Христо Йоцов: „Най-хубавото предстои. Вече градим планове за пролетния и летния сезон.“

Христо Йоцов: „Най-хубавото предстои. Вече градим планове за пролетния и летния сезон.“

На 17 февруари големият български барабанист и композитор Христо Йоцов навърши 61 г. По традиция на своя празник Христо гостува в ефира на Джаз ФМ, за да сподели с нас своята музика, мъдрост и последните новини, свързани с него. Тази година разговаряхме с Христо по телефона, ден след рождения му ден, тъй като точно на 17 февруари той беше ангажиран с преподавателска дейност в Музикалната академия. Христо определи като „драматично важен“ въпроса за мотивацията на студентите във време на пандемия. „Все повече се чуват разни сигнали от ляво и от дясно, че трябва да си намерим някаква по-перспективна професия. В момента не е много препоръчително да си музикант, танцьор... Да поддържаме мотивацията, желанието и оптимизма на нашите по-млади колеги – без значение дали са студенти или не, сега е много по-важно даже от конкретните дейности в часовете.“ – казва Христо Йоцов, който се надява нормалният процес на обучение вече да не бъде нарушаван.

Изминалите месеци бяха много трудни за музикантите, но повечето от тях намериха начини да останат свързани със своята публика и да продължат да творят. „Аз лично се концентрирах върху писане на музика, защото това е другата част от мен. Естествено също така си наложих да поддържам форма и да свиря максимално, защото най-хубавото предстои. Вече градим планове за пролетния и летния сезон.“ – разкрива Христо Йоцов. До края на годината му предстоят около 20 концерта из различни градове на България с програмата на Хилда Казасян „Да послушаме кино“, която джаз музикантите представят заедно с Плевенска филхармония. Христо загатва, че с Хилда подготвят нов проект, който засега остава тайна.

„Пиша голямо произведение за мен и една великолепна изпълнителка на ударни инструменти – Василена Серафимова. Тя живее във Франция и е маримбист от световна класа. Това е концерт за маримба, перкусии и симфоничен оркестър.“ – барабанистът разкрива още едно от нещата, с които се занимава напоследък. Той е успял да напише и музика за две театрални постановки, чийто премиери ще бъдат в Народния театър и в Кукления театър в Пловдив. Наред с композирането и преподавателската работа Христо Йоцов намира време и за любимото си спортно занимание: „Играя тенис, което много ме центрира и ми носи приятни преживявания, държи ме в добра форма, а това е важно в един такъв период, в който може да намериш много основания да абдикираш от обичайните си дейности и да се отдадеш на мрачни мисли.“

В началото на годината се проведе дългоочакваната премиера на Jazz Cats Symphony Project в Държавна опера - Варна. Проектът на Христо Йоцов обединява на една сцена джаз квартет и симфоничен оркестър. Първоначално събитието трябваше да се състои през ноември, но беше отложено за 20 януари. „Нескромно бих казал, че мина великолепно. Вече планирам втори концерт за юни месец с Оркестъра на Варненската опера в Летния театър във Варна.“ – казва Христо и допълва: „Всички бяха много мотивирани – и класическите музиканти, и джазовите музиканти от квартета. Мисля, че се получи много добър баланс между двете неща. Журналистите го нарекоха „котешка симфония“. Не беше такава идеята, разбира се, но пък ми звучи много палаво, има закачка и всъщност атмосферата по време на концерта беше точно тази, която исках да се получи.“ В момента Христо Йоцов е в преговори с други симфонични оркестри в страната, за да се опита по-нататък да представи Jazz Cats Symphony Project на повече места в България.

Освен със своя квартет Христо Йоцов се надява на „по-активен концертен ритъм“ и с „Акустична версия“ – групата, която сформират заедно с Антони Дончев през 80-те години. През ноември „Акустична версия“ в състав Антони Дончев (пиано), Христо Йоцов (ударни) и Борис Таслев (контрабас) отпразнува 35 г. от създаването си с чудесен концерт на Plovdiv Jazz Fest. Събитието е записано и до края на годината предстои да бъде издадено в албум.

  • Цялото интервю на Таня Иванова с Христо Йоцов, проведено на 18 февруари, може да чуете чрез бутона „Аудио“

Снимка: от фейсбук страницата на Христо Йоцов