Българката от Шумен Силвия Митев интерпретира с вдъхновение фадо

Българката от Шумен Силвия Митев интерпретира с вдъхновение фадо

Единствената родена извън Португалия изпълнителка на фадо в родината на този музикален стил – българката Силвия, ще гостува за първи път на родна сцена. Тя ще пее на Джаз фестивала в Банско на 10 август.

В детството си Силвия е живяла в Ангола, където за първи път е срещнала португалския език, а повече от 15 години живее в Португалия, където я среща фадо музиката. Тя вярва в думите на своята „кръстница във фадото“: „Фадото избира хората, а не те него.“ „Ако не настръхваш от думите, които пееш, няма как да накараш публиката да настръхне.“ – казва Силвия в интервю на Емил Войников. Певицата вече има първи албум, който включва както традиционни песни, така и песни по нейни поеми.

В дома на Силвия винаги се е слушала музика – баща й Веселин Митев е бил професионален музикант, музикант по душа е бил и дядо й. „Постепенно развих усещане за сантименталната музика.“ – казва Силвия. Тя заминава за Португалия, за да следва, но скоро фадото я открива и се превръща в нейно призвание. Сега е част от фадо общността, като лично познава Мариза, Камене, Карлос до Кармо...

И още за традициите на фадото, за теченията в този стил, за инструментите, на които то се изпълнява – в интервюто на Емил Войников, което можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Силвия ще пее на Джаз фестивала в Банско на 10 август, във вечерта, когато другите изпълнители са Сайръс Честнът и Румен Александров рагтайм бенд. Джаз ФМ е медиен партньор на фестивала.

  • В All-Time Jazz Masters слушаме интервю с вокалистката и нейни изпълнения.