Ясмин Леви: „Даваш ли любов, получаваш любов“

Ясмин Леви: „Даваш ли любов, получаваш любов“

Потомка на емигранти, напуснали Испания при прогонването на евреите през 1492 г., израелка от испано-турски произход, израснала в космополитния Йерусалим, Ясмин Леви създава музика, в която чуваме израелски, турски, испански, ирански, арабски и арменски влияния. Тя изпява музиката на света, за да изрази чувството, движещо човечеството напред: „Когато споделям любов, съм сигурна, че това докосва сърцата на слушателите. Защото даваш ли любов, получаваш любов.“ – казва в интервю по Джаз ФМ вокалистката, която ще чуем за първи път у нас на 21 октомври в „София лайв клуб“. Израелската певица пристига у нас с международна група музиканти с богато разнообразие от инструменти – от флейта и дудук до класически контрабас и перкусии. Организатор на концерта е „Ивент зона“ с подкрепата на „Институт Сервантес – София“, а Джаз ФМ е медиен партньор.

Бащата на Ясмин Леви е музикален историк и благодарение на него тя разполага с богата колекция от стари еврейски песни от преди половин хилядолетие. Изразителността на изпълненията й е толкова силна, че първото признание идва съвсем скоро, след като започва да пее – тя става носителка на Наградата за световна музика на Радио 3 на Би Би Си за най-добър изгряващ изпълнител. „Най-важното е да слушаш сърцето си, да се трудиш упорито и да си верен на душата си.“ – обяснява тя. Концертът й в София ще бъде специален – отраснала сред български сефарадски евреи, за вокалистката това е докосване до предците й.

Ясмин Леви е Посланик на добра воля на организацията „Деца на мира“. Как може всеки от нас да направи по нещо малко, за да настъпи голяма промяна към по-добро за целия свят? „От живота си досега научих, че не съм по-добра от никой друг и че не мога и не трябва да съдя хората. Живея пълноценно и давам възможност на хората около мен да правят това. Животът ни учи да живеем във взаимно уважение.“

  • Интервюто на Светослав Николов с Ясмин Леви можете да чуете чрез бутона „Аудио“ и да прочетете по-долу.

Живеете между две традиции – испанската и израелската. Как това се отразява на музиката Ви?
Аз съм израелка от испано-турски произход. Израснах в Израел, в Йерусалим, където живеят хора, дошли от всяко кътче на земното кълбо. Отраснах, слушайки толкова много различна музика. Това е изворът на моето творчество. В музиката ми ще чуете арменски, ирански, турски, испански, арабски мотиви. Това са звуците на моя живот, затова са и в моето изкуство.

Баща Ви е музикален историк. Как бихте описали традициите и контекстите, които Вие самата изследвате с музика?
Аз съм от сефарадските евреи. Това са евреите, които са били прогонени от Испания през 1492 г. Пея песни отпреди 300 – 400 – 500 години – от времената, когато евреите са живели в Испания, преминавайки през 1492 г., за да достигна до епохата след това. Моята традиция е на старата еврейска музика, примесена с турската.

Това обяснява една от причините за Вашия успех. Вие сте носител на Наградата за световна музика на Радио 3 на Би Би Си за най-добър изгряващ изпълнител. Как се откроява днес един артист на изпълнената с имена музикална сцена?
Мисля, че зависи от много неща, включително от актуалната тенденция. Когато започнах да пея, интересът към световната музика бе във възход. Най-важното обаче е да слушаш сърцето си, да се трудиш упорито и да си верен на душата си. Винаги слушам какво ми казва сърцето ми – разбира се, правила съм огромни грешки в кариерата си, но съм създала и много красиви неща. Когато обаче си истински в изкуството си и до себе си имаш добри хора, в чиито думи се вслушваш, публиката започва да те слуша. Работата е много трудна, не позволява лекомислие. Тайната ми е в това да се изразявам искрено – ако пробвам да излъжа, аудиторията веднага ще разбере. Затова чувствам голяма отговорност да съм искрена и честна. Тогава хората дълги години ще са с теб в това пътешествие.

Правите това не само в музиката, но и в работата си в полза на обществото – Вие сте Посланик на добра воля на организацията „Деца на мира“. Как може всеки от нас да направи по нещо малко, за да настъпи голяма промяна към по-добро за целия свят?
От живота си досега научих, че не съм по-добра от никой друг и че не мога и не трябва да съдя хората. Не бих проявила неуважение към човек, който изповядва друга религия или живее по различен начин. Не бих съдила за никого по цвета на кожата, по сексуалността, по религията. Животът ме научи да живея пълноценно и да дам възможност на хората около мен да правят това. Животът ни учи да живеем във взаимно уважение. Никога не бих направила на някого нещо, което не искам да бъде сторено на мен. Това е началото на решението на най-големите проблеми на човечеството – липсата на респект към различните от нас. Тогава започват конфликтите, заражда се войната, мислим си, че заслужаваме повече, с името на Бога оправдаваме греховете си. Всичко това ме изпълва с гняв, защото всички сме равни и заслужаваме добър живот в мир.

За какво бихте искали да вдъхновите слушателите си? Какво бихте се радвали да почувстваме и да отнесем със себе си, излизайки от клуба след Вашия концерт?
Запомнила съм момента на мой концерт в Европа по време на война в Израел. Когато излязох на сцената, някои хора започнаха да викат, да пречат на изпълнението ми, тъй като за тях аз представлявах Израел, а държавата правеше нещо, което те не харесват. Музикантите ми ме бяха попитали дали искам да изляза на сцената. Отговорих: „Разбира се!“ Отворих сърцето си и започнах да пея. След две минути настана тишина. В края на концерта залата бе изпълнена единствено с любов. Затова искам публиката в София и където и да е по света да идва с открито сърце, с отворено съзнание и заедно да празнуваме красивата музика и великата история. Нека заедно да вървим в това пътешествие в живота, водени от музиката. Когато споделям любов, съм сигурна, че това докосва сърцата на слушателите. Защото даваш ли любов, получаваш любов.

Затова и с такова нетърпение очаквам Вашия концерт.
Благодаря Ви!

Разкажете ни повече за него.
Той е пътешествие. Вече имам седем албума – музика, събрана от доста години насам. Така че избирам песни от това мое житейско пътешествие, за да им дам живот на сцената. С мен там са прекрасни музиканти! В музиката ми ще чуете турски, испански, ирански, арабски и израелски влияния – смес от красиви песни и прекрасни звуци. С нетърпение очаквам първото си гостуване в България – в София. Знаете, че много от прогонените от Испания евреи са се установили във вашата страна – така че съм живяла и отраснала сред български сефарадски евреи. Затова идването ми при вас ще бъде докосване до моите предци, опознаване на моето минало. Толкова силно се вълнувам!

Билети за концерта на Ясмин Леви в „София лайв клуб“ на 21 октомври се продават онлайн тук.