструменталистите отпред.

Настроенията се редуват в ритъма на музиката - танц, усмивки, съзерцание, прегръдки, любов...

На следващия ден ще тръгнем по своя път, но часовете на "Jazz под звездите на Деветашкото плато" ще са направили живота ни по-добър, духът ни - по-бодър, сърцата ни - по-смели.

Сутринта ще обсъдим преживяното снощи и ще усетим, че сме станали много по-свързани и близки.

Приятели в живота, партньори в музиката - Димитър Льолев и Вили Стоянов.

Четвъртият основен вокалист - Ния Петрова - забележителният "Глас на България" от екрана на bTV, изпълва вечерта с ритъмендблус...

... Изпълнява дует с Петър Терзиев, когото сега чуваме като вокалист.

"Jazz под звездите на Деветашкото плато" е повод да открием още прелести на района - Деветашката пещера, Крушунските водопади, минералния басейн в подножието им, много други пещери в гората, екопътеки, спретнати къщи, вкусна храна.

Срещаме се, общуваме, ставаме близки завинаги.

Миналата година Венци Благоев закри основния концерт от хълма над поляната при пещерата, тази година ни изпрати със Singin' in the Rain, докато дъждът мимолетно ни освежаваше с едрите си капки, а когато го видях седнал на бала встрани от основната сцена на джемсешъна, предположих, че ще обяви финала на вечерта. Не. Чудесно! Поредна музикална идея, която дава нов импулс за импровизация.

Щастие безкрай!

Снимки до тук: Тихомира Методиева - Тихич, фотографска агенция "Булфото".

"Jazz под звездите на Деветашкото плато" се провежда в третата събота на месец юни.

Догодина ни очаква шестото издание на фестивала, а още нови къщи за гости ще ни посрещнат за чудесно преживяване.

Ето я и нашата красавица, събрала в реновираните простройки и зеления си двор представители на музикантската, журналистическата и фотографската гилдия.

И жребчето Север...

Последните пет снимки: авторът.

  • Акценти от тазгодишното издание на "Jazz под звездите на Деветашкото плато" звучат по Джаз ФМ в "Джаз емоции" във вторник от 22 ч. с повторение в събота от 19 ч.
  • Джаз ФМ е медиен партньор на фестивала.