Ииока: „Хората са истинският двигател на джаза“

Ииока: „Хората са истинският двигател на джаза“

Енергията на джаз музиката е в неговите почитатели. „Джазът е истински креативна художествена форма. Вие наистина трябва да навлезете дълбоко, за да разберете този дар, който ние имаме с изразните средства на джаза, с импровизациите, които придружават джаза, и тази уникалност по-голяма от всеки друг жанр“, казва в интервю за Джаз ФМ радио певицата Ииока. Тя споделя своето разбиране, че звуците притежават голяма сила, чрез която се увеличава способността ни да преживеем красотата. Името й в превод от нейния роден език означава „искам да бъда уважавана“. „Това е хубава мантра“, казва Ииока, която вярва, че трябва да се уважаваме взаимно. Певицата ще излезе на сцената на Джаз фестивала в Банско на 11 август. Интервюто на Емил Войников с нея можете да чуете чрез бутона „Аудио“ върху снимката към публикацията и да прочетете по-долу. То ще бъде излъчено в предаването All-Time Jazz Masters тази вечер.

„Iyeoka“ в превод от вашия роден език означава „искам да бъда уважавана“. Като каква бихте искала да бъдете уважавана – като личност, като артист или просто като човешко същество?
О, това е добър въпрос! Човешко същество е това, което предпочитам. Вярвам, че трябва да се уважаваме взаимно. И поради тази причина аз се чувствам благословена, че нося това име. Това е хубава мантра!

Пеете ли на Вашия роден език?
Аз не говоря гладко моят роден език, но едно от нещата, които правя в момента, е да изучавам нашите мъдрости, както и значенията на много от нашите имена, защото те имат много дълбок смисъл. Така аз се наслаждавам на процеса на научаването на смисъла на имената в нашата родна култура, както и на някои от мъдростите.

Ииока, Вие сте поет. Виждал съм поети, които използват думите просто като съчетание от звуци, но не и като смисъл.
Да, аз мисля, че звуците притежават сила. Те притежават голяма сила, а ако познавате смисълът на звука, който изговаряте, и на звука, който чувате, то вашето разбиране за него се разширява, нараства и вашата способност да преживеете красотата. Различните внушения на звука достигат до вас, вие получавате усещането за един по-дълбок смисъл, така че аз харесвам и двата аспекта на звука. Понякога срещам думи от други култури, които аз не разбирам, но ако някой ми обясни значението, това автоматично отключва моето усещане.

Стоят ли някакви истории зад текстовете на Вашите песни, които да ни вдъхновяват? В едно интервю казвате, че Ви се е искало Вие да бяхте написали песента Yesterday на Пол Макартни от Beatles.
Аз обичам да чета, обичам да чета текстове на песни и поеми, така че понякога, когато прочета нещо, което е толкова важно, което има важно послание, винаги ми се иска да го бях написала аз, защото това ми помага да бъда признателна към вече написаното. Радвам, че вие сте прочели за Yesterday, защото мисля, че една прекрасна поема е превърната в песен. И да, благодаря, че ми обръщате внимание на това.

А какво става с вашата мечта за шоу с вашите нигерийски, съответно африкански сънародници – Шаде и Сийл?
О Господи, това е страхотно! Самата идея е страхотна, защото тези двама артисти са били толкова вдъхновяващи за мен лично поради тяхното минало и поради тяхното творческо настояще, както и поради скромността на тяхното изкуство. Те са много талантливи и аз виждам всичко това в медиите – че те са много непретенциозни и са такъв чудесен пример. Всеки път, когато имам възможност да се обединя с други артисти, които притежават такава страст за музика, това е дар, това е благословия. А със Сийл и Шаде.. О, Господи, дори би било магия да се видят само двамата заедно, аз никога не съм ги виждала да пеят заедно.

Знам, че сте били в България през миналата година, предполагам за много кратко време. Имате ли някакви впечатления за страната или за хората?
Да, определено имам впечатления. Страшно харесах престоя си в България през миналото лято. Имахме концерт край Черно море и срещнахме толкова много семейства, които пътуваха до морето в отпуск, на почивка. Прекарахме известно време, разхождайки се по брега, слушахме хората, които пееха песни, чухме и хора, които пееха нашите песни, и си казахме – това е такава хубава общност. Нямах търпение да получа покана за следващо гостуване в България. Един джазов фестивал е още по-добра възможност за нова среща.

Тъй като споменахте джаза, има хора които смятат, че джазът е преди всичко инструментално изкуство. Какво мислите по този въпрос?
Ние сме благословени, тъй като толкова много инструменти участват при джазовото музициране, но в действителност хората са истинският двигател на джаза – това са почитателите, публиката, която идва за да съпреживее джаза. Джазът е истински креативна художествена форма. Вие наистина трябва да навлезете дълбоко, за да разберете този дар, който ние имаме с изразните средства на джаза, с импровизациите, които придружават джаза, и тази уникалност по-голяма от всеки друг жанр, по мое мнение. Мисля, че джазът е добър образ на това, което България представя на своето общество, и мисля, че това е чудесно. Благодаря Ви, че ни включихте във Вашата програма! Бих се радвала също да науча как ние да ви съдействаме, и, моля ви, свържете се с мен или с моята група, ако искате да публикувате неща... Благодаря ви, че ни помагате да популяризираме нашия предстоящ концерт!

Интервю на Таня Иванова и Светослав Николов с Ииока от 2013 г. можете да си припомните тук.