Jazz FM Live: Ангел Демирев завършва етап от своя музикален път с концерт на триото си с Михаил Иванов и Борислав Петров в „Портрет“

Jazz FM Live: Ангел Демирев завършва етап от своя музикален път с концерт на триото си с Михаил Иванов и Борислав Петров в „Портрет“

Изразителен и виртуозен, събиращ различни светове, жанрове, стилове – така чухме китариста Ангел Демирев в концерта със съвършено партниращите му Михаил Иванов – бас, и Борислав Петров – барабани, в пространство за култура „Портрет“ на 23 април 2021 г.

Публиката излезе окрилена от концерта, в който основното за Ангел Демирев бе да ни въодушеви с най-добрата изява на своя талант. „Винаги, когато трябва да изпълнявам своя музика, има особено вълнение. Старая се да представя нещата, които правя, по възможно най-добрия начин. Винаги стои въпросът дали хората ще харесат това, което правим. Смятам, че е нормално.“ – казва за съмненията, които насърчават към близка връзка с аудиторията Ангел Демирев.

А ние бяхме въодушевени с неговия полет. Затаили дъх, заради висините, в които се издигахме, или заради детайлите, в които се вслушвахме. Останали без дъх от вълнение. За нас бе удоволствие да споделим този момент на заедност с тримата артисти на сцената и помежду си. Същото чувство Ангел Демирев изпитва и във взаимността с колегите: „Вече си имаме изградени механизми и усещания за това, когато изпълняваме музиката си. Подвластни сме на общия поток на енергията и на това какво искаме да кажем със своята музика. От там нещата сами поемат в своята естествена посока.“

И китаристът ни повеждат из много – красиви и богати светове. „Никога не съм се старал да правя нещо умишлено в тази посока. По-скоро това е в резултат на моите съвсем естествени търсени като натура, като личност, като човек, и са свързани главно с интеграцията на душата, на духа, на различните култури, на това, от което интуитивно съм се водил, когато съм формирал музикалните си търсения и интереси. Явно от целия този коктейл започва да излиза моето нещо. Съвсем грижовно и без да нарушавам естествения процес следвам този път. Музиката е комбинация от естествени процеси, на които аз се опитвам да не преча.“ – разказва Ангел Демирев.

В този път той ни води като публика. Концертът бе една от последните възможности да чуем програмата му с пиеси, написани преди 7 – 8 години, и намерил след това, както се изразява, „правилните хора“, с които да ги изсвири. Ангел Демирев завършва етап от своя път и вече подготвя нова, по-различна музика за триото, което предстои да стане квартет с участието на пианиста Константин Костов. Така той иска да засили хармоничния аспект на музиката. „От тийнейджър мечтая за трио, в което китарата да бъде на своето предно място в хармоничен и мелодичен аспект, акомпанирана от баса и барабаните. Заедно с Коцето могат да се направят много интересни неща, които обмислям. Аз съм много развълнуван и ще направя всичко възможно да постигнем особен тип музикално въздействие в резултат на интуитивни търсения.“ – разказва за предстоящото Ангел Демирев и добавя, че ще продължи да работи в трио състав, но вероятно с други музиканти.

Новата музика, която подготвя за тези и за другите си проекти, извежда нови черти на музикалната му натура. „Изправен съм пред страхотни трудности – търся нови изразни средства, нови похвати. Не съм много доволен от това, което чувам! Но предполагам, че всеки, който иска да се развива, минава през това. Не е лесно.“ – казва музикантът за пътя на откриване на нови форми на изразяване.

  • Интервюто на Светослав Николов с Ангел Демирев можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Записа от концерта слушаме в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“ във вторник от 21 ч. с повторение в събота от 19 ч.

Програма на концерта:

1 Sky/Thoughts
2 Groovy
3 Greetings
4 Conversation with V.K. (Посветена на Веселин Койчев)
5 Бавна мелодия и хоро
6 Noob Saibot

Всички композиции: Ангел Демирев

Следващите концерти на Ангел Демирев в София са на 13 май в Try C, на 14 май в „Кръпките“ и на 4 юни с триото в „Синтезис“.