Богатството и лекотата на бразилската музика през погледа на Павлета Семова и групата „Бразилакустик”

Богатството и лекотата на бразилската музика през погледа на Павлета Семова и групата „Бразилакустик”

Вече 8 години те ни срещат с богатството и разнообразието на бразилската музика. „Бразилакустик” е група, създадена от певицата Павлета Семова и нейния съпруг – барабаниста Димитър Семов. Тази вечер „Бразилакустик” участват в „Пловдив джаз фест”, организиран от Община Пловдив и „Блу Ем“ на Мирослава Кацарова, а публиката ще ги чуе след концерта на Розалия де Соуза.

Преди около 10 г. Павлета Семова и Димитър Семов заедно с пианиста Живко Петров сформират триото „Бразилектро”, вдъхновени от музиката на нашумелите по това време Zuco 103. „Свирехме много често, имаше страхотна публика.” – спомня си Павлета Семова в интервю за Джаз ФМ радио и разказва за случилото се по-късно: „След няколко години с това трио решихме да направим акустична програма, да има по-автентично звучене, да се разшири малко групата, да има разнообразие. Така продължаваме до днес. Опитвам се да бъда много в стила, слушам такава музика. Самото пеене, фраза, ритъм са много специфични и продължавам да се уча и да се приближавам до това автентично звучене.”

Колкото повече опознава света на бразилската музика, толкова повече тя се превръща във важна част от светоусещането на Павлета Семова. Тя посочва лекотата като едно от тези неща, които особено много я привличат и й въздействат: „Това е въпрос на усещане, не мога да го анализирам като нещо конкретно. Бразилската музика е необятна. В Бразилия имат много стилове и кръгът е много затворен. Те почти не се интересуват какво се случва в Европа, имат си свой собствен свят – стилове, групи, много сцени и вътре ври и кипи.” – казва още Павлета.

През годините тя е получавала много комплименти за своята работа, но най-голямото признание идва от бразилски музиканти, с които се е срещала по време на различни концерти. Те са приятно изненадани както от таланта й, така и от интереса към бразилската музика в България. Нивото на автентичност, към която се стреми Павлета, изисква непрекъсната работа: „Занимавам се постоянно с гласа си и слушам такава музика. Слушам изпълнители от по-старото поколение като Елис Реджина, Джаван, артисти, които не са толкова познати на българската публика, но за Бразилия те са като икони. Джаван може би има около 50 албума, Елис Реджина също е невероятен артист. Слушайки тези певци, аз се опитвам да имитирам тяхното звукоизвличане, не съвсем да ги имитирам буквално. Но си има особености в начина на пеене.”

Когато целият живот звучи като слънчева, ведра, жизнерадостна и закачлива боса нова – Vontade е дебютен сингъл на Павлета Семова

Миналата година Павлета Семова представи дебютната си оригинална песен – Vontade („Желание”). Автор на музиката е Веселин Веселинов – Еко, а аранжиментът е дело на Димитър Семов. Текстът е на португалски език, но е написан от българин – Преслав Стоянов – той е учил класическа китара и известно време е живял в Бразилия. Тази песен е включена в концертната програма на „Бразилакустик”, но се оказва, че никак не е лесно да се създават оригинални песни в стила, в който работи вокалистката. „Най-трудно е с текстовете. Това за мен се оказа голям проблем. Не успявам да намирам текстове, които да са бразилски. Мисля, че музиката може да се получи по-лесно, ако имаме текст. В момента отново сме в период на търсене на текстове. Надявам се, че по-скоро ще имаме текстове, и че момчетата от групата ще могат по-лесно да работят.” – казва Павлета.

Според нея всеки има свои собствени причини да харесва бразилската музика, която стана толкова популярна по целия свят. Певицата обяснява своята любов така: „Харесва ми, защото е много богата, въобще Бразилия е богата като култура, като музика, като всичко, необятно е, има много неща, в които ти може да намериш своето. За мен е нещо прекрасно, че имам този шанс да се докосвам до бразилската музика. Аз съм си го избрала всъщност, но все пак няма нищо случайно.”

  • Разговора на Таня Иванова и Светослав Николов с Павлета Семова можете да чуете чрез бутона „Аудио”, а тук сме публикували песента на Павлета Vontade.

Фотография: Стефан Н. Щерев