Благотворният „Меден дух“ на Vivo Montana

Благотворният „Меден дух“ на Vivo Montana

Тяхната музика носи духа на Монтана и създава празника в града. Пълна с радост, тя ги изразява и осъществява. Историята на Vivo Montana започва в Природо-математическата гимназия в града, където учител по музика е Пламен Крумов. Той сформира училищна духова музика, но скоро дрехите на формацията отесняват за стремежите на младежите. Така се появява бендът от самоуки музиканти, които свирят със страст и изпълват студиото ни с енергията си.

Vivo Montana е за всичко, което младежите обичат – родния град, празника, музиката, изразяването. „В музиката ни има български фолклор, балканско звучене и джаз. Не се опитваме да копираме, просто свирим това, което ни харесва. В албума показваме нещата, които усещаме.“ – описва водещото чувство в групата вдъхновителят и ръководител Пламен Крумов. „Влагаме енергията, която се събира от нас седмината. Стремим се душата си да вкарваме в песните и хората да я почувстват.“ – добавя тромпетистът Денис Крумов. Описанието ръководителят завършва с думите: „Затова и албумът ни се казва „Меден дух“ – защото свирим на медни инструменти и защото се опитваме да пресъздадем духа си чрез нашата музика.“

В РодопитеВ Родопите

А музиката им е медна по още една причина – сладка и благотворна е като мед. Тя се е родила от детския стремеж към изразяване: „Събрахме се преди доста години – тези момчета бяха много малки – някои 4-ти, други – 8-ми клас. Създадохме училищен духов оркестър. След няколко години на по-напредналите им стана тясно в репертоара ни и преди 6 години сформирахме Vivo Montana.“ – описва историята Петър Крумов.

Vivo Montana на сцената на „България търси талант“Vivo Montana на сцената на „България търси талант“

Мнозина познават техния плам от „България търси талант“ по bTV. „Първо свирихме популярна музика, джаз, народна музика, всичко, което ни вълнува – особено в нашия край са от край време разпространени духовите музики и имаше глад за такива изпълнения. Така стигнахме до тук да издадем авторска музика в първия ни албум.“ – разказва ръководителят за изминатия път досега. Концертната премиера на „Меден дух“ ще бъде утре от 19:30 ч. в „София лайв клуб.“

„Най-много ме радва, че след 7 години с тези момчета станахме такъв колектив, че сме като едно семейство – заедно работим, заедно пътуваме, заедно творим. В един оркестър, когато има приятелство, когато има разбиране и взаимно подпомагане, музиката няма как да не тръгне. Тези момчета са започнали от нищото, без музикално образование са – математици са, информатици. Някои от тях вече са със завършено висше образование – пак не е музикално, и въпреки това музиката ни обединява – любовта към музиката, към колектива и към всичко, което правим.“ – обяснява въздействието на музиката на Vivo Montana Пламен Крумов.

Как са се научили да свирят толкова хубаво? „Този човек е виновен! Той ни запали.“ – отговарят в хор възпитаниците му. „Но после те си положиха усилията.“ – хвали ги той. Любовта им се чувства в изпълненията, в усмивките. Пламен Крумов предизвиква Станислав: „Кажи защо толкова обичаш тромбона!“ „За любовта няма причина.“ – отговаря младежът. Всеки ден се събират, свирят, импровизират, всеки дава идеи, а най-доброто от тях записва тромпетистът Марио Методиев. „Изразяваш себе си чрез тази музика, която правиш за нас.“ – обръща се към него Стилян Маринов.

Любовта към духовата музика в Северозападна България е пословична: „Още от началото на XIX в. там много са разпространени духовите музики. Във всяко село е имало по един, по два, че даже и по три състава като нашия. Хората не са имали какво да свирят по онова време и Дико Илиев започва да пише уж народна, но тя е негова авторска музика. Хората в нашия край сме закърмени с този звук, с този бит. Имаше момент, когато по-старите хора спряха да свирят, поизчезнаха музиките. Смело мога да кажа, че с тези момчета в нашия край бяхме първите, които възобновихме традицията и вече обиколихме Северозападна България, после – цяла България, а сега започваме да излизаме извън границите. Мисля, че ще успеем да разпространим музиката ни в целия свят. Поне това ни е мечтата!“ – очертава пътя напред Пламен Крумов.

Празник в родния градПразник в родния град

Монтана винаги ще бъде техният дом: „В Монтана се чувстваме най у дома. Всички ни знаят вече. Имаме уважението на гражданите.“ – казва за духа в града създателят на групата. Това е любов! Стилян Маринов описва взаимността с публиката: „Зарежда ни емоцията, която предаваме на слушателите. Няма как да не останеш очарован, като гледаш отсреща хората как се чувстват и как се вълнуват, когато ни слушат. Това супер много ни зарежда. Още по време на свиренето това се усеща и ни дава допълнителен заряд.“

Vivo Montana гостува във Варна. Публиката и там танцува
Vivo Montana гостува във Варна. Публиката и там танцува

  • Интервюто на Светослав Николов с музикантите от Vivo Montana, както и техните изпълнения на живо в студиото на Джаз ФМ, можете да чуете чрез бутона „Аудио“. Там сме публикували и заглавната песен от албума „Меден дух“.

Източник на снимките: фейсбук страницата и медийни материали на Vivo Montana