Доминик Милър: „Понякога чрез паузите казваш много повече. Тишината има силно въздействие.“

Доминик Милър: „Понякога чрез паузите казваш много повече. Тишината има силно въздействие.“

Доминик Милър, познат на мнозина като „китариста на Стинг“ и съавтор на известната тема Shape of My Heart, посрещаме на 12 май от 21 ч. в „София лайв клуб“. Музикантът ще свири у нас по случай деветия рожден ден на една от най-добрите сцени в България за музика на живо. „Обичам това място! В него има някакво усещане за интимност, а в същото време е голям клуб.“ – казва Доминик за „София лайв клуб“ в интервю за Джаз ФМ радио.

Милър пристига заедно със своето трио, което включва Николас Фишман (бас) и Майлс Болд (барабани). Концертът е част от турнето Silent Light, което носи името на новия проект на китариста. Той е записан в дуо с Майлс Болд и беше издаден от прочутия лейбъл ECM. За своя нов диск Доминик споделя: „С този албум се опитах да направя именно това – да се получи мирен, спокоен диалог-взаимодействие със слушателя и да постигна въздействие с нещата, които не казвам директно. Това е много интимен и взаимен процес - като разговор, в който има какво да чуеш. Затова оставих пространство, защото понякога чрез паузите казваш много повече.“

Доминик Милър не подготвя предварително програмата си преди да излезе на сцената. Той не подхожда с очаквания и готов сценарий. За него е важно да усети публиката на място и тогава да реши в каква посока да поеме. „Разполагам с идеи, които мога да осъществя и това е реакцията ми на начина, по който усещам публиката. Ще усетя как вървят нещата, но със сигурност ще изпълня музика от цялата ми дискография, композиции от репертоара на Стинг, ще има и някои класики, защото мисля, че всичко това е свързано със ситуацията къде се намирам в момента като музикант.“ – казва китаристът, който твърди, че няма търпение да се срещне с българската публика. „Много е вълнуващо, особено в София, където хората са интелигентни и интелектуално настроени и това е много забавно.“ – допълва Доминик. Цялото интервю на Таня Иванова и Светослав Николов с него може да чуете чрез бутона „Аудио“, а по-долу може да прочетете разговора ни с големия китарист.

Завръщате се в София. За трети или четвърти път идвате у нас?
Това ще бъде третото ми гостуване за самостоятелен концерт. Бил съм няколко пъти във вашата страна заедно със Стинг. Вероятно това е моят 6-ти или 7-ми път в България.

Какви са Вашите впечатления от София по отношение на музиката, хората тук, атмосферата?
Обичам София! Когато видях, че има възможност да дойда отново, казах на мениджъра си: „Да, приеми поканата!“ Харесват ми усещането, атмосферата, храната, харесвам самите хора. Това, което ми е интересно в един град, са именно хората и атмосферата. Харесвам България и особено духа на София, музиката и най-вече хоровите изпълнения, които са много сложни, но докосващи. Наистина очаквам да дойда с нетърпение.

Да поговорим за новия Ви албум Silent Light, който звучи много омиротворяващо. Каква е причината за това – Вашето душевно състояние в момента или начина, по който се чувствате като артист? Звучите така, сякаш се чувствате много комфортно в този проект.
Много ви благодаря! Много е приятно да чуя това, което казвате. С този албум се опитах да направя именно това – да се получи мирен, спокоен диалог-взаимодействие със слушателя и да постигна въздействие с нещата, които не казвам директно. Това е много интимен и взаимен процес - като разговор, в който има какво да чуеш. Затова оставих пространство, защото понякога чрез паузите казваш много повече. Тишината има силно въздействие. Опитах се да провокирам тези усещания. В албума има дълбочина, той е тъжен и меланхоличен, но също така ми харесва да има и забавни моменти.

