Изразили с музика своята същност, 35-има блестящи джаз изпълнители сияят във фотографската изложба „Джаз“ на Стефан Марков

Снимал лицата на джаза още от 60-те години, фотографът Стефан Марков ни предлага среща с 35 именити изпълнители в изложбата си „Джаз“ в галерия „Арте“ на ул. „Бузлуджа“ №31 в София. Част от Европейския месец на фотографията, тя може да бъде разгледана до утре наобед.

Стефан Марков от 10 години насам работи в агенция „Булфото“, но започва като любител да снима лицата на джаза, запален от изявите на „Джаз фокус’65“ на Милчо Левиев, както и от тогавашните Джаз прегледи. „С Джаз прегледите в България навлезе духът на Америка и се чувстваше духът на свободата. Концертите бяха в зала „Универсиада“ и се създаваше неповторима атмосфера. Хората можеха свободно да влизат и да излизат, да слушат каквото им харесва.“ – разказва за онази епоха Стефан Марков в студиото на Джаз ФМ.

Марио СтанчевМарио Станчев

Тогава Държавна сигурност прави опит да овладее джаз музиката, като я подчинява на идиома на партийната пропаганда. Сводки в архивите на Държавна сигурност свидетелстват за „високото художествено ниво на българските джаз изпълнители“. Така разговорът за джаза не е за неговата същност, а за социалистически критерии. А както разказа Милчо Левиев за „Джаз истории“ в записи, които ще излъчим наесен, между него и публиката при първото му завръщане у нас е имало кордон от милиционери, и то – полковници.

„Аз си спомням при първото му завръщане в България, на летището беше стълпотворение от хора. Посрещането беше грандиозно! Радой Ралин беше на първа линия.“ – разказа Стефан Марков, който има и направени от братовчед на Милчо Левиев снимки от този паметен момент, а само след няколко години с първата в България камера „осмица“ заснема целия концерт на Милчо Левиев в читалище „Петър Берон“.

Камелия ТодороваКамелия Тодорова

На Джаз прегледите Стефан Марков документира първите срещи с публиката на Камелия Тодорова, Марио Станчев, Христо Йоцов и „Акустична версия“ и показа тези свои снимки премиерно в изложбата на „Булфото“ на фестивала A to Jazz през 2011 г. в Докторската градина и в „Джаз в галерията“ в Музейната галерия за модерно изкуство. „Още с първите си изяви те направиха впечатление.“ – казва авторът за личностите, станали големи звезди на сцената.

БелославаБелослава

През 2015 г. Стефан Марков гостува със свои фотографии на Джаз фестивала в Банско, а сега ни предлага изложбата „Джаз“ в столичната галерия „Арте“. Тя е с 35 фотоса на чуждестранни и български музиканти, направени през последните 5 – 6 години: Милчо Левиев, Стоян Янкулов – Стунджи, Христо Йоцов, Антони Дончев, Хилда Казасян, Камелия Тодорова, Живко Петров, Васил Петров, Петър Салчев…

Живко Петров с Хилда КазасянЖивко Петров с Хилда Казасян

… А също и големи чуждедстранни изпълнители, идвали у нас, като Бени Голсън, Ииока, Чайна Моузес, Джос Стоун, Били Кобъм, Кенди Дълфър.

ИиокаИиока

Камелия Тодорова, която е винаги свързана с любовта, енергичният и ведър Антони Дончев, емоционалният Живко Петров, нежната Белослава – снимките на фотографа Стефан Марков улавят в момента на общуването с музиката истинския характер на обектите на неговия фотоапарат.

Антони ДончевАнтони Дончев

„Дебнат се моментите. Трябва да се гледа внимателно, да проявиш вътрешното „аз“ на фотографа – да забележиш момента и да успееш да го заснемеш.“ – обяснява за изкуството да снимаш създателите на музика Стефан Марков.

Момент от откриването на изложбатаМомент от откриването на изложбата

Започнал да снима като любител заради обичта си към джаза, днес Стефан Марков е член на Асоциацията на професионалните фотографи, а в биографията си освен музикалните изложби има и изложба от пленер в Ивайловград.

Авторът и неговите творбиАвторът и неговите творби

  • „Джаз“ на Стефан Марков може да бъде разгледана до 24 юни наобед в столичната галерия „Арте“ на ул. „Бузлуджа“ № 31.
  • Интервюто на Светослав Николов със Стефан Марков можете да чуете чрез бутона „Аудио“.