Българската формация Global Society създава музика отвъд стиловите ограничения, белязана от силна емоция и елегантен поглед към света

Българската формация Global Society създава музика отвъд стиловите ограничения, белязана от силна емоция и елегантен поглед към света

На 27 януари от 21 ч. в „София лайв клуб“ ще имаме удоволствието да слушаме музиката на една от най-въздействащите нови български формации – Global Society. В триото свирят Павлин Бъчваров – Пацо (пиано), Димитър Сираков (бас) и Кирил Петров (барабани). Те обединяват таланта си през 2014 г. по идея на Павлин, който пише композициите на групата. Той има успешна кариера, която включва участия в проекти на имена като Графа, Мария Илиева, P.I.F, Kaffe и др., но с Global Society поема в друга посока, осъществявайки една своя дългогодишна мечта. „Още в детските си години моята представа, моята мечта за сцена беше свързана с това, че един ден ще свиря джаз.“ – казва пианистът, който е преминал през различни стилове, но не е забравил голямата си любов.

„В момента, в който Павлин ми изсвири някои от своите идеи, аз вече бях наясно със себе си, че искам да съм част от тази група.“ – споделя Кирил Петров, а другият член на формацията – Димитър Сираков, твърди, че за него е чест да бъде част от триото.

Звученето на Global Society е фино и елегантно, въздействащо и емоционално, кинематографично на моменти и със силен заряд. Музиката на групата обединява влияния от скандинавския джаз, елементи от поп, рок и класическата музика, а специфичното звучене се допълва и от смесването на акустичен и дигитален саунд. „Влиянията са неминуеми, защото в крайна сметка музиката е динамично изкуство, т. е. колкото повече стилове опознаеш, осъзнаваш и ги използваш, толкова по-интересна музика може да се получи в последствие.“ – казва Павлин Бъчваров, чието голямо влияние е скандинавският джаз, а сред личните му фаворити е Есбьорн Свенсон трио. „В никакъв случай не съм се стремил към наподобяване, взаимстване, просто чувството, спокойствието, което ми дава тази музика – това съм искал да присъства в нещата, които правим.“ – допълва той.

„Аз смятам за напълно нормално един модерен проект като Global Society да прави такъв тип музика, който е смесица и не може да се каже конкретния жанр. Взети са изразни средства от един стил, от друг и са съчетани по някакъв интересен начин.“ – казва Димитър Сираков, който е повлиян от музиканти като Ларс Даниелсон, Лешек Можджер, а от българските групи харесва „Акустична версия“.

„Аз много пъти съм си се представял като 20-годишен в САЩ през 80-те г. с едно кабрио, с което се разхождам по дълга крайбрежна улица с палми и в колата звучи музиката на Earth, Wind & Fire или на Fourplay. Това са две мои любими групи, които неминуемо като част от нещата, които обичам, са се пренесли и върху нещата, които свиря.“ – разказва за своите влияния Кирил Петров.

Една от логичните следващи стъпки от развитието на Global Society е работата върху албум. „Вървим смело към албум.“ – потвърждава Пацо и казва още: „Трупаме все повече и повече авторски неща и искаме това, което изпълняваме в момента, в преносния смисъл „да го затворим“ в албум, за да продължим по-нататък, да продължим пътя. Надявам се в следващата половин година да имаме добре поднесен, структуриран, изработен, добре изглеждащ, правилно подреден албум.“

Другата цел на групата е представянето й извън границите на България. В края на миналата година музиката на Global Society прозвуча в ефира на гръцкото Straclassic Radio, а в момента групата се стреми към участие в различни фестивали по света. „Това е голямата ни цел, но тя е свързана и с известно търпение, което трябва да проявим, защото тези неща стават бавно. Все пак не сме подкрепени от издателска компания, поне засега, така че в момента самосиндикално се опитваме да се развиваме.“ – казва пианистът на формацията.

В края на миналата година Global Society свириха за първи път на пловдивска сцена. „Беше един много приятен дебют в Пловдив.“ – спомня си Кирил Петров, който е останал с чудесни впечатления от публиката и нейния „усет за тънките моменти, които сме се опитали да поднесем с музиката си.“ Сега преди своята изява в „София лайв клуб“ в сряда музикантите не крият своите емоции. „Със сигурност ще бъдем много развълнувани. Мислим за малко по-различна концепция как точно да премине концерта. Търсим нещо по-интересно. Взехме си някои бележки от концерта в Пловдив, видяхме силните моменти и не чак толкова силните и искаме да наблегнем на това да се получи добро настроение, всъщност хората и ние да останем доволни от това, което ще се получи.“ – заключава барабанистът Димитър Сираков.

  • Цялото интервю на Таня Иванова с музикантите от Global Society може да чуете чрез бутона „Аудио“, а всичко, свързано с групата, може да следите във фейсбук страницата й.

Фотография: Анелия Николова