Давид Орловски трио: клезмер, европейската традиция и джаз за първи път на живо в България на фестивала ни „София джаз пик“

Давид Орловски трио: клезмер, европейската традиция и джаз за първи път на живо в България на фестивала ни „София джаз пик“

Клезмер, примесен с автентични източно и западноевропейски влияния, оформен в стилистиката на джаза – вълнуващата музика на Давид Орловски трио ще звучи за първи път на живо у нас на фестивала ни „София джаз пик“. Музикантите, водени от великолепния кларинетист, ще свирят на 6 юни от 20 ч. в „София лайв клуб“. С концерта гостуваме на Европейския музикален фестивал, представен от „Кантус Фирмус“. Той е част от Календара на културните събития на Столична община, а съорганизатор е Министерството на културата. За майсторството на своите изпълнения Давид Орловски трио е носител на престижната германска музикална награда ECHO. В състава, воден от кларинетиста Давид Орловски, са Йенс-Уве Поп (китара) и Флориан Дорман (контрабас).

В музиката на Давид Орловски трио прозира дълбокото разбиране на човешката същност. „Струва ми се, че в живота винаги има и горчивина, и радост, винаги може да сте радостен и тъжен едновременно. Дори в един танц Вие бихте могъл да получите знание за една трагедия, защото евреите по целия свят, както знаете, са преживявали трудни моменти. На мен ми се струва, че това по някакъв начин е предадено в тяхната музика.“ – казва Давид Орловски за традиционната еврейска музика, която е в основата на творчеството на неговото трио.

Тя достига нови широти в албума им „Париж – Одеса“, който музикантите ще представят в България – музикално пътешествие, което ни превежда през цяла Европа, за да приобщи културни основи и музикални традиции в хомогенно звучаща приказно красива музика. „Мисля че „Париж – Одеса“ в известен смисъл представлява двата полюса в нашите музикални региони – ние имаме много балкански влияния, много източноевропейски влияния… Имаме и западноевропейски влияния, като например валса, който придава френски привкус.“ – обяснява за новия си проект Давид Орловски. Неговото разбиране се основава на същността на музиката да изразява човешката душа: „Това, което прави музиката очарователна, е, че ако има една мелодия и двама души от различни места ви я изсвирят, вие ще я разпознаете, но двете версии ще бъдат съвършено различни. Това за мен прави музиката толкова вълнуваща!“

Давид Орловски е роден в Тюбинген през 1981 г. и учи кларинет при проф. Манфред Линднер в Университета „Фолкванг“ в Есен, а по-късно – и в Manhattan School of Music в Ню Йорк. През 2008 г. той дебютира в САЩ с Кларинетния квинтет на Моцарт в „Карнеги хол“, Ню Йорк. В допълнение към класическото образование, музикантът проявява интерес и към други стилове, като още на 16 години създава Давид Орловски трио.

„Париж – Одеса“ е шестият албум на състава. Почти всички предишни техни записи заемат първи места в класациите за класическа музика. Давид Орловски трио вече е спечелило възхищението на публиката в „Карнеги хол“, Берлинската филхармония, „Концертгебау“ – Амстердам, на фестивалите „Шлезвиг – Холщайн“, „Люцерн“, „Мекленбург – Горна Померания“ и много други престижни сцени по света.

През този сезон триото реализира програмата Symphonic Klezmer със Симфоничния оркестър в Аахен, Нюрнбергския симфоничен оркестър, с ансамбъл Jonköping Sinfonietta в Швеция, както и с Kammerakademie Потсдам. Съставът изнесе концерти в Залцбург, Цюрих, Берн, Брюксел, Хамбург, Мюнхен и взе участие в Бетовеновия фестивал в Бон.
Освен в София, триото ще представи новия си албум с концертни изпълнения в Одеса, Мюнхен, Люцерн, Кьолн, Ню Йорк, Дрезден, Регенсбург и др. През септември 2017 г. Давид Орловски трио ще имат турне в Азия и ще дебютират в Хонконг.

С Давид Орловски разговаря Емил Войников:

Давид, Вие твърдите, че изпълнявате музика, вдъхновена от еврейската музикална традиция „клезмер“. Междувременно бях изненадан, когато прочетох, че вие не сте от еврейски произход, така ли е?
Да, вярно е, да!

Моят въпрос е – как открихте вашата музика?
Бях около 15-годишен, когато посетих концерт на Джо Фейпърс – един от големите кларинетисти, които свирят клезмер. Бях зашеметен и очарован от музиката, но по онова време не знаех, че тя е еврейска – просто музиката ми говореше.

В едно интервю Вие казвате: „В тази музика, както и в живота, винаги има сълза в окото, дори когато се усмихвате.“ Бихте ли разшифровали тези думи за нашата аудитория?
Струва ми се, че в живота винаги има и от двете неща – винаги има горчивина и радост, винаги може да сте радостен и тъжен едновременно. Дори в един танц Вие бихте могъл да получите знание за една трагедия, защото евреите по целия свят, както знаете, са преживявали трудни моменти. На мен ми се струва, че това по някакъв начин е предадено в тяхната музика.

Бихте ли се представили с няколко думи, както и да представите Вашите партньори в триото. Доколкото знам, Вие свирите заедно от близо 20 години.
Така е, да. Казвам се Давид и свиря на кларинет в Давид Орловски трио. Ние сме заедно от 19 години. Догодина ще честваме 20-годишен юбилей. Свирим с Флориан Дорман – контрабас, с когото започнахме заедно – той също е основател на триото. Уве-Йенс Поп свири на китара с нас от 11 години. Той има класическо образование. Започнал е да свири класическа музика, а пък Флориан има опит в джаза, така че аз мисля, че ние сме едно много интересно съчетание на музикални езици.

Били ли сте в еврейския квартал на Одеса?
О, да, бяхме и там, ходихме в Молдованка… Взехме си екскурзовод, тъй като бяхме много заинтригувани… Особено ни допадна едно бивше училище по джебчийство. Екскурзоводът ни разказа какво са изучавали, а ние бяхме абсолютно зашеметени от факта, че една съвсем официална сграда може да бъде училище по джебчийство… Аз бях в еврейския квартал на Одеса по съветско време и изпитах много особено чувство…

Моля Ви за няколко думи за Вашия нов албум „Париж – Одеса“.
Мисля че „Париж – Одеса“ в известен смисъл представлява двата полюса в нашите музикални региони – ние имаме много балкански влияния, много източноевропейски влияния… Имаме и западноевропейски влияния, като например валса, който придава френски привкус. Така че, от една страна, това са музикални стилове, които са типични за нашата музика. От друга страна, ми се струва, че концептуално Одеса е била архитектурно оформена по модел, който предполагам е трябвало да наподобява Париж в много отношения. Одеса прилича малко на Париж, но хората в двата града са толкова различни! Това, което прави музиката очарователна, е, че ако има една мелодия и двама души от различни места ви я изсвирят, вие ще я разпознаете, но двете версии ще бъдат съвършено различни. Това за мен прави музиката толкова вълнуваща!

  • Интервюто на Емил Войников с Давид Орловски можете да чуете довечера от 22 ч. в All-Time Jazz Masters, а тук – чрез бутона „Аудио“. Публикували сме и разговора на Светослав Николов с Давид Орловски и Флориан Дорман часове преди изявата на музикантите в София.