Change the Way на JP3 - дълбоко, красиво и смислено музикално преживяване

Change the Way на JP3 - дълбоко, красиво и смислено музикално преживяване

След DVD-то Understandable и студийните албуми It’s a Dream и Between the Worlds JP3 издадоха новия си проект – Change the Way. Той е записан в състав: Живко Петров (пиано), Димитър Карамфилов (контрабас) и Димитър Семов (барабани). Четвъртото заглавие в дискографията на групата е дълбоко, красиво и смислено преживяване. Музиката достига до своите слушатели чрез познатия елегантен почерк на триото, подплатен с уменията и усета на зрелостта, като същевременно музикалният материал звучи свежо и с нова енергия.

Известен принос за това има най-новият член на JP3 – басистът Димитър Карамфилов. За почитателите на триото първият и логичен въпрос, който възниква, е защо Change the Way не е записан с Веселин Веселинов – Еко. „С Еко се разминахме, за съжаление. Това беше негово решение.“ – споделя Живко Петров в ефира на Джаз ФМ радио. Взаимоотношенията между оригиналните членове на JP3 са все така топли и приятелски, но поради други, неотложни ангажименти на Еко на негово място в момента в групата свири Димитър Карамфилов. Живко Петров има сериозни впечатления от него, тъй като двамата от години работят заедно в проекти на Хилда Казасян. За басиста Живко Петров казва: „Неговото усещане е близко до моето и това някак си ми даде посока и желание да музицирам с него. Митко е много добър музикант и израсна за няколко години. Той е един от най-добрите ни басисти всъщност.“

JP3: Живко Петров, Димитър Семов и Димитър Карамфилов

Премиерата на Change the Way беше на 1 септември по време на „Аполония“. Созопол и празниците на изкуствата, които се провеждат там, имат специално значение за формацията. След солов концерт на Живко Петров на „Аполония“ преди 15 г. Еко дава идеята този репертоар да бъде записан в трио и така изпълненията намират място в DVD-то на JP3 Understandable. Това е същинското начало за формацията, въпреки че 2-3 години преди това тримата музиканти споделят удоволствието от съвместните си изяви в клубове.

Тази година JP3 се завърнаха на „Аполония“ с най-новата си музика. По време на концерта пиесите от Change the Way са приети възторжено от публиката. „Начинът, по който реагираха хората, означава, че има смисъл да продължаваш и да си завършваш нещата, има значение независимо от ситуацията, в която живеем. Всъщност тази ситуация ни прави много по-силни и ние продължаваме. Няма какво да ни спре. Музиката е над всичко за нас.“ - твърди Живко Петров. Неговата радост и удовлетворение бяха подсилени и от едно заслужено признание – пианистът беше удостоен с наградата „Аполон Токсофорос“, която се присъжда от фондация „Аполония“ за значим принос в развитието на българската култура.

„Аз го преживях този албум, защото го чакам от 5 години. Всъщност през 2015 г. издадохме Between the Worlds и оттогава съм започнал работа по него.“ – признава Живко Петров. През годините триото изпълняваше по време на концерти някои от композициите, които влизат в селекцията на Change the Way. Сред тях са заглавната пиеса, драматичната Berlin и приказно красивата Fairy Tales, която преди време беше с друго заглавие. One More е последната композиция, създадена от Живко Петров за този албум. Тя се появява през месец май малко преди началото на звукозаписната сесия. „Това са 12 пиеси. Всъщност аз написах 15, но ги селектирахме с моите колеги. Албумът е малко разностилен, бих казал. Има и фънки звучене, има и блус, има и суинг, има и балада. Има всичко, което съм усещал през годините.“ – казва Живко и допълва: „Смея да твърдя, че Change the Way се слуша на един дъх, макар че е дълъг. Албумът е с продължителност около час.“

Именно това разнообразие, поднесено с много усет, виртуозност и отваряне към публиката превръща слушането на Change the Way в истинско меломанско удоволствие. Тримата музиканти изпълняват добре балансиран репертоар с лекотата и полета на опита. Всичко в албума е подчинено на качеството и любовта, които през годините са се превърнали в запазена марка на групата.

Неведнъж Живко Петров е споделял колко е важна за него ролята на мелодията и как това е посланието, което достига до всички. В Change the Way силата на мелодията отново е на преден план, а музиката докосва и увлича с лекота. И друг път е ставало дума, че Живко притежава редкия талант да отсява есенцията на своите музикални идеи и да ги поднася премерено и с много вкус, оставайки верен на принципа, че „малкото е повече“. Change the Way е поредната голяма крачка в тази посока. Завидното чувство за мяра на пианиста изпъква ярко в музиката, която създава. Красноречиво свидетелство за неговия характерен и отличителен почерк като композитор са препратките, които той прави към различните посоки в своето творчество. Затова не е изненада, че в Change the Way звучи нова версия на Memories of a Summer with You, която слушателите познават добре от соловия му албум Ten, издаден миналата година.

В интервюто си за Джаз ФМ радио Живко Петров разкрива някои важни прозрения, до които е достигнал по време на своя път в музиката досега: „За мен е много важно да даваш. Когато Господ ти дава, е хубаво това да го предаваш, да го даряваш. Затова направихме този албум, затова така го изживях. Благодарен съм на приятелите, които помогнаха това да се случи.“ Change the Way е записан в студиото на Радио Варна, смесването е поверено на Димитър Ганчев, мастерингът е направен в Канада от Дейв Хоррокс, а дизайнът е дело на известния художник Димитър Трайчев. Автор на фотографията на обложката е Димитър Семов, който е роден във Варна и любовта към морето сякаш е генетично заложена у него.

„По този начин го направихме този албум. Спокойно. Без да бързаме. С много любов и без суета.“ – казва Живко Петров и продължава: „За мен е много важно един музикант да знае какъв е приоритетът за него. Ние сме проводници на музиката. Пропускаш я по най-елегантния начин – пазиш си я, любуваш ѝ се и я даваш. Много е важно с годините егото да отшумява. Ясно е, че без его няма как един артист да се качи на сцена, но с годините човек трябва да се успокоява, да се смирява, да се любува на живота, да диша равномерно и да задържа по възможност най-дълго.“ Цялото интервю на Таня Иванова с Живко Петров може да чуете чрез бутона „Аудио“.

  • Change the Way на JP3 се разпространява в търговската мрежа от „Орфей мюзик“. Албумът вече e наличен и в онлайн платформите.
  • JP3 са планирали няколко срещи със своята публика до края на годината. Днес е разпродаденият им концерт в Бургас. На 18 октомври триото ще свири във Варна, на 18 ноември в Шумен и на 20 ноември в Русе. Премиерата на Change the Way в София ще се проведе на 22 октомври в Sofia Live Club. За подробности може да следите официалната фейсбук страница на JP3.