Иван Гърбачев дебютира с Time Lapse: „Няма тъжни преживявания“

Иван Гърбачев дебютира с Time Lapse: „Няма тъжни преживявания“

„Преживяванията никога не са тъжни.“ – бързо изстрелва в отговор на въпрос за белега от разделите Иван Гърбачев. Въпросът е предизвикан от пиесата After You, която открива дебютния му диск, записан с още трима важни музиканти, живеещи и работещи в Пловдив – Александър Леков – бас, Николай Карагеоргиев – китара, и Начо Господинов – барабани. След концертната му премиера, състояла се по чиста случайност на знаковия 24 май, Деня на българската писменост, просвета и култура, албумът се среща отново със своята публика на „Пловдив джаз фест“ утре вечер. Иван Гърбачев и неговите приятели-музиканти ще го представят на 3 ноември, в събота, от 23 ч. в Bee Bop Café.

Завършил Музикалната академия, в творческия Пловдив за съвместни концерти в различни проекти го откриват Александър, Николай и Начо. Иван бързо стига до идеята за авторски проект: „Албумът е плод на моята работа като композитор през последните 6 – 7 години. Мелодиите бяха 12 – 13. С моите колеги избрахме тези 8, които решихме, че ще станат най-добре.“ – разказва той.

Time Lapse е за пътешествието, съпроводено с открития, изненади, приключения. Музиката се вглежда, изследва, изучава и продължава напред в 8 пиеси, характерни с интересни развития, проникновени съзерцания и стремително втурване напред. Предстоят още толкова неподозирани, но очаквани радости!

Time Lapse е толкова автентичен, че дори преди да се запознаем с автора, вече го познаваме като любознателен пътешественик, винаги готов да се удиви. „Да, обичам да пътешествам в почти всичко. Не се задържам на едно място. Винаги обичам нови неща, нови места, нови хора, нова музика. Идеята ми за моята музика е да звучи малко по-различно, да не е клиширана, да е нова.“ – потвърждава нашите усещания той.

Музата Иван Гърбачев открива в смисъла: „Вдъхновявам се от толкова много музиканти и изпълнения, че не бих могъл да ги изброя. Вдъхновявам се от личности, дори един спортист би ме вдъхновил да напиша нещо.“

Щастието намира в семейството: „Истински ме вълнува и ми е скъпо моето семейство – роднините и близките, които ме подкрепят и обичат. Те ме правят щастлив, с тях се чувствам добре и това ме зарежда.“

Силата набира в трудностите: „Сами знаете каква е обстановката и отношението към музиката като изкуство. То прави така, че да ни е трудно. Сам се бориш, но това не ме обезкуражава, продължавам напред и се боря.“

Мечтите му са големи и благородни: „Мечтая за много възвишени неща – световен мир, любов и разбирателство между хората, за повече гласност на музиката.“

Своя глас за музиката Иван Гърбачев дава в албума си Time Lapse, отпечатан на диск и достъпен и чрез платформата CD Baby.

Чрез описанието му на откриващата албума пиеса се убеждаваме още веднъж в изводите си за неговата музика и неговия характер. After You – „След теб“ – е за това какво се случва, когато един човек си замине от живота ти и какво остава след него. Щастливо или тъжно преживяване? „Щастливо, разбира се! Няма тъжни преживявания!“.

  • Интервюто на Таня Иванова и Светослав Николов с Иван Гърбачев можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

„Пловдив джаз фест“ се организира от Мирослава Кацарова чрез нейната компания „Блу Ем“ и се осъществява с подкрепата и партньорството на Общинска фондация „Пловдив 2019“. Фестивалът е част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Джаз ФМ е медиен партньор.