Гули Брим от Mezzoforte: „Всичко е в името на радостта от свиренето и от споделянето на наученото и постигнатото от нас“

Гули Брим от Mezzoforte: „Всичко е в името на радостта от свиренето и от споделянето на наученото и постигнатото от нас“

„Ако сме успели да направим хората малко по-щастливи, а ежедневието им – по-леко, ако сме вдъхновили тях, децата им, семействата им, приятелите им, това е много важно и е достойно постижение. Работим заради усещането, че създаваме нещо, което има значение и е важно за нас и за слушателите."  – каза в интервю за Джаз ФМ Гули Брим от легендарната формация Mezzoforte. Музикантите идват отново у нас на 5 ноември в клуб Joystation, като този път ни обещават програма със съвременен звук и още повече импровизации. Джаз ФМ е медиен партньор. От днес до 4 ноември билетите са на специална цена от 45 лв.

Mezzoforte свирят „хубава музика за готини хора“ – и ще са отново у нас на 5 ноември в клуб Joy Station

С музиката си винаги ни давате радост и любов, мотивация да продължим, да се наслаждаваме на живота и да го ценим. Как се чувствате, когато се обръщате към слушателите? Какво от себе си изразявате в тази връзка?
Много голям въпрос. Искаме да постигнем точно това – да дадем нещо на хората – на публиката и на себе си. Мисля, че в крайна сметка всичко е в името на радостта от свиренето и от споделянето на наученото и постигнатото от нас. Много е важно да изпълним задачата си на ниво, да стигнем до слушателите с музиката си. Имаме толкова много истории, които разказват за вдъхновение, получено от нас. Толкова хора са се срещнали именно на нашите концерти, след това са създали семейства и си имат деца и живеят щастливо. Всички тези истории ни вдъхновяват на свой ред. Работим заради усещането, че създаваме нещо, което има значение и е важно за нас и за слушателите.

Мой приятел няма търпение да настане моментът за вашия концерт и иска да доведе на него сина си, за да чуе той вашата музика – важна, хубава и даваща добра перспектива за живота. Как чувствате отговорността си към нашето бъдеще? Вие в действителност сте част от него, защото с музиката си ни отваряте хоризонти?
Много е важен моментът, когато родителите решат да доведат децата си на наш концерт. Преди няколко седмици на изява в Норвегия най-отпред в публиката беше жена, дошла с двамата си сина на около 12 – 15 години. Беше много интересно да наблюдавам техните реакции спрямо това, което правим на сцената, и какво ги вдъхновява. Те танцуваха отпред целите два часа на концерта. Това нас истински ни вдъхнови на свой ред, защото, ако сме успели да направим хората малко по-щастливи, а ежедневието им – по-леко, ако сме вдъхновили тях, децата им, семействата им, приятелите им, това е много важно и е достойно постижение.

Затова и следващото ми желание няма да Ви изненада – очакваме с нетърпение нова музика от вас!
В групата се случват много нови неща – ново звучене, нова атмосфера, нов поглед към любимите стари песни. Няма да кажа, че ще свирим чисто нов материал, но в програмата ще включим песни, които хората не са свикнали да чуват на живо от нас. В концертите ни има много повече импровизации, много по-силна инструментална свързаност между нас, повече радост, повече спонтанност. Всичко това много ни вълнува. Не свирим песните така, както сме ги записали в студиото, а се забавляваме с тях. Да, има нови елементи, но не под формата на нова музика. Имайте предвид също, че досега сме записали 15 албума!

И всички те са оставили следа върху музиката в световен мащаб. Как се чувствате като новатори в глобален план? Вашето дело в тази посока е много важно.
Мен ме вдъхновява например това, че нашата музика се преподава в консерватории по целия свят, за да се подготвят нови поколения музиканти. Ще ви разкажа една история. Преди няколко години водих работилница в Нидерландия и ме запознаха с човек, който ни гледаше със страхопочитание. Попитах го защо. Отговори: „Аз съм барабанист, преподавател и имам музикално училище. Започнах да свиря на барабани и усвоих майсторството заради Вас. Пусках си записи на „Мецофорте“ и свирех едновременно с вас.“ Зарадвах се: „Браво! Колко ученици имате?“ „200.“ – отвърна той. Само заради това, че е слушал нашата музика, свирил е с нас вкъщи и се е вдъхновил, той е основал музикално училище и има 200 ученици! Но това не е всичко. Те имат родители, братя и сестри, прародители, приятели и роднини. И изведнъж така се оказва, че този един човек вдъхновява хиляди, дори десетки хиляди.

Ето как се получава ефектът на вълната – когато се отнесеш добре към един човек или вдъхновиш някого с това, което правиш, и с музиката, която свириш, той поема това и прави нещо друго, което на свой ред вдъхновява още хора. И ето така вълната продължава нататък.

И още една история. На моя работилница дойде един човек. Заговорихме се. Разказа ми, че води много труден живот и сериозно обмисля самоубийство – толкова много проблеми имал, семейни драми… Седнахме, говорихме, виждахме се седмици наред – и ето го, той е жив, пое живота си в своите ръце. Такива необичайни и вдъхновяващи неща се случват около нас.

В общуването с публиката не става дума за това как музикантите от „Мецофорте“ свирят музиката си, не става дума за нас. Става дума за това какво споделяме с другите и как се вдъхновяваме един друг. Първия път, когато срещнах барабаниста Стив Гед – това стана на улица в Рейкявик – му казах: „Вие сте моето най-силно вдъхновение и сте причината да превърна музиката в своя професия. Той ме погледна и изрече думите: „Ние се вдъхновяваме един от друг.“ Не че той вдъхновява мен, а че процесът е двустранен.

Да, взаимно е.
Така че публиката ни вдъхновява, на свой ред ние вдъхновяваме хората.

Снимка: Ullac Binder