Да, в него има тези красиви, екзотични моменти, има едни мистични усещания, толкова характерни за Вашата музика. Откъде идва всичко това?
Не знам. Мисля, че са резултат от влиянията ми и музиката от толкова много звукозаписи, които съм чул през живота си. Обичам класическата музика, обичам соловите китарни изпълнения. Роден съм в Южна Америка, където свиренето на китара се среща навсякъде. Допада ми идеята да звучиш като малък оркестър, докато чрез инструмента разказваш истории. Вероятно оттук идва това, за което говорите – то е директен резултат от всичките ми влияния.

С каква група идвате в София и с каква програма?
В София ще изпълним доста музика от новия албум. За мен концертите са празник на музиката, която харесвам. Идвам с моите приятели, с които сме и колеги. Ние сме трима – пристигам с басист и барабанист. Те са страхотни музиканти, защото реагират на момента в дадената ситуация. Не обичам да пиша списък с песни преди идването ни, защото искам да усетя публиката. Това е като да излезеш на вечеря с някого - не мога да отида на вечеря и предварително да реша какво да говоря. Трябва да видя как се получават нещата в действителност. Изнасянето на концерт е малко като среща на сляпо, ако разбирате какво имам предвид. Не искам да подхождам с очаквания или с конкретен сценарий. Разполагам с идеи, които мога да осъществя и това е реакцията ми на начина, по който усещам публиката по време на тази среща. За щастие до себе си имам музиканти, които знаят как да реагират на това, което искам да направя. Ще усетя как вървят нещата, но със сигурност ще изпълня музика от цялата ми дискография, композиции от репертоара на Стинг, ще има и някои класики, защото мисля, че всичко това е свързано със ситуацията къде се намирам в момента като музикант.

Начинът, по който избирате програмата си, звучи много авантюристично и смело.
Харесва ми да бъда смел в духа на някои от любимите ми джаз музиканти, които се оставят на усещанията си, оставят се на това да почувстват момента вместо да действат по сценарий. Не е много забавно, ако знам какво точно ще направя, а и се губи личният момент. Аз например не бих отишъл на среща с някого, ако знам репликите си предварително. Предпочитам да чуя какво вие ще ми кажете и аз да реагирам на чутото. Същото е и с музиката – реагирам на усещането, което идва от публиката. Разполагам с много различни видове и стилове музика, с различни композиции, с които мога да импровизирам. До мен са музиканти, които знаят как да реагират в тези ситуации. Много е вълнуващо, особено в София, където хората са интелигентни и интелектуално настроени и това е много забавно. Аз искам да се забавлявам, не искам да бъда прекалено сериозен. Понякога, когато имам концерт, си представям, че съм в публиката и трябва да поддържам интереса си към случващото се на сцената. Ако не ми е интересно, ще си тръгна, така че обичам да има момент на забавление, нещата да не са прекалено сериозни.

Не толкова сериозни, но дълбоки и пълни с емоции. Предполагам, че говорите за нещо подобно.
Да, както е с човешките взаимоотношения. В добрите взаимоотношения има хумор, не са толкова сериозни. В тях има някаква опасност, хумор и дълбочина. Това се опитвам да постигна с публиката в клуба, който между другото е едно страхотно място. Обичам това място! В него има някакво усещане за интимност, а в същото време е голям клуб. Мисля, че ще бъде забавно.

Със сигурност ще бъде! Живеем в свят, изпълнен с проблеми. Как виждате ролята на музиката –може ли тя да ни утеши и да ни помогне?
Мисля, че това, което можем да направим, е да спрем да се опитваме да мислим за миналото и бъдещето. Музиката е преживяване на момента. Мисля, че това е, което музиката може да направи, за да ни излекува и да ни откъсне от всичките проблеми по света. Просто трябва да спрем да опитваме. Когато имаш тишина в музиката, това въздейства особено силно и дълбоко. Пространството, в което нищо не се случва, е истинската същност. Така музиката ме кара да забравя за всички луди неща, които се случват по света. Да избягам от лицемерието, от интернет, публикациите в Twitter и т.н. Мисля, че музиката наистина може да ни помогне да се спасим от този аспект на живота и да се отдадем на нещо по-успокояващо и носещо радост. Така усещам нещата.