Изящни певци, чудесен екип, сплотено семейство: „Спектрум“ разказват за приноса на личността към общността във филм на Джаз ФМ (Видео)

Изящни певци, чудесен екип, сплотено семейство: „Спектрум“ разказват за приноса на личността към общността във филм на Джаз ФМ (Видео)

Почти случайна среща преди седем години отваря широкия път на акапелна група „Спектрум“. „Преди 7 години събрах като експеримент Наско, Косьо, Явор Узунов – един от бившите ни членове, и опитахме да джемим, да попеем поп и джаз. Сработихме се доста добре и бързо. Всичко започна от едно домашно гости, събиране, което продължи до 3 ч. след полунощ.“ – разказа във филма на Джаз ФМ за групата Янко Янков. В този момент той дори не си представя, че „Спектрум“ ще записва многогласно без всякакви ограничения в техниката, че ще издаде албум… „Не съм си представял още, че ще имаме чудесен екип освен от певци, от хора, всеки от които е стриктен в ролята си. А ние работим като доста добър успешен екип.“ – казва създателят на „Спектрум“ Янко Янков. И докато групата подготвя своя дебютен албум „Пресечна точка“, тя напредва в „България търси талант“ по bTV. Следващият етап на надпреварата с тяхно участие – пътят към полуфинала – предстои тази неделя от 20 ч.

„Спектрум“ е оригинален артист на българската сцена. Прекарваме мост между хоровите традиции, джаза, клубната и фестивалната сцена. Провокираме хората повече да ценят вокалното изкуство. Надявам се да се припознават в него, да виждат, че това не е нещо недостъпно, че това не е обетована и затворена територия само за любители точно на тази музика. Напротив – вокалното изкуство е нещо общодостъпно, приобщаващо.“ – посочва Константин Бейков, който дава идеите за по-класически звук, по-разчупено представяне, по-богат мизансцен, повече звукови ефекти.

Елементите на поп културата в звука на „Спектрум“ внася Наско Кулински. „Многократно съм получавал покани да пея в такъв тип октети, но не съм намирал че това е мястото. Тук не е така. Не знам дали аз направих избора или „Спектрум“ ме избра да бъда част от него. Комбинацията между красивите гласове на момичетата и композициите на нас, мъжете, както и различният поглед към музиката на всеки от нас, е важна за крайния резултат. „Спектрум“ ни учи как да бъдем заедно и да бъдем силни именно, когато сме сплотени. Това е преодоляване, защото всеки прави малки компромиси със себе си и с вкусовете си в името на това да върви групата. Ние сме като едно семейство.“ – посочва той.

За Боряна Йорданова е изключително важно, че тук гласът й има значение във всяко едно отношение: „Изключително много уважавам моите колеги като професионалисти, музиканти и хора. Но да намерим общия път заедно не е лесна задача. Мисля, че непрекъснато се преоткриваме един друг и продължаваме да търсим нови посоки, в които да се движим заедно.“ Самата тя участва в откриването на различни перспективи чрез вкуса си към алтернативната музика и желанието да разчупи наложената представа за акапелните групи. Боряна Йорданова открива в „Спектрум“ следите от своята най-ранна възраст, когато 12 години пее в детски хор: „Пеенето в ансамбъл, екипното мислене в музикална посока, бе много важно. Дори не мога да представя себе си без такъв тип мислене. „Спектрум“ е много жив организъм, лаборатория за звуци и за музика.“

С формацията Весела Морова също намира връзка със свой любим момент от миналото – когато следва в „Бъркли“ и активно пее в акапелна група. „Винаги съм имала нужда от музикална екипност от този тип. За 7 години така опознах техните гласове, че и на сън ще ги позная. Всъщност, ние често се сънуваме един друг. Когато човек пее в такъв вид формация, приучава мозъка си да чува цялото и собствения си глас в него. Старая се да звукоизвличам по най-добрия начин, така че да звучим единно. Също така се опитвам емоционално да усетя останалите на каква вълна са и да предам как аз усещам песента в този момент. Най-важното, което постига „Спектрум“, е единство въпреки различията ни. Петимата сме съвсем различни като хора и музикален характер. Прекарваме много време заедно. Музиката ни събира, да, различни сме, понякога имаме спорове, но всеки отдава едно късче от егото си за общото цяло и затова ни се получават нещата.“

Йорданка Янкова озвучава и записва „Спектрум“, а това занимание е толкова специфично, че самата тя се чувства и вокалистите я възприемат като шестия член на групата. „Този ангажимент е много по-творчески, много по-богат, много по-интересен, забавен и увлекателен от всичко останало. Познаваме се много добре и като дойдем тук, творим, всеки дава възможно най-доброто от себе си, слушаме се един друг, помагаме си във всичко.“

Филма на Джаз ФМ за „Спектрум“ можете да видите тук:

Автор: Светослав Николов, монтаж: Николай Лазаров. Снимки: Светослав Николов.