Хилда Казасян представя първата си изцяло авторска песен „Ако си тук” и тръгва на национално турне следващия месец

Хилда Казасян представя първата си изцяло авторска песен „Ако си тук” и тръгва на национално турне следващия месец

Миналата седмица в сряда Джаз ФМ беше първата медия в България, която излъчи новата песен на Хилда Казасян „Ако си тук”, а днес представяме и видеоклипа към нея, заснет в елегантна черно-бяла стилистика от Васил Къркеланов. „Аз сама написах музиката и текста и всичко просто се изля. Не мога да опиша колко ми беше особено да я покажа на Христо Йоцов и на Живко Петров - на тези музиканти, с които работя, и когато те казаха „Супер парче!“, бях най-щастливият човек на света, защото това е първият ми опит за писане на музика. Когато имаш такива големи музиканти до себе си, е много трудно да поемеш този риск, но съм много щастлива, защото мисля, че се изля като музика, като текст. Естествено аз много благодаря и на Живко Петров, и на Христо Йоцов за аранжимента.” – казва Хилда по време на гостуването си в ефира на Джаз ФМ. В „Ако си тук” до нея освен Живко и Христо застават тромпетистът Михаил Йосифов и басистът Димитър Карамфилов.

Миналата година по същото време Хилда Казасян представи друга своя нова песен „Различна” и сега с появата на новата си композиция „Ако си тук” като че ли смело върви към създаването на албум. „Вече се насъбраха три-четири много хубави песни, които направих в последно време, но аз искам нещата да станат естествено. Когато дойде следващото парче, което ми хареса много, и когато се натрупат, то от само себе си ще стане албум. Не виждам никаква причина да насилвам този процес.” – споделя вокалистката, която, за да нарече една песен своя, трябва да я почувства: „Трябва да я усетя и да я изпея с лекота.” Хилда мотивира своя избор така: „Друго си е да излезе от душичката и от сърчицето ти и тогава става искрено, а за да те хване една музика, независимо дали е песен, дали е филмова музика, каквато ще да е музика, тя трябва да е искрена. Трябва да е излязла искрено от теб.”

На 11 май от Стара Загора започва националното турне на Хилда Jazz & Me 2, което ще премине през Пазарджик (12 май), Пловдив (14 май), Русе (25 май), Варна (26 май) и Добрич (28 май), а финалът ще бъде на 1 юни в зала „България” в София. По време на турнето Хилда ще бъде на една сцена с Христо Йоцов (барабани), Живко Петров (пиано), Михаил Йосифов (тромпет) и Димитър Карамфилов (бас). За своите колеги певицата казва: „Аз съм една много голяма щастливка, защото тези хора, освен че са изумителни музиканти, са и много близки мои приятели и така се получава най-хубавото съчетание - качествена работа с много приятно прекарване и всичко, за което човек може да си мечтае.”

Преди две години Хилда Казасян направи първото издание на турнето си Jazz & Me отново през месец май и това не е случайно. „За мен по-хубав месец от май в годината няма. И толкова много възраждаща се енергия започва да се трупа. Да не говорим, че когато пътуваш, гледките наоколо май месец, са нещо изумително, изключително, особено когато душичката ти е забленувала за зелено и за пролет, и за любов, и за подобни неща…”

Хилда се връща с топли спомени към националното си турне от 2014 г., определяйки преживяното като „приказно”. „Аз затова подех тази трудна задача да организирам това турне - заради усещането и заради носталгията по предишното. Някак си мислех, че всичко е останало в София и в клубовете - няма такова нещо, открих една много сериозна ниша от хора, с които имаме еднакво отношение към музиката, към живота, въобще към всичко, едно друго светоусещане. Така че съм много обнадеждена. Беше страхотно изживяване, не ни пускаха по 20 минути от сцената, нямахме достатъчно бисове, сега съм подготвила повече. Страхотна емоция беше и наистина пак беше май месец - това фантастично време, с тези ресторантчета навън и кафенца, приказно.” – разказва с усмивка Хилда Казасян.

Тя има богат опит на сцената, а едно от най-интересните й преживявания е именно по време на турнето през 2014 г. „Помня, имаше една балада, която изпълняваме само двамата с Живко. Това е нещо, в което и двамата много се съсредоточаваме, влизаме навътре, и изведнъж, както съм на сцената, седнала на един висок стол, някой ме почуква по рамото, от което аз подскочих естествено, щях да съборя половината неща на сцената, защото в този момент ти си със затворени очи, съсредоточил си се и виждам някакъв човек, който казва: „Е, не мога в момента да не ви дам цветята, просто не мога да не ви ги дам сега.” Беше много силно изживяване, въпреки че аз не знаех дали да му се ядосам, защото ми изкара ангелите и вече нямаше как да продължа тази песен по начина, по който сме започнали.” Хилда споделя и за най-големия комплимент, който е получавала: „Между другото много съм благодарна на Маги Халваджиян за това, че ме направи популярна чрез тези формати, в които участвам. Много хора ми пишат: „Започнах да слушам джаз заради вас.” Приемайки тази музика като мисия, своя мисия по принцип, тук в тази държава, в която живеем, това може би е най-ценното за мен.”

Интервюто на Таня Иванова с Хилда Казасян може да чуете чрез бутона „Аудио”.

Фотография: от фейсбук профила на Хилда Казасян

  • Сред предстоящите проекти на Хилда Казасян тази година е подготовката на концерт, посветен на нейния баща – големия Вили Казасян. Събитието ще се проведе на 8 декември в НДК, а в него ще вземат участие Биг бенда на БНР с Антони Дончев, JP3, Христо Йоцов и др. „Това ще бъде една музикантска продукция. Чака ни страшно много работа.” – заявява Хилда, която след няколко месеца ще ни разкаже повече за концерта.