Четирима солисти на сцената и много любов към джаза на концерта на Ангел Заберски квартет от фестивала ни „София джаз пик“

Опашка за билети, пълна зала, качествена музика, добро настроение, много хумор – с желание започна и с усмивка завърши концертът на Ангел Заберски квартет от фестивала ни „София джаз пик“.

С „Арт скици“ гостувахме на Европейския музикален фестивал, представен от „Кантус Фирмус“. Министерството на културата е съорганизатор, а събитията от програмата са част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016 г.

Големият интерес на публиката към джазовия празник не изненада. Четиримата музиканти – Ангел Заберски, Михаил Йосифов, Борис Таслев и Стоян Янкулов – Стунджи, са обичани творци.

Всеки от тях талантливо води групи и всеотдайно участва в различни проекти – така младите творци постепенно през годините станаха разпознаваеми, за да се превърнат в любимци на джаз аудиторията.

Винаги сме жадни за качествена музика и в изобилие я получихме в тази концертна вечер. По-голямата част от програмата бе с композиции на Ангел Заберски, чухме за първи път нова творба на Мишо Йосифов – Balkan Voyage, припомнихме си златни класики.

Вдъхновени от фолклора на България и на Балканите, издържани в стилистиката на класическия джаз, привнесли аромати от боса новата и дори от операта и валса, пиесите в концерта имаха красива мелодична линия, на която слушателите си тактувахме, танцувахме.

Като в танц свириха и четиримата музиканти на сцената, а разговорът с ноти беше непреднамерен, естествен, сближаващ. Затова всички в залата се чувствахме приятели.

Фънки откриване с „Хип-хоп реге“, мистичност и съзерцателност в „Спомени от Странджа“, сближаване около генетичния ни ритъм в Balkan Voyage, приобщаване на класиката с джаз разработка на ария от Пучини – цветовете в „Арт скици“ се редуваха, за да покажат богатство и да внесат колорит в живота.

Концертът бе ретроспекция на представеното от квартета на Ангел Заберски на организирания във Франкфурт от Европейската централна банка фестивал „Европейски дни на културата“ – през 2014 г. фокусът бе върху изкуството на България.

Концертът бе удоволствие!

Цветните снимки са на Янко Димитров, а черно-белите – на Зафер Галибов, без тази, отбелязана „Булфото“, чийто автор е Евгени Димитров.