Иви Мендес: „Не мисля дали музиката ми ще се продаде, а просто вярвам в нея.”

Иви Мендес: „Не мисля дали музиката ми ще се продаде, а просто вярвам в нея.”

Миналата седмица бразилската вокалистка Иви Мендес изнесе концерт в София – събитие, събрало на едно място хора, които обичат музиката и също така вярват в любовта, страстта и романтиката. Със своите песни Иви ни накара да почувстваме силата на боса нова, пренасяйки ни в родината си Бразилия, където красотата и екзотиката се преплитат с позитивната нагласа. Мендес изпълни композиции от трите си албума – Ive Mendes (2002 г.), Magnetism (2009 г.) и Bossa Romantica (2016 г.). В новия си компактдиск тя интерпретира класики на Антонио Карлос Жобим и Ари Барозо, наред с теми като The Look of Love и Killing Me Softly, които също звучат в боса нова аранжименти. Няколко часа преди концерта си Иви Мендес беше гост в студиото на Джаз ФМ. Интервюто на Таня Иванова с певицата може да чуете чрез бутона „Аудио“, а по-долу изваждаме няколко акцента от разговора. Преводът е осъществен със съдействието на Георги Митов – Геми от Класик ФМ.

За кариерата си, по отношение на която няма натиск и компромиси
Не мисля дали музиката ми ще се продаде, а просто вярвам в нея. Правя всичко със сърцето си за моите почитатели и идеята ми е да събирам хора около себе си, които да ми помагат. Така в различните държави срещам хора, които искат да го направят. Всъщност всичко се случва естествено. В Банско, например, пях с Васил Петров. Общуването между културите и музикантите е на преден план, не смятам, че музиката трябва да бъде някакъв бизнес. Аз например записвам албум, за чието разпространение искат да ми помогнат компании като Sony, River Sound. За мен всичко това е като подарък, който получавам от Бог. Опитвам се да оцелея с помощта на любовта и наистина искам музиката ми да бъде насочена към хората, да им донесе мир и душевно равновесие, защото по света има много болка и разбити сърца. Опитвам се да насоча изкуството си към разбитите сърца, да го превърна в нещо като инструмент, който да накара хората да обичат и да бъдат все по-страстни, защото, ако живеете без страст, това не е живот – трябва да влагате страст в работата си, в общуването с хората. Заедно с любовта страстта е това, което ви кара да съществувате.

За родината си Бразилия
Бразилия за мен е прекрасна, лятото наистина е живописно, само в южната част е малко по-студено. Природата е невероятна, хората са изключително отворени, романтично настроени. Но всичко се дължи на климата, на тази смес между климата и кръвта на бразилците. Колко е красиво да се разхождаш с кон по крайбрежието, например, или да хапваш екзотични плодове - има много плодове в Бразилия. Дългите обеди и вечери с цялото семейство, връзката ми с приятелите - това ме свързва с Бразилия. Хората обичат храната, правят барбекю, пътуват в различни краища на страната и се опитват да си създават добро настроение. Въпреки че Бразилия изпитва известни финансови и икономически трудности, които се дължат на корупцията, хората винаги са позитивно настроени и положителното им мислене помага.

За музиката и ежедневието
Хората, които слушат моята музика, правят нормалните неща – обичат се, ходят на пазар, вечерят дълго. Ние се опитваме да се вглеждаме в тези малки неща. Аз съм писала и тъжни песни, научих се да живея и да превъзмогвам трудностите, които имам. Когато бях малка – на 14 години, имах различни проблеми, мислех, че всички ще умрат, но защо трябва да мислим по този начин - в крайна сметка всички отиваме натам, така че аз се опитвам да прегърна и тъгата, и радостта. Хубаво е да живеете и да научавате житейските си уроци, да разберете, че хората мислят по определен начин. Ние сме тук, за да се свързваме помежду си, за да научаваме нови неща, за да се свързваме с божественото. Това е едно преминаване, животът е преход, път. Музиката е универсален език и когато пътувам, виждам, че хората от време на време забравят да бъдат деца. Това не е хубаво. Ние трябва да пазим детското в себе си. Нека да бъдем като деца. Нека се опитаме да живеем по-леко.

Фотография: Евгени Димитров от „Булфото“