Evergreen Fest – стандартите са основата на музикалното развитие

Има много причини младите вокалисти да изучат джаз стандартите и евъргрийните. От тях произлиза популярната музика днес и те са ключът към нейното разбиране, интерпретиране и развиване. И тъй като са основата, дават възможност на певците да подходят към тях по индивидуалния начин, присъщ на музикалния им характер. Публиката интуитивно ги харесва – мелодиите им са обичани и днес, десетилетия след тяхното създаване. Сюжетите на тези песни са свързани с умението да създадеш специфично настроение и увлекателно да разкажеш история – да дариш слушателя с цялостно преживяване само в рамките на няколко минути. Ето защо е толкова нужна инициативата, която певицата и вокален педагог Румяна Коцева поде за провеждането на Фестивал за изпълнение на евъргрийни и джаз стандарти от деца и младежи Evergreen Fest Sofia 2019.

Той последва провежданите в продължение на няколко години от 2012 г. насам концерти на ученици от класа й по поп и джаз пеене „Българските евъргрийни“. Изявите бяха с фокус върху десетилетията от развитие на българската музикална традиция, започвайки от 50-те. В един от тези концерти на Лятната естрада в Борисовата градина се включиха и легендарните Ирина Чмихова, Маргрет Николова, Мими Николова, Лиана Антонова и Маргарита Радинска. Първото издание на Evergreen Fest Sofia 2019 се състоя на 17 февруари в кино „Люмиер Лидл“ и привлече интереса на десетки изпълнители от цялата страна на възраст от 8 до 30 години.

Организатори са фондация „Музика Вива”, съвместно с Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926 г.“ с председател Надежда Захариева и Музикално-издателска къща „Студио Артес“, подкрепа оказа фондация „Седмица на мира“ на Юджи Мията от Япония, а Джаз ФМ е медиен партньор.

Чухме млади изпълнители с голяма дарба, изведена на преден план от прелестни песни, поднесени по най-обаятелен начин.

Докато вокалистите са на сцената, на екрана зад тях архивни кадри ни разказват историята на златните песни, които слушаме. Така ги опознаваме в новите изпълнения, поднесени в оригиналния контекст. Изпълненията на толкова много таланти от цялата страна е обещание за хубава музика, която в следващите много години ще съпътства живота ни.

Фестивалът нямаше конкурсен характер, но сред участниците в различните възрастови групи журито и присъждащите специалните награди избрахме най-ярките за гала концерта. На него певците получиха своите дипломи и още веднъж ни зарадваха със своите изпълнения.

Удоволствието да изслушаме песните от фестивала и да определим участниците в гала концерта бе мое, заедно с певците Камелия Тодорова и Васил Петров. Почетен гост бе Мими Николова, а официални гости бяха Румен Бояджиев, Даниела Кузманова и Светла Славеева – секретар на Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926 г.“

Двама от участниците имаха щастието да пеят със своите вдъхновители.

За по една песен в спонтанно родилата се идея за дует излязоха Камелия Тодорова и Васил Петров.

Всички участници получиха подарък – есенно листо, грейнало за нов живот с цветовете на боите, нанесени върху него от Белослава Костадинова – един от най-младите участници.

Присъстващите в залата учители, които обучават и вдъхновяват младите таланти, също излязоха на сцената, за да получат дипломи. На снимката: Роси Йорданова, Ценка Горалова, Евелина Полакова, Руми Иванова и Ралица Ангелова, поздравени от Румяна Коцева.

Финалните минути на вечерта бяха за обща фотография и за снимки и разговори с новите приятели, с членовете на журито и с инициатора Румяна Коцева.

  • Записи на някои от участниците в Evergreen Fest Sofia 2019 слушаме в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“.

Снимки: Evergreen Fest