„Джазът на всеки действа различно, но никога безлично и безразлично.“ – Антония Дочева открива изложба с джаз картини

Цялото настроение на джаз музиката художничката Антония Дочева събира в изложбата и календар за 2020 г. All That Jazz. Джазът завихря настроения и емоции, увлича ни в тях и ни повежда. Посоката е напред в пътя на живота, нагоре в извисяването на духа и навътре във връзката със себе си. През предстоящата 2020 г. тези картини чрез календара ще съпровождат всеки наш ден. Откриването на изложбата е на 20 декември от 18 ч. в галерията в „Интерпред – Световен търговски център“.

„Свързвам джаза с много хубави семейни вечери. Имахме радио и баща ми слушаше смуут джаз и всеки държеше в ръката книга и четеше. Той също свиреше джаз на пиано и много обичахме да го слушаме извън другите си интереси към класическата музика. Това ми е топлото чувство от дете и не съм спряла да слушам джаз. Рисувам и слушам!“ – споделя Антония Дочева пред Джаз ФМ.

„За мен е останало нещо, което по-късно осъзнах като усещане за тази музика – джазът е много сложен, както е дълбоко простичък. Той влияе върху музиката, създавана по целия свят, защото е многообразен, честен и съзидателен. Той е музика от човешкия опит и идва с послание за свобода, с дълбоко съкровена поезия. Джазът е живот, любов, приятелство, съвършен стил и особена красота. Той оказва влияние на много хора и ще съществува вечно, защото е основата на музиката. Това винаги носи особена емоция специално за мен.“ – описва пристрастието си към джаза художничката.

Антония Дочева описва джаза като съвършенството на импровизацията. Тя е трудна, защото в нея сме истински, искрени и откровени, тъй като ни изразява. И джазът е точката на осмисляне на преживяванията, в която се променяме към добро. Реални музикални образи – Милчо Левиев (на основната и на първата снимка в публикацията), Луис Армстронг, Ела Фицджералд, Сара Вон, Били Холидей, Нина Симон, Натали Коул... Антония Дочева дава плът на изживяванията си. Образите идват от докоснали я послания на песни. Оформител и илюстратор по професия, тя вплита в картините текстове от песни, които подсилват образа.

„Започнах да правя календар и така се запалих, че докато се обърна, творбите станаха 31. Тази музика има невероятното качество да води! И непрекъснато вади образи.“ – описва изживяването си Антония Дочева, чиято изложба в 18 ч. утре за мен ще е чест да открия.

Художничката описва подхода си към тези графични рисунки с цвят за подсилване на емоцията като леко груб и леко нежен, каквато е суровостта на джаза. „Музиката може да бъде изобразена, но не може да бъде обяснена. На всеки действа различно, никога безлично и безразлично.“ – казва авторката.

  • Интервюто на Светослав Николов с Антония Дочева можете да чуете чрез бутона „Аудио“.